начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 14.09.17
                                                         БИОПРОГНОЗА ЗА 14.09.2017
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

1309.2017

22°C

вл.64%


947

-
тихо 

14.09.2017

18°C

вл.67%

950
-
тихо

Днес ще е слънчево и почти тихо, след обяд в равнините - горещо. Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 29°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месец септември. 

Синоптичната обстановка е благоприятна за здравето и дневните температури ще бъдат сравнително високи и трябва да се съобразяваме с горещините - рискове от прегряване, обезводняване (особено при бебетата), слънчасване, обостряне на проблемите с вените и т. н. Отбелязваме нормализиране на атмосферното налягане, което е благоприятно за здравето. 

Препоръки

Цвят от магарешки трън. Тази билка е балсам за сърцето и се препоръчва и на здрави хора за поддържане на добри тонус и работоспособност. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода и после чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. 

 Жегите по правило означават увеличаване на концентрациите на озона във въздуха. Дразнят се кожата, лигавиците и съответно може да се влошат много хронични заболявания - на първо място белодробните и заедно с тях сърдечно съдовите. Около и след пладне въздухът се насища с озон, който дразни  кожата и лигавиците. Най-добре в часовете, когато е най-горещо да не се излиза. Най-добре е между 11 и 17 часа да се избягва излизане на открито, ако е възможно.  

Ще се засилят и проблемите при  венозна недостатъчност

Температурите около и над 30°C са мотив за правилно пиене на течности. Рискът от слънчасване, прегряване, топлинен удар е съвсем реален. Изобщо парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат адаптацията в горещо време. 

Днес за утоляване на жаждата ще препоръчам чай мате. Той е известен още като  парагвайски чай. Чаят мате тонизира,ободрява, потиска прекомерния апетит, полезен е за вените и е с мощна антиоксидантна активност. Чаена лъжичка от парагвайския чай се залива с топла вода (около 80°C) и чаят може да се прецеди. В Латинска Америка използват специални тръбички и чаят може да се залее няколк пъти с топла вода от чайника или термоса.

Вени
 
В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно

Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно.

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Неблагоприятните по геофизически фактори дни за месец септември: 6, 8., 9., 10., 11., 13.,16., 20.,22., 25.  28.
Случайно избрани статии