начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 19.10.17
                                                         БИОПРОГНОЗА ЗА 19.10.2017
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

18.10.2017

10°C

вл.93%


954

-
 тихо 

19.10.2017

10C

вл.93%

954
-
тихо 

Днес времето ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност над Западна България. В сутрешните часове на отделни места в низините ще се образува мъгла или инверсионна облачност. Почти тихо с максимални температури между 22° и 27°, в София – около 23°. Атмосферното налягане ще се понижава, но ще остане по-високо от средното за месеца. 

Времето продължава да е хубаво есенно, истинско циганско лято. Ще бъде топло през деня. Атмосферното налягане е високо. Това е благоприятно за сърцето, тонуса и работоспособността. Активни са осите и трябва да се внимава и с тях. 

Пореден неблагоприятен ден. 

Препоръки 

Времето е добро за здравето. Разумно е да се използва за максимално дълго прекарване сред природата. Това укрепва имунната система, сърдечно-съдовата система, костите, предпазва от сезонни депресии. 

Неблагоприятният ден на фона на устойчива синоптична обстановка няма да създава проблеми, но за комфорт може да се имат пред вид глогът, маточината, ментата.

Настойката от глог е лесна за употреба, ефективна и евтина. Да се приемат по 20 капки 2 пъти дневно. Глогът е много подходящ за възрастни пациенти с миокардиосклероза. 

Ментата и маточината са приятни на вкус, премахват спазми, успокояват и могат да се употребяват във всички възрасти, при бременност и  кърмене. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Може да се изпиват много чаши през деня.

Предстои новолуние утре. В такъв период се получава отлив на енергия. Бабините зъби са добра билка за поддържане на тонуса. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 500-600 мл вода и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. 

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

От октомври до март може да се направи профилактика с клеева тинктура. Тя е средство номер едно за предпазване от грип и простуди.

30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 грама 90 - 95% етилов спирт. Оставят се за една седмица и след това се прецеждат. В аптеките се продава и готова форма.

Децата пият по толкова капки от тинктурата, на колкото години са. Например 3-годишно ще пие 3 пъти дневно 3 капки по време на грипния сезон. За профилактика е достатъчно и веднъж дневно – примерно всяка сутрин по 3-4 капки.

Клеевата тинктура може да се добави в мляко, сок или компот. Ако детето не харесва особения й вкус, послужете си с малко хитрина. Купете някакъв по-сладък сироп от ягоди, малини, къпини или арония. В шише с обем 125 мл (от сироп за кашлица)слагаме 125 капки клеева тинктура. За да се размеси добре, разклащаме шишето всеки път преди употреба. Така, давайки чаена лъжичка сироп, детето ще получава 4-5 капки клеева тинктура, която ще приема с удоволствие.

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Неблагоприятните по геофизически фактори дни за месец октомври: 4, 5.,8., 9., 12., 17., 18.,19., 22., 28.  29.
Случайно избрани статии