начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза -22.03.18
                                                        БИОПРОГНОЗА ЗА 22.03.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

21.03.2018

7°C

вл.100%


934

-
тихо

22.03.2018

-1°C

вл.100%

947
6
ССИ


Днес, с умерен и временно силен североизточен вятър, ще продължи да нахлува студен въздух. Ще вали сняг, в Горнотракийската низина -дъжд, но със застудяването дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг; само в крайните югозападни райони валежът ще остане от дъжд. Ще се образува снежна покривка, а на много места в Северна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 3° и 2°, по-високи в крайните югозападни райони. Атмосферното налягане в сутрешните часове е малко по-високо от средното за март. През деня ще се понижава и към края на деня вече ще е значително по-ниско. 

Времето остава влажно, облачно, променливо, ветровито. Добавят се и космическите фактори - НЕБЛАГОПРИЯТЕН ДЕН. ХОРАТА С ХРОНИЧНИ СТРАДАНИЯ ДА БЪДАТ ПО-ПРЕДПАЗЛИВИ. Както се вижда от прогнозата на синоптиците барометърът танцува и това затруднява адаптацията. Повишен е рискът от инсулти, инфаркти, по-чести ще са спастичните състояния във връзка със северния вятър. 
Вятърът ще е е предимно от север-североизток, което означава - спазми-  - мускулни крампи, стомашни спазми, бъбречни и  жлъчни колики, астматични пристъпи.  
В такива случаи е много ефективна частичната вана за краката (при разширени вени за ръцете, натопени до  лактите) с постепенно повишаване на температурата. 
Натапят се краката в кофа с вода с индиферентна температура - 37 градуса и се налива вода от горещия кран така,че за 15 минути да се постигнат 41-43 градуса по Целзий. 

Препоръки
Да се избягват значителни натоварвания от страдащите от сърце, хипертониците и изобщо от хронично болните хора!
Да се следи артериалното налягане!
Да не се пренебрегва назначеното от лекарите лечение!
Нашите препоръки по-долу са полезно допълнение за комфорт и предпазване от инциденти.

Заради променливото време да се имат предвид глогът и магнезия. Добре е да има под ръка и чай за трудни дниСмесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 

Настойка от глог - за сърдечен комфорт - 2 пъти дневно по 20 капки, при сърдечни пристъпи - през 15 минути по 20 капки. 

Цвят от магарешки трън - балсам за сърцето е. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. 

Полезен за стабилност на хомеостазата е магнезият. Този минерал е с антистресово действие, предпазва от спазми, регулира сърдечния ритъм.

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

При ставни болки - кора от върба. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 30 минути. После чаят може да се прецеди и се изпива на 3-4 порции през деня. Кората от върба не отстъпва на синтетичните медикаменти. 

За ободряване при мрачно небе - зелен чай. 1 чаена лъж. зелен чай да се запари 4-5 минути в чаша вряла вода и да се прецеди. Може да се  изпиват много чаши през деня. Този чай помага и на белия дроб. Теофилинът има бронхорзширяващ ефект. Освен това този чай отводнява добре и е полезен като  допълващо средство при хипертония. 

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА ЗИМАТА

От октомври до март може да се направи профилактика с клеева тинктура. Тя е средство номер едно за предпазване от грип и простуди.

30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 грама 90 - 95% етилов спирт. Оставят се за една седмица и след това се прецеждат. В аптеките се продава и готова форма.

Децата пият по толкова капки от тинктурата, на колкото години са. Например 3-годишно ще пие 3 пъти дневно 3 капки по време на грипния сезон. За профилактика е достатъчно и веднъж дневно – примерно всяка сутрин по 3-4 капки.

Клеевата тинктура може да се добави в мляко, сок или компот. Ако детето не харесва особения й вкус, послужете си с малко хитрина. Купете някакъв по-сладък сироп от ягоди, малини, къпини или арония. В шише с обем 125 мл (от сироп за кашлица)слагаме 125 капки клеева тинктура. За да се размеси добре, разклащаме шишето всеки път преди употреба. Така, давайки чаена лъжичка сироп, детето ще получава 4-5 капки клеева тинктура, която ще приема с удоволствие.

Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец март 2018 : 2, 9.,17., 18.,19., 22., 23., 24., 25., 31. 

Случайно избрани статии