начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 18.06.18
                                                        БИОПРОГНОЗА ЗА 18.06.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

17.06.2018

14°C

вл.96%


943

-
тихо

18.06.2018

17°C

вл.96%

944
-
тихо


Днес въздушната маса над страната ще се задържи неустойчива и главно в следобедните часове отново ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, в отделни райони и градушки. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен север-североизточен вятър. Максимални температури - между 23° и 28°, в София около 24°. Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца и през деня ще се задържи почти без промяна. 

Синоптичната обстановка се задържа динамична и е разумно да се проявява предпазливост във връзка със сърдечно съдовата система и повишаване устойчивостта спрямо неблагоприятни фактори.  
За влиянието на времето на здравето трябва да се съобразим с все още ниското атмосферно налягане и влагата. Тези два фактора намаляват кислородното съдържание в тялото и това е причина за по-неефективна сърдечна дейност, по-висок риск от пристъпи. Второ съображение - по-лесна умствена умора и сънливост. 
 
Алергичните и хипотониците ще се чувстват добре.

Препоръки

За ободряване днес и следващите дни ще препоръчам тинктура от родиола - 2-3 х 20-40 капки. 

За сърцето 
Настойка от глог по пладне ще е добра подкрепа за сърдечен комфорт - 1-2 х 20 капки

Чай от бъзов цвят 1-2 супени лъжици бъзов цвят се запарват 5-10 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. 

При ставни болки - кора от върба - 2 супени лъжици се запарват 30 мин. в 1/2 л  вряла вода и чаят се изпива на 3-4 порции през деня. 

Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно

Идея за билков чай. По чаена лъжичка от всяка прясна билка или след изсушаване да се смесят в равни части листа от ягода, листа от малинакъпина и петопръстник и от сместа 2 супени  лъжици да се запарят 10-15 минути в 1/2 л вряла вода. Това е една много добра кръвоочистваща комбинация полезна при  алергии, ободряваща, укрепваща  имунитета.
Може да се направи и следното. Да се намачкат добре листата, докато потъмнеят и след няколко часа да се изсушат. По такава технология се приготвя черният чай. Новият чай ще е с по-тъмен цвят и по-различен вкус. 

Пролетта предлага изобилие от диворастящи полезни за здравето растения. Можем да отделим малко време за набавяне на полезни растения от природната аптека. 
Лападът е много полезен за страдащите от анемия. Съдържа желязо в лесно усвоима за човешкото тяло форма. 
Чудесна е и копривата. И тя е популярна храна и билка за анемични. Заслужава вниманието на изтощени от боледуване и лекарства през зимата деца и възрастни пациенти. Селяните,  които отглеждат патета, пуйчета, пиленца по това време на годината ги захранват с копривена каша и жълтък, за да растат бързо. 

Да се използва системно хубавото време за разходки и спорт на открито. Това е много сериозно лекарство и помага за предпазване дори от рак. Да не говорим за "издухване" на депресиите, укрепване на сърцето и заздравяване на костите. Дозата е минимум един час на открито и с натоварване - кой колкото може без пресилване.

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при поленова алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Витамин А  - 2 пъти дневно да се накапват по 2 капки в двете ноздри.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Полезен за стабилност на хомеостазата е магнезият. Този минерал е с антистресово действие, предпазва от спазми, регулира сърдечния ритъм.

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юни 2018 : 2, 3.,6.,9.,10., 13.,20., 22., 28. 

Случайно избрани статии