начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 11.10.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 11.10.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

10.10.2018

9°C

вл.85%


954

-
тихо 

11.10.2018

C

вл.81%

956
-
тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 956 хПа, над средната месечна стойност (около 948 хПа). Днес то ще варира между 956 и 960 хектопаскала. Времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от североизток. Облачността от изток ще се увеличава и на места ще превалява. И в момента, сутринта вече превалява по тези места например във Варна. Температурите в някои градове днес:София -7-19°C, Пловдив -10-19°C, Варна-15-20°C, Бургас-15-20°C, Русе-9-21°C. 
UV индекс - 4 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бала от 8 възможни (Gismeteo).
Днес е новолуние. Получава се отлив на телесни течности и тонусът намалява. 
Пореден неблагопритен ден. 
Синоптичната обстановка е без резки промени, времето е есенно - сутринта хладно, заповат превалявания, ноя няма резки промени и като цяло благоприятно за здравето, но космическите фактори определят деня като неблагоприятен. В такива периоди е възможно да се обострят хронични заболявания, да се променя артериалното налягане. 

Препоръки
Да се следи артериалното налягане, да не се пренебрегва назначеното лечение, храната да бъде лека и да се избягват стрес (доколкото е възможно) и други натоварвания при хронични заболявания и от тях на първо място при сърдечните. 

Дяволска уста е една много добра билка за момента.  Тя успокоява, регулира сърдечния ритъм, укрепва сърцето, регулира артериалното налягане. 1-2 супени лъжици дяволска уста се кипват в половин литър вода 3-4 минути и чаят се запарва още 10 - 15 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. 

Чай от малинови листа помага да се сгряват крайниците и е отлично противотемпературно средство.  2 супени лъжици в 1/2 л вряла вода 10 минути запарка. Прецежда се и се изпива на 3-4 порции. 
Полезна билка за неблагоприятни дни е маточината - 2 супени лъжици листа в 1/2 л вряла вода 10 минути запарка. Прецежда се и се изпива на 3-4 порции.
Маточината регулира сърдечния ритъм, успокоява, подобрява съня. Може да се съчетаят например по 1 супена лъжица от двете билки. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
 30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

Системно пиене на чай от маточина предпазва от грип. Може да се пие директно или да се подслажда.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

И разбира се магнезий.
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 2, 4, 5, 8, 9, 11, 16, 20, 24, 27, 31. 


Случайно избрани статии