начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 19.10.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 19.10.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

18.10.2018

7°C

вл.68%


949

-
тихо 

19.10.2018

12°C

вл.92%

948
-
тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 949 хПа, почти средната месечна стойност (около 948 хПа). Днес то ще варира между 948 и 954 хектопаскала. По-значителна ще е облачността над Източна България, над Западна България ще е по-слънчево. На отделни места и в планините на изток ще има превалявания. Ще духа слаб умерен вятър от север. Температурите в някои градове днес:София -10-20°C, Пловдив -13-22°C, Варна-14-18°C, Бургас-14-20°C, Русе-12-19°C. 
UV индекс - 3 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Синоптичната обстановка е без резки промени, времето е есенно - сутринта хладно. Започват са се образуват мъгли в котловините, но няма резки промени и като цяло времето е благоприятно за здравето.
Маркираме неблагоприятен ден на 20 октомври - събота. 

Препоръки
Няма специални препоръки. Да се използва хубавото време за разходки, за контакт с природата. Това предпазва от депресии, укрепват се имунната система и костите. 
Ще предложа чай от върбинка днес са по-добра работоспособност в края на седмицата. 2 супени лъжици от билката да се кипнат за 1-2 минути в 500-600 мл вода и чаят да се запари още 10-15 минути. После може да се прецеди и се изпива на 3-4 порции през деня. Тази билка помага и при висока температура. Върбинката е полезна още за жлъчката и черния дроб, а през есента той започва да работи на по-ниски обороти. 

За събота дяволската уста ще помогне за комфорт. Чаят се приготвя като чая от върбинка - 2  супени лъжици от билката да се кипнат за 1-2 минути в 500-600 мл вода и чаят да се запари още 10-15 минути. После може да се прецеди и се изпива на 3-4 порции през деня. Дяволската уста успокоява, регулира артериалното налягане и засилва сърдечния мускул.

Чай от малинови листа помага да се сгряват крайниците и е отлично противотемпературно средство.  2 супени лъжици малинови листа се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда се и се изпива на 3-4 порции. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

Системно пиене на чай от маточина предпазва от грип. Може да се пие директно или да се подслажда.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 2, 4, 5, 8, 9, 11, 16, 20, 24, 27, 31. 


Случайно избрани статии