начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 01.02.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 01.02.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

31.01.2019

4°C

вл.95%


930

-
тихо 

01.02.2019

-2°C

вл.93%

932
-

тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 942 хПа и през деня ще варира между 938 и 949 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа), ще се изравнява със средната месечна стойност. Ще е предимно слънчево, западният вятър до вечерта ще стихне. Повече подробности на http://www.weather.bg/0index.php?koiFail=RM2bulg1&lng=0. В събота и неделя положителните температури ще се задържат и времето ще е с по-скоро пролетен характер. Температурите в някои градове днес: София - 1- +9°C, Пловдив -+4 +12°C, Варна- +6- +11°C, Бургас- +7- +12°C, Русе- 4 -+12°C, Хасково -+5-+13°C.
 
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Препоръки
Не се налагат особени грижи за здравето, защото няма резки промени. Все пак южният вятър създава известно напрежение за адаптацията на хронично болните хора и известна предпазливост няма да е излишна. 
За неделя - първи неблагоприятен ден е добре да има под ръка дяволска уста, чай за трудни дни за комфорт, да се приема настойка от глог, магнезий.   

За по-добра кондиция в неделя - чай за трудни дни. Смесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява.  

Настойка от глог - 2 пъти дневно по 20 капки и при пристъпи по 20 капки през 10-15 минути 3-4 приема. Много добро средство за сърце.  

За тонус в петък- прясно изцедени сокове от цитрусови  плодове ще помогнат много.

Зелен чай - тонизира и е полезен за подобряване на дишането. Теофилинът в чая е идентичен с теотард, новфилин и други аптечни продукти, които са бронходилататори (разширяват бронхите). Водата се загрява до средни мехурчета и на чаша вряла вода се поставя чаена лъж. чай. 5 минути запарка, прецеждане. Може да се добавя лимонов сок, витамин С на прах на вкус и да се изпиват и повече чаши през деня. 

Магнезий - чудесен ефект за предпазване и лекуване  на спазми. Едно пакетче английска сол се разтваря в 1/2 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Или 2-3 пъти дневно по една шумяща таблетка магнезий.

Да не се забравя магнезий!

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 

Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец февруари 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 3, 5, 7, 10, 15, 18, 19,  23, 27. 

.
Случайно избрани статии