начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 06.02.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 06.02.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

05.02.2019

4°C

вл.92%


953

-
тихо 

06.02.2019

C

вл.86%

949
5-6

ССИ

Атмосферното налягане днес сутринта е 949 хПа и през деня ще варира между 949 и 957 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Ще бъде предимно облачно, температурите се понижиха и тенденцията за захлаждане ще продължи. Ще има превалявания и на повечето места валежите от дъжд ще бъдат заменени от сняг. Повече подробности на http://www.weather.bg/0index.php?koiFail=RM2bulg1&lng=0. Температурите в някои градове днес: София - 1- +5°C, Пловдив -+6 +8°C, Варна- +5- +7°C, Бургас- +6- +7°C, Русе- 2 -+6°C, Хасково -+6-+13°C. 
 
UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Препоръки
Северният вятър и захлаждането генерират спазми - астматични пристъпи, бъбречни и жлъчни кризи, мигренозни пристъпи, мускулни крампи. 

Във връзка с повишената вероятност за спазми помага една лесна за изпълнение процедура. Приготвя се кофа с хладка вода, телесна температура - 37-38°C. Натапят се краката и се долива гореща вода така, че за 15 минути да се достигнат 40-43°C (едва поносимо гореща). Важно е постепенното загряване. При проблемни вени същата процедура се изпълнява с ръце натопени до лактите. 

Тази процедура е много ефикасна при всякакви спазми - стенокардни пристъпи, бъбречни и жлъчни кризи, астматични пристъпи. 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

Помага и магнезият. Прочетете по-долу. 

За стопляне - чай от бъзов и липов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се през деня, топъл (да се държи в термос). Може да се подслажда.  

Подходящи за грипното време са популярни и познати за почти всички билки - риган, мащерка, салвия (богати на етерични масла), маточина, жълт кантарион, петопръстник. 
Бих препоръчал комбинация от жълт кантарион, маточина, петопръстник, бъзов цвят. Смесват се в равни части например по 20 или 50 г се разбъркват добре. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода за 10-15 минути и чаят се прецежда. Може да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок.  
 
Зелен чай - тонизира и е полезен за подобряване на дишането. Теофилинът в чая е идентичен с теотард, новфилин и други аптечни продукти, които са бронходилататори (разширяват бронхите). Водата се загрява до средни мехурчета и на чаша вряла вода се поставя чаена лъж. чай. 5 минути запарка, прецеждане. Може да се добавя лимонов сок, витамин С на прах на вкус и да се изпиват и повече чаши през деня. 

Магнезий - чудесен ефект за предпазване и лекуване  на спазми. Едно пакетче английска сол се разтваря в 1/2 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Или 2-3 пъти дневно по една шумяща таблетка магнезий.

Да не се забравя магнезий!

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 

Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец февруари 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 3, 5, 7, 10, 15, 18, 19,  23, 27. 

.
Случайно избрани статии