начало
биопрогнози
видео
     
За хипертонията

Бял имел и чесън поддържат артериите млади

 Нормалните стойности на кръвното се променят с възрастта.

 В 85% от случаите причините за хипертонията са неустановени. Все пак има някои важни предпоставки за развитието на хипертония.

От важно значение е наследствеността, особено ако е по първа линия на родство -  баща, майка, дядо, баба, братя и сестри. Рискът е още по-висок, ако хипертоници са двама или повече роднини. За тези хора е особено важно да следят артериалното налягане по-често и при най-малки отклонения да търсят лекарска помощ. Важно е също така да се направят и прецизни изследвания. Известни са правилата за здравословен начин на живот, които поддържат кръвното в нормални граници.

Повечето хипертоници са мъже. Мъжките полови хормони стимулират повишаването на артериалното налягане. Освен това телесната маса на мъжете (в това число и мускулната) е по-голяма, а значи и

дължината на кръвоносната мрежа и обемът

на кръвта са по-големи, което създава по-благоприятни условия за развитието на хипертония.

При жените към периода на менопаузата шансовете за развитие на хипертония се изравняват с тези на мъжете. Затова след 40-годишна възраст и мъжете, и жените трябва да са с повишено внимание: редовно да следят артериалното налягане, да проверяват холестерола, състоянието на бъбреците (често в бъбреците се образуват песъчинки и камъни, зачестяват уроинфекциите), което е  предпоставка за хипертония.  

Мъжете, стремящи се бързо да трупат мускули чрез фитнес упражнения и с подкрепата на

 анаболни препарати да забравят за тях

 По разумно е да разчитат на популярната билка бабини зъби. Това е чудесна алтернатива на тях. Безвредна е, а ефективността й е забележителна. Две супени лъжици стрък бабини зъби се варят 5 минути в половин литър вода. Добре е чаят да се запари още 15 минути и после може да се прецеди. Разпределя се на 3-4 порции през деня.  

 Чесънът е чудесно средство за поддържане на артериите млади. Оптималната дневна доза е 3-4 г пресен чесън. Може да се използват и препарати от чесън. Дневната доза на сух екстракт от чесън е 900-1200 мг.

 Белият имел балансира хормоните. Жени във фертилна възраст е добре да пият от билката  2 седмици преди очакваната нова менструация. Приготвя се лесно. Една чаена лъжичка наситнен бял имел (около 2,5 г) се залива с чаша хладка вода (стайна температура) и се оставя за 10-12 часа да се получи извлек. След това се прецежда. Да се изпиват по 1-2 чаши дневно.

 Половин кило зеленчуци на ден

 Европейската харта за сърдечно здраве препоръчва по половин килограм  пресни плодове и зеленчуци ежедневно. Не бива да допуснем тялото да задържа вода. Натрият, готварската сол в храната силно допринася за задържането на телесни течности. За да изчистим тялото от излишното,  е важно редовно да се провеждат оризово-плодови разтоварителни дни. В определен ден храната се ограничава до варен ориз, 1 кг пресни плодове (ябълки, диня, ягоди…) и се пие топла, вдигаща пара вода или билков чай.

Полският хвощ освен всички други полезни ефекти има много добро диуретично действие. Две супени лъжици от билката се запарват 10-15 минути в половин литър вода, пие се 3-4 пъти на ден по една винена чаша. Полският хвощ помага при сърдечна недостатъчност и подуване на краката, което често се дължи на задържане на вода в тялото. Тази билка може да замени отводняващите препарати с неблагоприятните им странични ефекти.

Мерете кръвното

Самонаблюдавайте се и проверявайте кръвното  колкото пъти е необходимо. Често хипертонията протича безсимптомно. Единствено измерването на артериалното налягане може да служи за ориентир.

Най-характерни симптоми при хипертония:

- главоболие, стягащо като обръч, натиск в тилната област;

-  световъртеж

-  сърцебиене

-  сърдечен дискомфорт в покой, при физически натоварвания или при емоционални преживявания

-  задух и сърцебиене при физически натоварвания

-  проблеми с паметта

- поява на звездички или тъмни петна – „мухички” в зрителното поле.

Нормални стойности на артериалното налягане в милиметри живачен стълб

Възраст / АН (мм жив. ст.)

16–20-  100/70–120/80

20–40- 120/70–130/80

40–60- до 135/85

Над 60-  до 140/90

Стресът под контрол

Стресовите хормони, като адреналин, норадреналин, причиняват спазъм на кръвоносните съдове, равнозначно на повишено артериално налягане. За да не трупаме нервно напрежение, ще помогнат чести разходки сред  природата.

Създателят на теорията за стреса Ханс Селие определя магнезия като минерал №1 срещу стреса. Добре е да се приемат по 1-2 г магнезиев сулфат (английска сол) ежедневно. 30 г английска сол се разтварят в един литър вода. Пие се по 40-50 г дневно от този разтвор.

Може да се прилагат други форми на магнезиеви соли – таблетки, шумящи таблетки. Важното е дневният прием да не е по-малко от 300 мг.

Помагат и билките  риган, листа маточина, цвят от иглика, стрък лавандула, хмелови шишарки. Те се смесват в равни части, например по 50 г и се разбъркват добре в тавичка. Две супени лъжици от тази смес се запарват в 500-600 мл вряла вода 10-15 мин. Чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня.  

Дяволската уста помага при вегетативни реакции засягащи сърцето - бодежи, сърцебиене, дискомфорт. Билката е с чудесно противостресово и успокоително действие. Тя е важно допълнение в лечебните програми при тиреотоксикоза (повишена функция на щитовидната жлеза), причина за нервност, раздразнителност, сърцебиене. Една  чаена лъжичка наситнена билка се залива с чаша вряла вода. Запарва се 5 минути и се прецежда. Изпиват се по 2-3 чаши дневно. Добре е една чаша да се изпива преди сън. От една страна, този чай ще предпази от неприятни вегетативни реакции, които зачестяват нощем, а от друга - ще осигури качествен сън.

 

 

Случайно избрани статии