начало
биопрогнози
видео
     
Бананът гони тъгата

Бананът гони тъгата

Три мрачни дни докарват сезонната депресия

Завъртяхме стрелките на часовника и цялото „вътрешно” управление на организма се разстрои. Уж ставаме по-късно и има възможност да поспим, а настроението е мрачно. То се задържа в тъмни краски по-дълго, особено ако денят е облачен и непрестанно вали дъжд, както през последните дни. Достатъчни са 3 дни мрачно и мъгливо време, за да се разгънат симптомите на сезонна депресия, особено при тези, които са чувствителни към недостиг на светлина. Към типичните симптоми - повишена раздразнителност, страх, загуба на енергия, се добавят и нетипични. Сънят се удължава. Спим, но въпреки това не се чувстваме бодри. Апетитът към сладко се изостря, което може да доведе и до излишни килограми. Повечето хора, изпаднали в депресия, обаче губят апетит както към храна, така и към живота въобще.

 Либидото също фатално дреме

 Сезонната депресия започва към октомври-ноември, достига максимум към януари-февруари. Можем да се разделим с нея едва през март. Основната й жертва са жените. Те страдат 3 пъти по-често от мъжете. С напредването на есента и скъсяването на деня зачестяват случаите със сезонна депресия. Засегнатите от нея нямат никаква мотивация – често това означава да ходят на работа насила, а времето им да тече много бавно. Слава Богу, симптомите при сезонната депресия не са така силно изразени, както е при ендогенната депресия, но състоянието е доста неприятно. То пречи на социалното вграждане, на работата, на семейния живот. Можем да подобрим състоянието си и без лекарства. Има храни, които съдържат лечебни съставки.  

Бананите заемат водещо място в класацията на храните за подобряване на настроението. Обяснението - те съдържат в малки количества алкалоида мескалин.

Мескалинът влияе на рецепторите за серотонин в мозъка, спомага да се повишат нивата му подобно на антидепресантите. А серотонинът е известен като хормон на щастието. Освен това бананът съдържа естествени захари и фибри, които предпазват от хипогликемии. Спадането на кръвната захар също е причина за сънливост и спадане на тонуса и работоспособността. Доза – 1 банан дневно е достатъчен за подобряване на настроението. Ако се консумират повече банани, може да пострада фигурата.

 За подобряване на самочувствието и настроението помагат и други

 сладки плодове – фурми, смокини, стафиди. Те могат да се прибавят към идеалната закуска за есента и зимата – овесени ядки.

Смокините активират ленивите черва

Да се похапват по 3-5 смокини вечер преди лягане. Освен това подобряват мозъчното кръвообращение и спомагат за подобряване на паметта и концентрацията.

Боровинките са полезни дори и замразени. Те са чудесно средство срещу стрес и апатия, защото „работят” като естествени антидепресанти благодарение на значителните количества витамин С и витамини от група В, които съдържат. Допълнителната полза от тези плодове е, че предпазват от уроинфекции, от които най-чести са циститите. А те  засягат доста хора през студените месеци на есента и зимата.

Не трябва да се пренебрегват овесените ядки, които са полезни за всички възрасти. От много години и до ден днешен в Русия ги продават под названието „Херкулес”.  Те са богат източник на калций – важен минерал, предпазващ от остеопороза – чупливи кости, източник на фибри – пречистващи от холестерол и много отрови тялото. Овесът съдържа и бетагликани, полимери на глюкозата. Бетагликаните укрепват имунитета и дори притежават антиракови свойства. За максималното оползотворяване на калция към тях е важно да се добавят пшенични трици. 3-4 супени лъжици овесени ядки и една супена лъжица трици се заливат с топла вода – до 55 градуса. Това е важно, за да се запази ензимът фитаза, превръщащ неусвоимия калций в овеса в усвоима форма.

Чай мате като афродизиак

Чай Мате

 Чаят мате засилва сърдечната дейност и подобрява настроението. Става и за сексуален тоник. Познат е още от древни времена. Според учените той е познат още от началото на седмото хилядолетие преди нашата ера.

Индианците са го пиели при продължителни и тежки преходи и трудно снабдяване с храна. Те добивали тонизиращата напитка от изсушените листа на вечнозеленото тропическо дърво падуб.

Напитката има и ценни минерални вещества като магнезий, калций, желязо, калий и други. Освен това в състава й влиза и уникалното вещество матеин. То зарежда с енергия и помага за концентрацията на вниманието. За разлика от кофеина матеинът не предизвиква безсъние и ускоряване на пулса. Затова може да се пие спокойно и преди лягане.

Безспорното предимство на чая мате е, че той е чудесен и безвреден тоник, чието стимулиращо действие продължава 8-10 часа. Мате съкращава бавния сън и дава възможност за бързо възстановяване на организма. Той чисти кръвта от отрови и понижава холестерина благодарение на съставката холин (вещество, необходимо за нормалната работа на черния дроб). Богат е на витамин Е, поддържа сексуалната енергия и помага при разстройства на храносмилането на нервна почва. Чаят се приготвя лесно, но рецептата трябва да се спазва точно.

Листата се поставят в подходящ съд и се заливат с малко гореща вода. Тя се загрява до около 80 градуса, но в никакъв случай не бива да кипи. Цялото количество се изпива и едва след това чаят се залива отново с гореща вода и така до осем пъти.

Кантарион и върбинка вдигат тонуса

Най-доброто противодействие на мрачното настроение и на депресията е кантарионът. С него можем да поддържаме тонуса си цял ден. Достатъчно е да изпием 3-4 чаши и ще почувстваме ободряващата му сила. Две-три  супени лъжици жълт кантарион се запарват за 15 минути в 600-800 грама вряла вода. Чаят се прецежда и го пием през целия ден. Той е лековит дори и студен.

Можем да направим и билкова комбинация. Смесват се равни части, примерно по 50 г върбинка, петопръстник, бабини зъби, листа от ягода, листа от къпина и натрошени шипки. Три супени лъжици от сместа се запарват в един литър вряла вода. След като изстине и се прецеди, чаят може да се пие вместо вода. Върбинка

Листата на върбинката са назъбени, приличат на дъбовите, затова се считало, че зарежда с енергия. Билката действително тонизира - удвоява силите за работа и всичко се завърта на високи обороти.

Върбинката прогонва и страховете. Затова се препоръчва при различни фобии, в това число предизпитни притеснения.

Любителите билкари много рядко се сещат за върбинката, защото не е сред най-популярните. В народната медицина на някои европейски страни тя се използва при ревматизъм, главоболие, зъбобол. Помага при възпаление на гърлото, трахеята и бронхите. Още един мотив за по-честата и употреба през студените месеци. В съвременната фитотерапия тя се препоръчва за изпотяване и смъкване на температурата при простуди и заболявания. Има още и успокоително действие. Пие се като чай. Две 2 супени лъжици от билката се варят 5 мин. в половин литър вода. Пие се 4 пъти дневно по една винена чаша на гладно.

 

 

Случайно избрани статии