начало
биопрогнози
видео
     
Стрес при учениците

Стрес - ученикът губи апетит и не спи

СЛЕД ПЪРВИЯ ЗВЪНЕЦ

60 процента от първокласниците рязко отслабват

Физиолози твърдят, че едва 3 процента от учениците завършват средното си образование здрави. Това вероятно е най-силното доказателство, че трупането на знания е сериозен труд. Най-уязвими са зрението, гръбнакът и стомахът на малчуганите. За много болести пряко или косвено е виновен стресът – физически и психически. Нерядко те са свързани помежду си.

Ето какво пише една майка на първокласник: „Синът ми почва да изпитва силно притеснение, щом влезе в сградата на училището. До степен, че се сковава, очичките му стават по-големи, не ме слуша и не отговаря на въпросите. Очевидно изпитва дискомфорт, неловко му е, съсредоточен е само в едно нещо. Имам чувството, че се страхува да не сгреши, ако каже дума или направи действие. Докато беше в градината, ме караше сутрин аз да питам госпожата за неща, които го интересуват. Просто се страхуваше сам да го направи.”

Това е точно описание на човек в стрес. Ако в този момент измерим пулса на детето, сигурно ще е повишен, артериалното налягане – също. Вдига се и нивото на кръвната захар. Има ясни признаци, че малчуганът не се справя с психическото напрежение и то му идва в повече. Достатъчно е да ги разпознаем навреме и да не допуснем те да се задълбочат. Често той дълго време

не може да заспи, въпреки че ляга по-късно

от определеното време. Най-малките, които имат нужда от следобеден сън, протестират и не искат да спят, въпреки че очите им се затварят. Това се дължи на пренапрежение, което поражда тази силна възбуда. Чаша морковен сок (богат на витамин В1) ще помогне за отпускане на нервите.

ОЗДРАВИТЕЛНА ПРОГРАМА

За тревожното дете трябва да се направи оздравителна програма. Вечерта да пие чаша чай от маточина с малко мед. Една-две чаени лъжици от билката ще го успокоят и ще подкрепят имунната му система. Добре е да се има предвид хомеопатичния препарат Coffea cruda 15 (9) CH. От него се вземат 5 зрънца преди лягане. Те са подходящо средство при превъзбуда, мисли, които не дават покой, и помага и при някои форми на главоболие. Превъзбудата, която причинява силното кафе се лекува с хомеопатичното кафе. 

За най-малките е подходящ комплексният препарат Dormikind. От него се смуче бавно по една таблетка вечер 30 минути преди сън. Ако са превъзбудени и през деня, дозата може да се увеличи и да се взема по една таблетка 3-4 пъти дневно.

Може да помогне и ароматна възглавница. В подходяща торбичка от американ или хасе да се поставят по 20-30 г комунига, хмел и лавандула. Торбичката се поставя близо до главата. Най-важна е комунигата. Това е тревата, която дава приятния аромат на сеното.  

Същия ефект има и ароматното масло. Няколко капки лимонено или портокалово масло се слагат върху любима плюшена играчка, която стои в леглото на детето. Цитрусовите аромати имат силен успокояващ ефект.

ЗАГУБА НА АПЕТИТ

Друга проява на стрес е загубата на апетит. Детето

отказва да се храни преди училище

в най-добрия случай взема закуска със себе си. След това, естествено, не я изяжда, а я изхвърля, без да признае на родителите. Затова те трябва да следят теглото му. Изследване на московски физиолози показва, че 60 процента от първокласниците рязко отслабват, и то още през първия срок. А в този период те трябва да прибавят към теглото, не да слабеят, защото това нарушава развитието им.

Майка поиска съвет и описа проблема. “На моята ученичка харесва да ходи на училище но почти отказа да се храни, може би стресът при нея се изразява така. Иначе не плаче, не се оплаква, в училище са доволни от нея и се ориентира бързо. Как да засиля организма є, преди да се разболее ”, пита тя.

Липсата на апетит може да се свърже с нервното напрежение. Нали съществува нервна анорексия. Тук ще помогне хомеопатичният препарат Natrum muriaticum 15 (9) CH. Да се смучат бавно по 5 зрънца всяка сутрин, докогато е необходимо. При подобрение приемите може да се разредят през ден, например по 5 зрънца в понеделник, сряда, петък.

РАЗСЕЯНОСТ

Друга проява на емоционален дискомфорт е разсеяността. Сядайки да подготвя уроците си, малкият ученик дълго време не може да се съсредоточи ­ размотава се дълго, подрежда моливи, непрекъснато търся тетрадки, учебници…

Учителите се оплакват, че в час се въртят, не слушат обясненията, не отговарят точно на въпросите.

Ето извадка от мейл, адресиран до мен с молба за помощ.

„Синът ми отвори тетрадката с въздишки, все едно мотика, а не химикал имаше в ръцете си, след което започна да подсмърча. Чувах как се върти на стола и говори на котката колко му е тежко. После дойде и ни обясни, че му е напрегнато. По-късно вече го чувах да хлипа, а накрая се разрева с глас. Всичко това отне 1 час, през който каза 5 думички ­ само за предстоящите часове в понеделник.”

ХИПЕРАКТИВНОСТ

 Превъзбуда и главоболие издават емоциите 

Често малкият ученик е превъзбуден и хиперактивен. Непрекъснато се движи назад-напред, не може да се съсредоточи. По-големите пък грубиянстват. Обикновено тази неестествена подвижност на детето е защита от претоварване. А грубостта в тийнейджърска възраст е признак на емоционален дискомфорт.

МАГНЕЗИЙ! 

Това е минералът № 1 срещу стрес. Така го определя самият Ханс Селие. Извод - повече магнезий за учениците и децата. Той подобрява съня, предпазва от спазми и крампи, осигурява сутрешна бодрост. Естествени източници - зелени салати (маруля, спанак и т.н.), коприва, лапад, киселец, магданоз, бобови растения (стар фасул, леща, грах, нахут) и т.н. Заслужава да се има предвид и допълнителен прием.  На децата ще им  харесат шумящите таблетки. Магнезият заслужава особено внимание.  Може да се върнем специално на него. 

Клеевата тинктура при простуда

Заедно с преумората и по-голямото напрежение есента идва и с простуди и грип. Имунната система на учениците има нужда от подкрепа. За това помагат сокът от моркови и чаят от маточина. При системно пиене те са много надеждни имуномодулатори. Към мерките за предпазване от простуда и инфекции може да се прибави клеева тинктура.

Прочетете повече клеевата тинктура и простудите тук, във фейсбук в "Предпазване от простуди и грип".

Случайно избрани статии