начало
биопрогнози
видео
     
Предпазване от простуди и грип

За имунитета на децата през есента и зимата

             Първостепенна задача на родителите и педиатрите-лични лекари да не увреждат нормалния имунен статус на бебетата,  малките деца и децата, а за съжаление това се случва много, много често например с първия антибиотик за някоя температура, кашлица или червено гърло без да е доказано наличието на бактериална инфекция. Чрез антибиотиците лесно се причинява дисбактериоза. Това е удар под кръста за имунната система. Възстановяването на нормалната чревна флора след дисбактериоза не е никак лесна задача. По подразбиране с антибиотиците често се прилагат антихистамини във връзка с честите алергии предизвиквани от тях (в значителна степен свързани с дисбактериозата). Малко или много антихистамините заедно с потискането на алергията потискат и имунитета. И така, много важно е святото придържане към важния принцип - Primum no nocere! – Първо не вреди.

            Втората важна стъпка след спазване правилото да не се уврежда имунитета е той да се укрепва с естествени природни средства като закаляване. В това число влиза и системното извеждане на бебетата и децата по всяко време на годината независимо от температурите навън. Естествено в студено време в подходящо облекло и обувки. Игрите, спортът, които са толкова естествени за децата често се пренебрегват и лишавайки децата от възможността за достатъчно движение създаваме условия за по-лесното им разболяване. За да сме по-точни трябва да споменем, че всеки ден първолаците трябва да получат дозата си  от 5 километра – 2 в училище и 3 след училище под формата на игри, разходки, спорт. Това е стандартно изискване.

            Следващият етап е използването на безвредни природни средства с доказана ефективност и на практика без странични ефекти. Родителите трябва да са наясно, че ефективни имуностимулатори създадени в лабораториите и произведение във фармацевтични фабрики няма! Убитите ваксини, които се причисляват към имуностимулаторите меко казано са съмнителна ефективност. Противогрипните ваксини, тези срещу менингит и пневмония заслужават по-специално обсъждане, но в крайна сметка тези, които вярват в ефективността на ваксините могат паралелно да прилагат и естествените  средства.

            Най-много боледуват малките деца в до училищна възраст – 7-10 пъти в периода от октомври до март. Много са причините. На първо място повечето бебета се връщат у дома след изписване от родилните заведения с вътреболнични стафилококови инфекции = конюнктивити, които водят до упорити хреми,  които еволюират в прословутите „градински сополи” от които сякаш отърване няма. А по определение от учебника хремата води до бронхит. Ето как се оформя пъзелът – една на вид неопасна инфекция - конюнктиви, която на практика не може да се повлияе с антибиотици генерира сериoзни проблеми през следващите години. Погледнете, та и децата заснети в рекламните клипове гъгнат поради запушените си носове!

            Какво да се прави?

            Настойката от пресен невен в хомеопатията е средство на избор при третиране на най-различни възпаления. Все още у нас не се внасят хомеопатични настойки и снабдяването с нея може да не е лесно. Но  може да се приготви в домашни условия. 1 част цветове, листа, неодървенели дръжки от невен се заливат с 5 части етилов спирт 70%. Например 50 г прясна билка се заливат с 250 мл етилов спирт. След 3 седмици настойката може да се прецеди. 10 капки от тази настойка се разтварят в 50 мл преварена вода (а по-добре сребърна вода). За предпазване от еволюция на конюнктивита на бебетата да се почистват с два отделни памука лявото и дясно око в продължение на 10 дни и всеки път, ако очите започват да се зачервяват и клепачите да се залепват.

            При малките деца, които тръгват на ясла или детска градина тази  процедура да се следва в продължение на един месец, когато  тръгват за пръв път или се връщат в детското заведение след ваканция.

           Прополис

             Оказва се, че прополисът (пчелен клей) е може би най-ефикасното средство за предпазване от простуди и грип. Той има мощни бактерицидни, противовирусни и противогъбични свойства. Ако в кошера попадне гризач пчелите могат да го убият, но разлагащият се труп би причинил гибелта на кошера. За да не гние и да не се разлага, пчелите го облепят с прополис и така го консервират. Ако кошерът бъде повреден,  пчелите запълват дефекта с прополис.

            Той има мощни противовъзпалителни свойства и така намалявайки силата на възпалението на лигавицата в носоглътката например ще попречи за еволюцията на инфекцията към белите дробове.

            В аптеките и дрогериите се продава клеева тинктура, но тя лесно  може да се приготви и в домашни условия. 30 г  прополис се нарязват ситно и се заливат със 100 мл 95% етилов спирт. След една седмица той ще се разтвори като на дъното остава светла като пясък утайка, а над нея – разтвор като  тъмен коняк. Разтворът се отлива в чист съд и може да се използва.

            Дозата е 1-2 капки на прием за всяка година живот.  Така например двегодишно дете ще получава по 2-4 капки всяка сутрин  преди тръгване за ясла разтворени в сок, мляко, вода. Ако профилактиката започне в началото на октомври един прием дневно е достатъчен, но със зачестяването на боледуванията, развихрянето  на грипна вълна  (около  нова година) може да се увеличат приемите на 2-3.

            Същата настойка от прополис е много ефикасно средство за блокиране на хрема, но само, ако се приложи при първите симптоми.  5-6 капки от нея се разреждат в 5-10 мл физиологичен разтвор и се накапват по 2-3 капки в двете ноздри през 1-2 часа.

           Мед

            Медът не е толкова ефикасен като прополиса,  но е най-доброто средство за подслаждане. С него може да се приготвят средства против кашлица.

             Ехинацея

            Ехинацеята е добро противовирусно и имуноукрепващо  средство, но също отстъпва на прополиса за дълготрайната профилактика. Но тя е много добра в острата фаза на простуди. пки Започва се първа доза 12 капки за по-малките деца и 15 капки за по-големите и приемите се повтарят 3- 4 пъти през половин един час. Лечението продължава с прием на 5 капки за по-малките и  8 капки за по-големите през един-два часа 1- 2 дни.

            За дългосрочна профилактика се приема като прополиса от октомври в продължение на 6 седмици два пъти дневно и се прави пауза от 3 седмици. Справка за дозировката според възрастта – върху етикетите.

            Има много продукти с ехинацея на пазара, но е добре родителите да знаят, че най-добра е тази, чийто анестезиращ  ефект се усеща на езика. Ако не се усеща, значи или суровината не е била добра или е използвана малко от нея.

             Боровинка

            Това е хубав плод. Бактерицидните свойства са толкова силни, че за консервирането е достатъчно да се залее с вода. Не е необходимо варене. Много реклами се изсипаха в масмедиите за червените боровинки, но нашенските (сини) са по-добри.

             Бъз

            Бъзовите плодове са богати на антоцианови съединения на които се дължи тъмния им цвят, а тези съединения притежават мощни антиоксидантни свойства и благодарение на тях се разгъва имуноукрепващия и дори антираков ефект. Най-добре е наесен, след доброто узряване на бъза (по-добър е тревистият) да се приготви бъзов сироп. Интересен факт е, че  преди да отлетят на юг лястовичките се зареждат със сили като няколко поредни дни кълват именно от черните малки зрънца на билката.

            Начин на приготвяне:

Плодовете и захарта се смесват 1:1 В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода.

            Джинджифил

            Джинджифилът е добра подправка, с много добър ефект върху възпалено гърло. Може да се дъвче, може да се настъргва в чай, но е малко остър и вероятно няма да се приема с охота от децата. Но в магазините за ядки и сушени плодове може да се намери захаросан джинджифил.  Него ще приемат по-добре.

 Няколко най-важни и лесни за изпълнение препоръки: 

  1. редовна употреба на клеева т-ра
  2. по чаша морковен сок всяка сутрин
  3. да се следи краката да са топли и, ако се забележи, че са студени, да се наръсва смлян синап  в чорапите. Студени крака =  ангини и цистити.
  4. всеки ден поне 1 час на разходка
  5. да не се прекалява с обличането на децата
  6. да не се претоплят жилищата – 18-21 градуса е комфортна температура. 
Случайно избрани статии