начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 13.09.17
                                                         БИОПРОГНОЗА ЗА 13.09.2017
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

12.09.2017

22°C

вл.53%


937

3-6
променлива 

13.09.2017

18°C

вл.64%

947
-
тихо

Днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, но само на изолирани места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от запад- северозапад. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 26°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще е около средното за месец септември. 

Синоптичната обстановка е благоприятна за здравето, но дневните температури ще бъдат сравнително високи и трябва да се съобразяваме с горещините - рискове от прегряване, обезводняване (особено при бебетата), слънчасване, обостряне на проблемите с вените и т. н. Отбелязваме нормализиране на атмосферното налягане, което е благоприятно за здравето при неблагоприятен ден. 

Препоръки

За комфорт при хронични заболявания, въпреки че е неблагоприятен ден  ще е достатчно да се спазват стандартни правила:да се избягват прекомерни натоварвания, да не се забравя назначеното лечение, ако има такова, да се следи артериалното налягане, да се мери артериалното налягане. Полезни са умерените физически усилия, разходки, спорт без голямо напрежение. 

Глогът и цветът от магарешки трън, препоръчани вчера ще са подходящи и за днес.  

Настойка от глог - профилактично е достатъчно да се приема 2 пъти дневно по 20 капки. При дискомфорт, сърдечни пристъпи - през 15 минути по 10-15 капки 3-4 пъти. 

Цвят от магарешки трън. Тази билка е балсам за сърцето и се препоръчва и на здрави хора за поддържане на добри тонус и работоспособност. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода и после чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. 

 Жегите по правило означават увеличаване на концентрациите на озона във въздуха. Дразнят се кожата, лигавиците и съответно може да се влошат много хронични заболявания - на първо място белодробните и заедно с тях сърдечно съдовите. Около и след пладне въздухът се насища с озон, който дразни  кожата и лигавиците. Най-добре в часовете, когато е най-горещо да не се излиза. Най-добре е между 11 и 17 часа да се избягва излизане на открито, ако е възможно.  

Ще се засилят и проблемите при  венозна недостатъчност

Температурите около и над 30°C са мотив за правилно пиене на течности. Рискът от слънчасване, прегряване, топлинен удар е съвсем реален. Изобщо парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат адаптацията в горещо време. 

Днес за утоляване на жаждата ще препоръчам чай каркаде. Той е известен още като  египетски, судански, етиопски чай. Както названията насочват, той е  любима напитка в страни с горещ климат. Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност. Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит. Има слабително действие тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.

Вени
 
В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно

Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно.

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Неблагоприятните по геофизически фактори дни за месец септември: 6, 8., 9., 10., 11., 13.,16., 20.,22., 25.  28.
Случайно избрани статии