начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 24.10.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 24.10.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

23.10.2018

9°C

вл.80%


952

-
тихо 

24.10.2018

C

вл.91%

911
-
тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 941 хПа, под средната месечна стойност (която е около 948 хПа) и симптом за промяна на времето. Вятърът от северозапад днес ще се усили и заедно с това ще се понижат температурите. На места ще превалява. Над страната и днес ще е облачно. Температурите в някои градове -  София -6-14°C, Пловдив -10-19°C, Варна-11-17°C, Бургас-10-19°C, Русе-11-18°C. 
UV индекс - 3 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Преминаващият хладен фронт ще причини засилване на ставните болки при МТО чувствителни хора. Възможно е да се активират бронхити и цистити. Пореден неблагоприятен ден. 
Днес е пълнолуние. Пълнолунието смущава съня на мнозина и е причина за задръжка на вода. 
Спадащото налягане може да затрудни работата на сърцето, да се провокират сърдечни пристъпи. 

Препоръки
И днес не е късно да се проведе разтоварителен ден. Остава се на варен ориз - 100-200 г., плодове, вода или чай. Той ще помогне за отводняване. 
Чай от бъзов цвят. Той сгрява и подобрява коронарното кръвообращение. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 10 мин. и чаят се прецежда. Изпива се на няколко порции през деня. 

За по-добра кондиция - чай за трудни дни. Смесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява.  

Във връзка с възможно обременяване на сърцето - настойка от глог- безопасна и високоефективна е, подобрява функциите на сърцето. 2-3 пъти дневно по 20 капки - за комфорт. 

За подобряване на съня - маточина. 1-2 чаени лъжички от билката се запарват 10 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Добре е чаят да се пие топъл и да се подслажда с мед. 

Чай от малинови листа помага да се сгряват крайниците и е отлично противотемпературно средство.  2 супени лъжици малинови листа се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда се и се изпива на 3-4 порции. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

Системно пиене на чай от маточина предпазва от грип. Може да се пие директно или да се подслажда.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 2, 4, 5, 8, 9, 11, 16, 20, 24, 27, 31. 


Случайно избрани статии