начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 06.11.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 06.11.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

05.11.2018

8°C

вл.85%


954

7
ЮИ 

06.11.2018

C

вл.80%

957
7
И

Атмосферното налягане днес сутринта е 957 хПа, над средната месечна стойност (която е около 948 хПа). Днес то ще варира между 953 и 958 хектопаскала. Тенденцията за понижение на температурите и минимални и максимални е очевидна. Вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. 
Температурите в някои градове - София -5-14°C, Пловдив -6-13°C, Варна-13-16°C, Бургас-14-16°C, Русе-11-14°C. И днес ще е предимно слънчево. По ниски места, котловини, край реки е възможно да се образуват мъгли.  
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 
Утре е новолуние. В периода около новолунието се получава отлив на телесни течности и се понижават тонуса и работоспособността. 
 
Препоръки

За тонизиране и днес - върбинка. 2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

Допълнително за още по-добър тонус - чай от бабини зъби. 2 супени лъжици от билката се кипват за 5 минути в 500-600 мл вода и след това чаят се запарва още 15 мин. и може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции. Бабините зъби са много интересна билка - "тайното оръжие на българските тежкоатлети". Тя регулира обмяната на веществата - важно при над/поднормено тегло; поддържа нормален липиден статус (нива н а холестерола и неговите фракции)  много ефективна е за поддържане на добър хормонален статус - ефективно средство при кисти на яйчниците, за подбряване на спермограмата; добър афродизиак!

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

Системно пиене на чай от маточина предпазва от грип. Може да се пие директно или да се подслажда.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Време е да се наберат бъзови листа и да се насушат за зимата. Не се продават в билковите аптеки, а те съдържат антипневмоничен фактор и са много полезни при кашлица, астма, бронхити, Чай от тях може да се пие дълго, бе паузи  и във всички възрасти. 2 супени лъжици бъзови листа се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. По желание може да се подслажда този чай. 

Искам да обърна внимание на бъзовите листаНасекомите са по-активни, рискът от ужилвания - по-голям. При ужилване от пчели, оси, парливки и други насекоми, ефектът от ужилването много бързо може да се се елиминира с натриване с пресен бъзов лист. 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец ноември 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 1, 3, 5, 9, 15, 19, 22, 26, 30. 


Случайно избрани статии