начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 19.11.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 19.11.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

18.11.2018

2°C

вл.86%


953

-
тихо

19.11.2018

C

вл.90%

944
-
тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 944 хПа, с 10 хектопаскала под вчерашната сутрешна стойност и по-ниско  от  средната месечна стойност (която е около 948 хПа). Днес то ще варира между 941 и 949 хектопаскала. Понижението се дължи на средиземноморски циклон и към вечерта атмосферното налягане ще се повишава. Над цялата страна превалява сняг и към вечерта валежите ще престанат. Влагата и  пониженото атмосферно налягане ще създават напрежение за сърдечно съдовата система, възможно е зачестяване на сърдечните пристъпи. Ще се обострят и  ставните заболявания. Мрачното небе ще е причина за сънливост, намалени тонус и работоспособност. Температурите в някои градове - София -0-6°C, Пловдив -4-11°C, Варна-4-9°C, Бургас-6-11°C, Русе-0-3°C. 
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 
Днес е и неблагоприятен ден.

Препоръки
Във връзка с възможните сърдечни пристъпи на първо място днес заслужава внимание настойката от глог. 2-3 пъти дневно по 20 капки да се приема, а при дискомфорт в сърдечната област, болка - през 15 минути 3-4 приема.

Добавям и препоръка за дяволска уста, важна билка за трудни дниДяволската уста е една много добра билка за момента.  Тя успокоява, регулира сърдечния ритъм, укрепва сърцето, регулира артериалното налягане. 1-2 супени лъжици дяволска уста се кипват в половин литър вода 3-4 минути и чаят се запарва още 10 - 15 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. 

ВАНА ЗА КРАКАТА- Приготвя се кофа с хладка вода (37°С) и се долива от горещия кран дотолкова, колкото може да се търпи (40- 45°С). Важна подробност е постепенното загряване за 15 мин. Освен при диария помага при повръщане, главоболие, болки в корема, безсъние и всякакви спастични явления.

Полезна е и маточината. Тя успокоява, премахва спазми, помага за правилен сърдечен ритъм. Да се пие по-често чай от маточина днес. 

За сгряване в хладно време и тонизиране - липов и бъзов цвят.  По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода и след 10 минути чаят може да се прецеди. Добре е да се пие топъл, да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок. 

За тонизиране - чай от върбинка2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

При ставни  болки - чай от върбова кора. 2 супени лъжици от билката се запарват 30 минути (не се вари) в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3 порции през деня. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец ноември 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 1, 3, 5, 9, 15, 19, 22, 26, 30. 


Случайно избрани статии