начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 26.06.18
                                                                БИОПРОГНОЗА ЗА 26.11.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

25.11.2018

1°C

вл.90%


950

-
тихо

26.11.2018

C

вл.85%

939
8

ИСИ

Атмосферното налягане днес сутринта е 939 хПа. Днес то ще варира между 937 и 940 хектопаскала. Понижението през последното денонощие е значително, с 10 хПа. Над цялата страна ще е облачно, ще има и превалявания. 
Влагата, ниското атмосферно налягане и студеното време са причина за обостряне на сърдечните и белодробни заболявания. Ще се обострят и  ставните заболявания. Мрачното небе ще е причина за сънливост, намалени тонус и работоспособност. Температурите в някои градове - София -5-10°C, Пловдив -6-10°C, Варна-10-12°C, Бургас-6-13°C, Русе-4-9°C. 
UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Атмосферното налягане ще е доста под средната месечна стойност. Ниското налягане и влагата "изяждат" кислорода в тъканите и е добре сърцето да се подкрепя. 
Мрачното небе депресира и намалява тонуса и затова е полезно да се използват тонизиращи средства като чай от върбинка, витамин С в големи дози (по 1-2 г дневно), прясно изцедени сокове. 
 
Препоръки

Във връзка с възможните сърдечни пристъпи на първо място и днес заслужава внимание настойката от глог. 2-3 пъти дневно по 20 капки да се приема, а при дискомфорт в сърдечната област, болка - през 15 минути 3-4 приема.

Полезна билка за епизоди с риск от сърдечни пристъпи е бъзовият цвят. Малко  известно негово свойство е антистенокардния му ефект.  Чай от бъзов цвятТой тонизира и подобрява коронарното кръвообращение. 2 супени лъжици бъзов цвят се запарват в половин литър вода 5-10 минути ичаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. Може да се комбинират бъзов цвят, маточина, глог - цвят и  листа примерно по 1/2 супена лъжица от всяка билка. Запарка по същия начин - в 1/2 л вряла вода - 10 минути. Маточината забавя и регулира пулса, успокоява. Глогът е класическа билка за подобряване на коронарното кръвообращение.  

За тонизиране в мрачно време - чай от върбинка2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

За комфорт при артрит - да се смесят в равни части корени от репей, корени гръмотрън, кора от върба. 2 супени лъжици от сместа се запарват в 1/2 л вряла вода 30 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1-  2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец ноември 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 1, 3, 5, 9, 15, 19, 22, 26, 30. 


Случайно избрани статии