начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 19.12.18
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 19.12.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

18.12.2018

-3°C

вл.60%


957

9
ССЗ

19.12.2018

-4°C

вл.88%

953
2

СЗ
Атмосферното налягане днес сутринта е 954 хПа и през деня ще варира между 953 и 960 хектопаскала. Днес облачността ще се разкъсва. В Източна България  ще продължи да духа умерен до силен вятър от север-северозапад. Днес е по-студено от  вчера. Температурите в някои градове: София - -0- -6°C, Пловдив - 1- +5°C, Варна- -1- -2°C, Бургас- 0- -2°C, Русе- -1- -4°C.
 
UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 
Синоптичната обстановка е зимна с превалявания без резки промени. Преваляванията пречистват въздуха от вредни емисии. Отчитаме, че е неблагоприятен ден и известна предпазливост няма да е излишна. 
 
Препоръки
Контрастни обливания на тялото и краката
Около 30 сек обливане с толкова гореща вода, колкото едва се понася, след горещата вода - обливане със студена вода за около 10 сек. Това се повтаря 6 пъти и се завършва със студената вода. Тази процедура е много ефикасна при студени крайници. 

Студено и хлъзгаво е. Високото атмосферно е благоприятно за тонуса и работоспособността, добре е и за сърцето. Все пак ниските температури причиняват свиване на кръвоносните съдове и страдащите от сърдечни заболявания трябва да са по-предпазливи. Краката да са топли, облеклото да е подходящо, да се пият топли чайове. 

Много добър е чаят от бъзов цвят. Освен, че стопля добре, предпазва от сърдечни пристъпи. 2 супени лъжици бъзов цвят се запарват 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда (най-добре с мед), да се добавя лимонов сок. 
Добро е съчетанието от бъзов цвят и листа от маточина. Маточината успокоява, премахва спазми, регулира сърдечния ритъм. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда (най-добре с мед), да се добавя лимонов сок. За поишаване на ефективността по отношение на сърцето към всяка чаша чай е добре да се добавя и смляно индийско орехче на върха на ножа. 

Да се ходи внимателно, за да не се стига до травми!
При травми - арника вътрешно през 2-4 пъти и кремове и мехлеми съдържащи също арника (и черен оман).
Арниката е много полезна и за сърцето, защото подобрява микроциркулацията на кръвта!

За по- добра работа на сърцето - настойка от глог - 2 пъти дневно по 20 капки за профилактика на стенокардни пристъпи. 

Оставям и препоръката за върбинка. Много добра билка за есента и зимата е. 

Стрък върбинка. Тази билка заслужава повече внимание в късната есен и зимата. Тя тонизира добре, подкрепя черния дроб и жлъчката и има добри противотемпературни свойства. Препоръчвам билката днес затонизиране, а при по-дълга употреба ще осигури комфорт на фона на мрачно време. 2 супени лъжици да се кипнат за 1-2 минути и се запарят още 10-15 минути. Чаят се разпределя на 3-4 порцци.  Да не се пие преди лягане, защото чрез тонизиращото си действие може да наруши съня. 

При ставни болки - кора от върба - 2 супени лъжици се запарват 30 мин. в 1/2 л  вряла вода и чаят се изпива на 3-4 порции през деня. 

Сок от черна ряпа

Черна ряпа. Отрязва се капак от горната част, издълбава се малко от ряпата и се поставят 1-2 супени лъжици мед или захар. Когато се образува сок, изпива се. Пак се зарежда ряпата и така - докато пуска сок. 

Повече по темата: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1657493

Студено и хлъзгаво е. Ниските температури причиняват свиване на кръвоносните съдове и страдащите от сърдечни заболявания трябва да са по-предпазливи. Краката да са топли, облеклото да е подходящо, да се пият топли чайове. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец декември 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 7, 15, 16, 17, 18, 22, 26, 28, 29 30. 


Случайно избрани статии