начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 09.01.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 09.1.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

08.01.2019

-7°C
-8°C

вл.80%


956

5
С

09.01.2019

-4°C
-4°C
вл.76%

938
-

тихо


Атмосферното налягане днес сутринта е 938 хПа и през деня ще варира между 936 и 942 хектопаскала, по-ниско от средната месечна стойност (средна мес. ст. - 948 хПа). Ще е предимно облачно. Ще превалява слаб сняг, в крайните южни преминаващ в дъжд - опасност от поледици! Ще духа южен вятър в Западна България слаб, в източните и южни райони умерен до силен и той ще е причина за повишаване на температурите. Температурите в някои градове: София - -2- -8°C, Пловдив - 0- -5°C, Варна- -3- -5°C, Бургас- -3- +4°C, Русе- -3 - -2°C, Хасково - +3- -6°C. 
Южният вятър причина за вегетативни реакции и съответно влошаване на сърдечни заболявания, астми и други. Накратко пациентите с хронични заболявания да са по-предпазливи днес.   
 
UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-2 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Препоръки
Настойката от глог ще е добра подкрепа в един по-особен ден. 2-3 пъти дневно да се приемат по 20 капки, при сърдечен дискомфорт, сърцебиене, стягане в гърдите по 20 капки през 15 минути. 

Умереност в храненето, физическите натоварвания, избягване на стресови ситуации доколкото е възможно ще са важно лекарство срещу нежелани пристъпи. 
Следващите популярни билки също са полезни за трудни дни. . 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

Помага и магнезият. Прочетете по-долу. 

Една приятна комбинация като трапезен чай и в същото време полезна за сърцето
Добро е съчетанието от бъзов цвят и листа от маточина. Маточината успокоява, премахва спазми, регулира сърдечния ритъм. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда (най-добре с мед), да се добавя лимонов сок. За повишаване на ефективността по отношение на сърцето към всяка чаша чай е добре да се добавя и смляно индийско орехче на върха на ножа. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втвърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец януари 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1, 2, 5, 6, 9, 10, 14, 17,18, 21, 23,30. 

.
Случайно избрани статии