начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза -08.02.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 08.02.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

07.02.2019

5°C

вл.86%


949

5-6
ССИ 

08.02.2019

C

вл.90%

952
4

ССИ

Атмосферното налягане днес сутринта е 949 хПа и през деня ще варира между 949 и 954 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Облачността ще се разкъсва, но ще остане значителна над Източна България, където ще духа до умерен северен вятър. Атмосферното налягане ще се движи около средната месечна стойност. Тенденциите за събота и неделя ще са сходни като времето ще е още по-безоблачно, а в неделя ще бъде и по-топло. Повече подробности на http://www.weather.bg/0index.php?koiFail=RM2bulg1&lng=0. Температурите в някои градове днес: София - 0- +2°C, Пловдив -+2-5 Варна- +2- +5°C, Бургас- +2- +6°C, Русе- 1 -+4°C, Хасково -+1-+6°C. 
Пореден неблагоприятен ден в неделя - 10 февруари.
 
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Препоръки
За днес и събота няма специални препоръки
Дежурни са стандартните препоръки за сгряване през зимата и поддържане на имунитета.
За стопляне - чай от бъзов и липов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се през деня, топъл (да се държи в термос). Може да се подслажда.  

Подходящи за грипното време са популярни и познати за почти всички билки - риган, мащерка, салвия (богати на етерични масла), маточина, жълт кантарион, петопръстник. 
Бих препоръчал комбинация от жълт кантарион, маточина, петопръстник, бъзов цвят. Смесват се в равни части например по 20 или 50 г се разбъркват добре. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода за 10-15 минути и чаят се прецежда. Може да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок.  

За по-добър тонус в петък- зелен чай - тонизира и е полезен за подобряване на дишането. Теофилинът в чая е идентичен с теотард, новфилин и други аптечни продукти, които са бронходилататори (разширяват бронхите). Водата се загрява до средни мехурчета и на чаша вряла вода се поставя чаена лъж. чай. 5 минути запарка, прецеждане. Може да се добавя лимонов сок, витамин С на прах на вкус и да се изпиват и повече чаши през деня. 

За неделя - неблагоприятен ден: 

Дяволска уста е една много добра билка за момента.  Тя успокоява, регулира сърдечния ритъм, укрепва сърцето, регулира артериалното налягане. 1-2 супени лъжици дяволска уста се кипват в половин литър вода 3-4 минути и чаят се запарва още 10 - 15 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. 

Цвят от магарешки трън - балсам за сърцето е. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. 

Във връзка с повишената вероятност за спазми помага една лесна за изпълнение процедура. Приготвя се кофа с хладка вода, телесна температура - 37-38°C. Натапят се краката и се долива гореща вода така, че за 15 минути да се достигнат 40-43°C (едва поносимо гореща). Важно е постепенното загряване. При проблемни вени същата процедура се изпълнява с ръце натопени до лактите. 

Тази процедура е много ефикасна при всякакви спазми - стенокардни пристъпи, бъбречни и жлъчни кризи, астматични пристъпи. 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

Помага и магнезият. Прочетете по-долу. 

Магнезий - чудесен ефект за предпазване и лекуване  на спазми. Едно пакетче английска сол се разтваря в 1/2 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Или 2-3 пъти дневно по една шумяща таблетка магнезий.

Да не се забравя магнезий!

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 

Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец февруари 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 3, 5, 7, 10, 15, 18, 19,  23, 27. 

.
Случайно избрани статии