начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 15.04.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 15.04.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

14.04.2019

7°C

вл.80%


942

3
И

15.04.2019

C

вл.80%

942
-

тихо

Атмосферното налягане днес сутринта е 941 хПа (доста по-ниско от средната месечна стойност) и ще варира между 942 и 944 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно облачно, но след обяд облаците ще се разкъсват и валежите ще престанат. Атмосферното налягане остава под средната месечна стойност.  Температурите в някои градове: София -6 +8°C, Пловдив -9- 14 Варна- 7- +12°C, Бургас- 8- +11°C, Русе- 7- +12°C, Хасково - 8- +13°C. 
 
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала. 
Задържащото се ниско атмосферно налягане и влагата "изяждат" кислорода в тъканите и на практика това означава повишен риск от сърдечни пристъпи, сънливост, разсеяност, по-лесно настъпваща умора. Тази тенденция се задържа, но няма резки промени и това дава възможност за прилична адаптация.   

Препоръки - остават препоръките за подкрепа на сърцето и поддържане на тонуса и работоспособността.
Да се избягват значителни натоварвания, да се следи артериалното налягане, храната да е лека. да не се пренебрегват лекарствата за сърце и кръвно. 
Ще са полезни и следните природни средства:
1) настойка от глог - 2 пъти на ден по 20 капки, при сърдечни пристъпи - през 15 минути по 20 капки 3-4 приема.
2) магнезий да не се забравя.
3) чай от бъзови листа при бронхит. 2 супени лъжици нарязани листа да се запарят 10-15 минут и чаят да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции. 
4) Чай от бъзов цвят. Има много  добри антистенокардни свойства. 2 супени лъжици от билката се запарват в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди.  Изпива се на няколко  порции през деня. Може да се подслажда, да се добави лимон. 

Чай за тонус
Зелен чай. Той съдейства за разширяване на бронхите и е полезен при астма и спастични бронхити. Естествено тонизира чудесно. 1-2 чаени лъжички чай се запарват 4-5 минути в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват много чаши през деня.
Днешната билка за тонус и добър старт в новата седмица ще е върбинка. 1-2 супени лъжии от билката да се запарят в 1/2 л вряла вода и след 10-15 минути чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня, Върбинката тонизира, подобрява работата на черния дроби и жлъчката, може да бъде полезна при температурни състояния. Според старите автори тя превъзхожда и хинина. Немците я наричат Eisenkraut - желязна трева. Оценили са я по достойнство. В Германия и Франция е популярна и често употребявана билка, както у нас са липовия, цвят, мащерката.   

При валежи алергичните към полени имат по-малко поблеми, но оставям препоръките, защото ще са актуални през целия цъфтежен период. 

Започнаха цъфтежите и те ще създават проблеми на страдащите от поленови алергии. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при поленова алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Не се очакват сериозни проблеми за хипертониците и сърдечно болните. Но винаги е полезно да се приема магнезий.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнезий - предпазва от спазми и регулира сърдечния ритъм.

Най-обикновена английска сол 1 пакетче (30 г) да се разтвори в 1 л вода и се приема 1-2 пъти дневно по 50-70 мл.  Може да се използват и други варианти - шумящи таблетки, магнезиев оротат и други поне 300 мг/ден, а още по-добре по 500 или повече милиграма. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец април 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1, 4, 7,13, 18., 19, 20,  28, 30. 

.

Случайно избрани статии