начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза -15.05.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 15.05.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

14.05.2019

11°C

вл.91%


946

1
И-ЮИ

15.05.2019

C

вл.93%

942
3

И

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 942 хПа (доста по-ниско от средната месечна стойност) и ще варира между 942 и 948 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно облачно, ще превалява, в Западна и Централна Бългрия се очакват интензивни валежи. Вятър в западните райони ще се преориентира от запад - северозапад и ще е слаб до умерен в източните райони остава предимно от изток-югоизток. Температурите в някои градове днес: София -7 +15°C, Пловдив -12- 24°C, Варна- 14- +20°C, Бургас- 13- +19°C, Русе- 13- +20°C, Хасково - 12- +23°C.
UV индекс - 4 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-5 бала. 
Хладно, влажно време в съчетание с определено по-неспокойна геомагнитна обстановка определя времето като по-проблемно за хронично болните пациенти и на първо страдащите от сърдечни и белодробни заболявания и на второ място страдащите от артрит. 

Препоръки.
За тонус заради облачното време- чай от бъзов цвят. 2 супени лъжици се запарват 5-6 минути в 1/2 л вода и чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции. Добре е да се пие топъл. Бъзовият цвят сгрява и предпазва от стенокардни пристъпи.
За предпазване от сърдечни пристъпи - настойка от глог. За профилактика - 2-3 пъти по 20 капки, при сърдечен дискомфорт, сърцебиене - през 15 минути по 20 капки 3-4 приема. 
Магнезий - непретенциозно средство с голямо значение за здравето. Магнезият предпазва от спзми, крампи, регулира сърдечния ритъм, има противостресово действие. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

И е добре за дни като днешния да има чай за трудни дниСмесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 

Влагата може да обостри ставните заболявания. За успокяване на ставни болки - кора от върба. Тя не отстъпва по ефективност на фармацевтичните препарати, а има и предимства - не дразни стомаха, не алергизира. 2 супени лъжици от билката се запарват 30 минути в 500-600 мл вряла вода (не се вари!!!) и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. 

Мента и маточина - тези билки имат чудесно антиспастично действие. Те са и добри вегетативни регулатори. По 1 чаена лъж. се запарва в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. Може да се изпиват много чаши през деня.

Време е за глухарче. То подкрепя функциите на черния дроб и жлъчката и подобрява обмяната и имунитета. 
1) Най-добре е да се бере от чисти места и се консумира на салата самостоятелно или с други зеленчуци;
2) Може да се пие чай от корените му или от сушени стръкове глухарче, но поне в продължение на един месец. Така повелява немската традиция за поддържане на здравето. 
Повече може да прочетете по този линк -http://metsababa.net/forum/viewtopic.php?f=3&t=59 

Освен глухарче в почивните дни може да се наберат коприва, лапад, киселец и много други диворастящи листни зеленчуци, които имат уникалната способност да укрепват здравето ни. 

Поленовите алергии остават главна грижа.Те ще създават проблеми на чувствителните към цветен прашец. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при тази алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Не се очакват сериозни проблеми за хипертониците и сърдечно болните. Но винаги е полезно да се приема магнезий.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнезий - предпазва от спазми и регулира сърдечния ритъм.

Най-обикновена английска сол 1 пакетче (30 г) да се разтвори в 1 л вода и се приема 1-2 пъти дневно по 50-70 мл.  Може да се използват и други варианти - шумящи таблетки, магнезиев оротат и други поне 300 мг/ден, а още по-добре по 500 или повече милиграма. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец май 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1., 3.,4, 7,12, 18., 19, 21,  27, 31. 

.
.
Случайно избрани статии