начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 22.06.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 22.06.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

21.06.2019

14°C

вл.88%


946

-
тихо

22.06.2019

16°C

вл.87%

949
-

тихо

ЧЕСТИТО ЛЯТО!
Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 949 хПа и ще варира между 949 и 953 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). И днес ще е предимно слънчево и ще бъде горещо. На отделни места са възможни краткотрайни превалявания придружени с гръмотевици. 
UV индекс - 8 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е -1 -3 бала. 
Синоптичната обстановка е без резки промени и няма да създава проблеми.  
Температурите се повишават и започват да се явяват проблемите с вените. Компреси с листа от конски кестен, обливане със струя студена вода може да бъдат от голяма полза при венозна недостатъчност (разширени вени). 
При тези температури (около и над 30 градуса) се увеличава количеството на озона във въздуха и това на практика означава дразнене на очите, дихателните пътища, кожата. Препоръката е да се избягва излизане и работа на открито от пладне до към 15-16 часа. 

Препоръки

Няма специални препоръки на фона на стабилна синоптична обстановка и непроменящо се атмосферно налягане. Главните препоръки са за предпазване от силно слънце и горещини. 
И все пак 
Да се използват съботата и неделята за контакт с природата - спорт на открито, туризъм, работа в личната градина. 
Защото в големия град живеем на 3-4 пъти по-малко пространство от това, което ни е необходимо. На практика няма емоционално зареждащи гледки  - потоци, аромат на земя и растения. За сметки на това ни обкръжава много бетон. Рекламите обсебват съзнанието ни и  в крайна сметка се развиват депресии, неврози, безсъние и други неблагоприятни психични състояния, които контактът с Природата ефектвно лекува. 

В най-горещите часове най-добре да не се излиза. 

Главата да е покрита. 

Да се пие достатъчно вода - над 2 л дневно. Тя помага на терморегулацията. 

Да не се забравят бебетата и малките деца! Техните нужди са дори още по-големи. Едно бебе се нуждае от 300-500 мл вода дневно.

Важен е магнезият, защото се губят значителни количества при изпотяване. 

Днес ще добавя препоръка и за зелен чай

Зеленият чай  ободрява и подобрява паметта. Освен това има съдоукрпващо действие и е много полезен при склонност към венозен застой. 1-2 чаени лъжички зелен чай се запарват в чаша вода, загрята до средни мехурчета 3-4 минути и чаят се прецежда. Може да се подслади, да се добави лимонов сок. Тези добавки подобряват паметта и концентрацията. 

Вени
 
В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно
Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно

Магнезий - предпазва от спазми и регулира сърдечния ритъм, важен минерал за поддържане на здравето.Най-обикновена английска сол 1 пакетче (30 г) да се разтвори в 1 л вода и се приема 1-2 пъти дневно по 50-70 мл.  Може да се използват и други варианти - шумящи таблетки, магнезиев оротат и други поне 300 мг/ден, а още по-добре по 500 или повече милиграма. 

Чаят за алергии от 4 билки е полезен за всички като кръвоочистителен чай. 
Ментата е на второ място след парагвайския чай по  антиоксидантни свойства.
Жълтият кантарион е полезен за имунитета, при гастрит,  колит и т.н. Може да се приготви звъниково масло от прясна билка. ПРЕСЕН КАНТАРИОН ДА СЕ НАКЪЛЦА И ЗАЛЕЕ СЪС ЗЕХТИН. ПРЕЦЕЖДАНЕ СЛЕД 40 ДНИ. ПО 1-2 ЧАЕНИ ЛЪЖ. ПРЕДИ ХРАНА. Така ще помогне при язва, гастрит, колит, но още ще подобри имунния статус, ще слекчи депресиите. Може да се използва за лекуване на рани и изгорено. 

Може да се съчетаят например по 1 чаена лъж. жълт кантарион,  мента и маточина и се запарят 5 минути в 200-250 мл вряла вода. Може да се изпиват доста чаши през деня. 

Поленовите алергии остават главна грижа.Те ще създават проблеми на чувствителните към цветен прашец. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при тази алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юни 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 2., 3.,5, 7,10, 11., 21,  26. 

Случайно избрани статии