начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 05.07.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 05.07.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

04.07.2019

15°C

вл.83%


950

-
тихо

05.07.2019

17°C

вл.80%

949
-

тихо

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 949 хПа и ще варира между 949 и 953 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Времето ще е слънчево и горещо днес и в следващите дни, но днес и в събота, както се вижда от справката горещините ще са малко по-слаби - под 30 градуса. В неделя отново ще се засили огънят. Температурите в някои градове: София -18- +27°C, Пловдив -21- 29°C, Варна- 21- +26°C, Бургас- 22- +27°C, Русе- 20- +29°C, Хасково - 20-+29°C.

UV индекс - 8 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е -2 -4 бала. 

Синоптичната обстановка е благоприятна за здравето, но дневните температури са високи и трябва да се съобразяваме с горещините - рискове от прегряване, обезводняване (особено при бебетата), слънчасване, обостряне на проблемите с вените и т.н. 
Около пладне и към 3-4 часа времето става тежко. Във въздуха се натрупват тежки аеройони и това влияе зле на тялото - диша се по-тежко, може да се повиши артериалното налягане, да зачестят различни вегетативни реакции. Затова е добре да има под ръка, да се познават средства за комфорт. 

Препоръки:

Остават актуални препоръките от вчера. 

Едно допълнение за шофьори, защото времето е подходящо за автотуризъм. На 200 км по няколко минути спиране за освежаване е добра идея. Яркото слънце, жегата въпреки климатиците водят до по-лесна умора и рискът от произшествия се повишава. За ободряване на път ще помогне подсладен черен или зелен чай с добавка на лимоново сок. 

За по-добра адаптация към жегите - топли течности, не охладени.

Добър избор са прясно изцедените сокове.  

За ободряване в горещо време - чай каркаде. Каркадето има много имена ­ хибискус, китайска роза или египетски, судански, етиопски чай.Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност. Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит. Има слабително действие тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.

Приготвянето  е стандартно. 1-2 чаени лъж. от чая се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня. 

За тежкото време след пладне е добре страдащите от сърце да приемат настойка от глог или да пият чай от цвят и листа глог. Глогът има способността да подобрява микроциркулацията на кръвта и така покрепя сърдечната дейност. Обикновено се приема 2-3 х 20 капки дневно. 

Магнезият е много важен в горещо време, защото при потене загубите са значителни. 
 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Добре е да има върбинка у дома2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката. 

Ще се засилят и проблемите при  венозна недостатъчност

Вени

В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно
Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно

Повече за разширените вени по този линк: https://www.youtube.com/watch?v=9gTTa61qzOk

Температурите около и над 30°C са мотив за правилно пиене на течности. Рискът от слънчасване, прегряване, топлинен удар е съвсем реален. Изобщо парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат адаптацията в горещо време. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юли 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 2.,7,10, 16., 17., 24,  27, 31. 


Случайно избрани статии