начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 25.10.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 25.10.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

24.10.2019

8°C

вл.89%


953

-
тихо

25.10.2019

C

вл.72%

950
2
СИ

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 950 хПа и ще варира между 953 и 957 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). И днес ще е предимно слънчево. Времето ще е приятно есенно с температури до 22-27 градуса. Температурите в някои градове: София -8-+22°C, Пловдив -8- 21°C, Стара Загора - 10-20°C, Варна- 17- +20°C, Бургас- 14-+19°C, Русе- 11- +17°C, Хасково - 8-+20°C. 
UV индекс - 3 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 3-5 бал (от 10 възможни). 

Препоръки:
Обстановката е спокойна есенна, атмосферното налягане се задържа над средната месечна стойност и тези фактори определят времето като благоприятно за здравето. Tакава ще е и следващите дни - събота и неделя. 
По-особеното е завишена геомагнитна активност, предпоставка за активиране на някои хронични заболявания и неблагоприятен ден в неделя - 27 октомври.

Утрините са хладни, по някои места се образуват мъгли и вероятността от простуди се увеличава. Добре е да се помисли за подобряването на имунитета, за да се избегнат настинки и грип през зимата. За бъзовите листа вече е написано. Може да се обърне внимание на сиропа от бъзак - важен имуностимулатор. 
Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1. В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода.

За тонизиране в края на седмицата - върбинкаЗа тонизиране и за укрепване на имуннната система - върбинка. 2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката.

Днес ще припомня една билкова комбинация ефективна при алергии и подобряваща имунитета. Смесват се в равни части корени от коприва, натрошени шипки, къпинови листа, стрък петопръстник и се разбъркват добре. 3 супени лъжици се запарват се в 1 л вряла вода 15 минути и чаят може да се прецеди.  Пие се през деня, както е удобно. 

За по-добра работа на сърцето и предпазване от сърдечни пристъпи - чай от глог, маточина, бъзов цвят. По 1/2 - 1 супена лъжица се запарват в 500-600 мл вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Комбинацията е антистенокардна и успокоителна. 

Настойка от пресен невен - днешното допълнение

Преминава времето на невена, но още може да се намери и той ще е ценна подкрепа в досадното болно време през късната есен и зимата. От него  може да се приготви в домашни условия настойка, която е с мощни бактерицидни и антивирусни свойства. 1 част цветове, листа, неодървенели дръжки от невен се заливат с 5 части етилов спирт 70%. Например 50 г прясна билка се заливат с 250 мл етилов спирт. След 3 седмици настойката може да се прецеди. 10 капки от тази настойка се разтварят в 50 мл преварена вода (а по-добре сребърна вода). За предпазване от еволюция на конюнктивита на бебетата да се почистват с два отделни памука лявото и дясно око в продължение на 10 дни и всеки път, ако очите започват да се зачервяват и клепачите да се залепват. При малките деца, които тръгват на ясла или детска градина тази  процедура да се следва в продължение на един месец, когато  тръгват за пръв път или се връщат в детското заведение след ваканция.

Когато светлата част на деня се скъсява се разгъват сезонните депресии. За това неприятно състояние може да помогне жълтият кантарион. 3 супени лъжици билка се запарват 15 минути в 1 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Разпределя се на равни порции през деня. Жълтият кантарион е полезна билка още при язва, гастрит и колит и подобрява имунитета. Склонните към депресии може да пият този чай през цялата есен и зимата. 

Чай от бъзови листа - при хронични белодробни страдания. Добре е да се наберат за зимата, защото не се продават в аптеките. 

Сега жилещите насекоми са с повишена активност, запасяват се с храна за зимата и те могат да причинят сериозни проблеми на хора с повишена чувствителност. Затова, ако се пият сокове и други сладки напитки е добре да се използват сламки. Ако се стигне до  ужилване ще помогне натриване на засегнатото място с листо от бъз. Преди натриването да се извади жилото, ако е останало в кожата.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1.,  6, 13., 14, 20., 27., 29, 30. 

Случайно избрани статии