начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 29.10.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 29.10.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

28.09.2019

8°C

вл.66%


948

-
тихо

29.10.2019

C

вл.90%

948
3
ЗСЗ

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 948 хПа и ще варира между 946 и 951 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). И днес ще е предимно слънчево, но сутрешните температури се понижиха значително. Температурите днес ще са до 20-23 градуса. Температурите в някои градове: София -7-+22°C, Пловдив -7- 23°C, Стара Загора - 10-21°C, Варна- 9- +18°C, Бургас- 12-+18°C, Русе- 10- +16°C, Хасково - 8-+22°C. 
UV индекс - 3 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бал (от 10 възможни). 
Пореден неблагопритяен ден. 

Препоръки:
Обстановката е спокойна есенна, атмосферното налягане се задържа над средната месечна стойност и тези фактори определят времето като благоприятно за здравето. 
За комфорт в неблагоприятен ден - настойка от глог 2 х 20 капки за профилактика, при сърдечни пристъпи през 15 минути по 10 капки 2-3 приема.
Полезни са бъзовият цвят с малко известен, но значителен антистенокарден ефект и маточината, която успокоява и премахва спазми. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди.  

Утрините са хладни, по някои места се образуват мъгли и вероятността от простуди се увеличава. Добре е да се помисли за подобряването на имунитета, за да се избегнат настинки и грип през зимата. За бъзовите листа вече е написано. Може да се обърне внимание на сиропа от бъзак - важен имуностимулатор. 
Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1. В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода.

Днес ще припомня една билкова комбинация ефективна при алергии и подобряваща имунитета. Смесват се в равни части корени от коприва, натрошени шипки, къпинови листа, стрък петопръстник и се разбъркват добре. 3 супени лъжици се запарват се в 1 л вряла вода 15 минути и чаят може да се прецеди.  Пие се през деня, както е удобно. 

За по-добра работа на сърцето и предпазване от сърдечни пристъпи - чай от глог, маточина, бъзов цвят. По 1/2 - 1 супена лъжица се запарват в 500-600 мл вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Комбинацията е антистенокардна и успокоителна. 

Настойка от пресен невен - днешното допълнение

Преминава времето на невена, но още може да се намери и той ще е ценна подкрепа в досадното болно време през късната есен и зимата. От него  може да се приготви в домашни условия настойка, която е с мощни бактерицидни и антивирусни свойства. 1 част цветове, листа, неодървенели дръжки от невен се заливат с 5 части етилов спирт 70%. Например 50 г прясна билка се заливат с 250 мл етилов спирт. След 3 седмици настойката може да се прецеди. 10 капки от тази настойка се разтварят в 50 мл преварена вода (а по-добре сребърна вода). За предпазване от еволюция на конюнктивита на бебетата да се почистват с два отделни памука лявото и дясно око в продължение на 10 дни и всеки път, ако очите започват да се зачервяват и клепачите да се залепват. При малките деца, които тръгват на ясла или детска градина тази  процедура да се следва в продължение на един месец, когато  тръгват за пръв път или се връщат в детското заведение след ваканция.

Когато светлата част на деня се скъсява се разгъват сезонните депресии. За това неприятно състояние може да помогне жълтият кантарион. 3 супени лъжици билка се запарват 15 минути в 1 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Разпределя се на равни порции през деня. Жълтият кантарион е полезна билка още при язва, гастрит и колит и подобрява имунитета. Склонните към депресии може да пият този чай през цялата есен и зимата. 

Чай от бъзови листа - при хронични белодробни страдания. Добре е да се наберат за зимата, защото не се продават в аптеките. 

Сега жилещите насекоми са с повишена активност, запасяват се с храна за зимата и те могат да причинят сериозни проблеми на хора с повишена чувствителност. Затова, ако се пият сокове и други сладки напитки е добре да се използват сламки. Ако се стигне до  ужилване ще помогне натриване на засегнатото място с листо от бъз. Преди натриването да се извади жилото, ако е останало в кожата.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1.,  6, 13., 14, 20., 27., 29, 30. 

Случайно избрани статии