начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 22.11.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 22.11.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

21.10.2019

7°C

вл.96%


948

7
И

22.11.2019

10°C

вл.956%

950
10
И

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 950хПа и ще варира между 949 и 953 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Температурите в някои градове: София -7-+9°C, Пловдив -8- 12°C, Стара Загора -8-11°C, Варна- 6- +11°C, Бургас- 9-+13°C, Русе- 2- +4°C, Хасково - 8-+12°C  
Времето е типично есенно - хладно, влажно, с мъгли, вали дъжд, но няма резки промени. Инверсиите, мъглите са предпоставка за увеличаване на вредните емисии във въздуха и като последица се обострят хроничните белодробни заболявания и се влошава работата на сърцето. Влошават се и хронични  ставни заболявания. 
Тенденцията в днешния ден е и за валежи и повипаване на атмосферното налягане. 
Влага + ниско налягане = по-малко кислород в тъканите = повишен риск от сърдечни пристъпи, разсеяност, сънливост.
В допълнение е завишена и геомагнитната активност - до 5 бала. Към това се прибавя и прогноза за неблагоприятен ден за хората с хронични заболявания.

 UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бал (от 10 възможни). 

На доста места сутрин се образуват мъгли - създават се проблеми при белодробни страдания. 
Мрачно небе - понижен тонус. 


Препоръки:

Принципна разлика в днешния ден няма, пореден неблагоприятен ден е и за днес важат препоръките от вчера.

За събота и неделя се предвижда проясняване на небето и спиране на валежите, атмосферното налягане ще е по-високо от средната месечна стойност до около 953 хектопаскала. Температурите няма да се променят значително и ще са малко по-високи от днешните. 
При тези обстоятелства може да се спестят доста от грижите за здравето, а по-доброто време да се изполлзва за разходки и спорт. 

Днес прибавяме препоръката за чай за трудни дни. За по-добра кондиция - чай за трудни дни. Смесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 

Цвят от магарешки трън - балсам за сърцето е. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. Това е чудесна билка за сърце и подобряване на тонуса. 

Мента и маточина - тези билки имат чудесно антиспастично действие. Те са и добри вегетативни регулатори. По 1 чаена лъж. се запарва в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. Може да се изпиват много чаши през деня.

Настойка от глог - за сърцеХората с проблемни сърца ще се чувстват по-добре, ако приемат настойка от глог. 3 пъти дневно по 20 капки,  при сърдечен дискомфорт, болки, сърцебиене - през 10 минути по 10 капки - няколко приема. 

Винаги е полезно в дни с повишен риск (вегетативни реакции във връзка с необичайно топлото време) да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

За стабилизиране на белите дробове при хроничен бронхит, след боледуване от пневмонии и т.н. ще помогне лучено вино. 

През есента при условия подходящи за образуване на мъгли (температури близки до нулата, безветрие)се обострят бронхитите. Малко грижа за профилактика няма да е излишна. 

Лучено вино

Настъргват се 200 г кромид лук на ситно ренде, добавят се 100 г мед и 750 м бяло вино и сместа се разбърква добре. Престоява 5 дни и се прецежда като остатъкът се доизцежда в тензух  или преса за картофено пюре. Приема се по 50 мл 2-3 пъти дневно. За един курс  -  4-6 бутилки вино.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец ноември 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 4., 10, 12., 15, 18., 21., 22, 24,25. 

.
Случайно избрани статии