начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 26.11.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 26.11.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

25.10.2019

6°C

вл.87%


944

7
И

26.11.2019

C

вл.95%

941
7
ИЮИ

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 941хПа и ще варира между 941 и 948 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Температурите в някои градове: София -6-+9°C, Пловдив -10- 11°C, Стара Загора -8-12°C, Варна- 6- +12°C, Бургас- 8-+13°C, Русе- 6- +8°C, Хасково - 9-+11°C.  
Времето е типично есенно - хладно, влажно, с мъгли, вали дъжд, под влияние на средиземноморски циклон сме. Ще духа вятър от изток, североизток, който ще се преориентира от северозапад. За здравето това означава повишена вероятност за спазми
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца.  
Влага + ниско налягане = по-малко кислород в тъканите = повишен риск от сърдечни пристъпи, разсеяност, сънливост.

 UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-4 бал (от 10 възможни). 

На доста места сутрин се образуват мъгли - създават се проблеми при белодробни страдания. 
Мрачно небе - понижен тонус. 
Повишена вероятност за спазми - бъбречни и жлъчни кризи, астматични пристъпи, мигрени. 
Днес е новолуние. То причинява отлив на телесни течности и е допълнителен фактор за понижен тонус. 


Препоръки:

Във връзка с повишената вероятност за спазми помага една лесна за изпълнение процедура. Приготвя се кофа с хладка вода, телесна температура - 37-38°C. Натапят се краката и се долива гореща вода така, че за 15 минути да се достигнат 40-43°C (едва поносимо гореща). Важно е постепенното загряване. При проблемни вени същата процедура се изпълнява с ръце натопени до лактите. 

Тази процедура е много ефикасна при всякакви спазми - стенокардни пристъпи, бъбречни и жлъчни кризи, астматични пристъпи. 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

Помага и магнезият. Прочетете по-долу. 

Многото влага, мрачно небе, ниско атмосферно налягане, ниски температури означават понижен тонус, обостряне на ставните, белодробни и сърдечни проблеми. По отношение на мозъка - сънливо време, понижен тонус, разсеяност ще са характерни за днес.
Контрастен душ. Да се направят 6 последователни обливания с гореща вода, колкото може да се понася - 30 секунди и със студена - колкото има във водопроводната мрежа. Завършва се със студено  обливане. Тази процедура сгрява и тонизира чудесно. 
2 супени лъжици върбинка се кипват за 1-2 минути в 1/2 л вода и чаят се запарва още 10-15 минути. После може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. Освен, че ободрява, върбинката укрепва имунната система, понижава температурата (при простуди), подпомага функциите на черния дроб и жлъчката. 
Остава и препоръката за чай за трудни дни. За по-добра кондиция - чай за трудни дни. Смесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 

Цвят от магарешки трън - балсам за сърцето е. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. Това е чудесна билка за сърце и подобряване на тонуса. 

Настойка от глог - за сърцеХората с проблемни сърца ще се чувстват по-добре, ако приемат настойка от глог. 3 пъти дневно по 20 капки,  при сърдечен дискомфорт, болки, сърцебиене - през 10 минути по 10 капки - няколко приема. 

Винаги е полезно в дни с повишен риск (вегетативни реакции) да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

За стабилизиране на белите дробове при хроничен бронхит, след боледуване от пневмонии и т.н. ще помогне лучено вино. 

През есента при условия подходящи за образуване на мъгли (температури близки до нулата, безветрие)се обострят бронхитите. Малко грижа за профилактика няма да е излишна. 

Лучено вино

Настъргват се 200 г кромид лук на ситно ренде, добавят се 100 г мед и 750 м бяло вино и сместа се разбърква добре. Престоява 5 дни и се прецежда като остатъкът се доизцежда в тензух  или преса за картофено пюре. Приема се по 50 мл 2-3 пъти дневно. За един курс  -  4-6 бутилки вино.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец ноември 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 4., 10, 12., 15, 18., 21., 22, 24,25

.
Случайно избрани статии