начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 31.12.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 31.12.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

30.12.2019

-2°C

вл.98%


958

19
ЗСЗ

31.12.2019

-6°C

вл.95%

958
9ЗСЗ
Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 960 хПа и ще варира между 958 и 962 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще e предимно ясно и без валежи, студеноТемпературите в някои градове: София 1--8°C, Пловдив - -1- +7°C, Стара Загора - -2-6°C, Варна- 0-+4°C, Бургас- 0-+6°C, Русе- -2- +3°C, Хасково - -1-+6°C.
 
UV индекс - 0 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бал (от 10 възможни). 
Времето е зимно и доста студено. Времето е проблемно за страдащите от студова алергия, болестта на Рейно, хората със студени краиници. При прекарване навън дълго време рискът от измръзване е реален. Където е навалял сняг - риск от подхлъзване, падане, травми.

Препоръки:
За стопляне на крайниците помага и запарката от малинови листа. 2 супени лъжици от билката се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се на няколко порции. Дозата може да се повтаря и потретва. 

При прясна травма, примерно подхлъзване през зимата със сериозно натъртване, ден два да се приема през 2 часа по 3 зрънца Арника 5 (9) СН. След това още 3-4 дни 4 пъти по 5 зрънца и да се остане на поддържащо лечение 2 х 5 зрънца.
Освен при травми, арниката е полезна за сгряване на студени крайници. Нейният ефект се подсилва от препаратит от гинко билоба и нощна иглика. 

И още - Trаumeel T - 3-4 х 1 таблетка и Тraumeel S - мехлем- 1-2 пъти да се втрива на засегнатия участък.

Защото студеното време активира ставните проблеми, малко препоръки и за болни стави -  Zeel Т - 3 пъти дневно по 1 таблетка и  Traumeel S - втриване върху проблемните зони 2-3 пъти дневно. Помага и чай от кора на върба. 2 супени лъжици се запарват 30 минути в 500-600 мл вряла вода и чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. 

Да не се забравя магнезият!

Винаги е полезно да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Към препоръките за сгряване днес оставям рецептата за глинтвайн (буквално - тлеещо вино), който сгрява и тялото и душата.  

Подхожда за дългите зимни вечери. Наричат го още глинтвайн (от нем. gluhende Wein — горещо, пламтящо вино). Приготвя се обикновено от червено вино с добавяне на захар и подправки, канела и карамфил. Понякога се добавят ром, коняк, ликьори, лимон, ябълки, но в такова количество, че добавките да не променят вкуса, а само да му придадат по-приятен и благороден аромат. 
Греяното вино е подходяща напитка за болните в периода на възстановяване след инфекционни заболявания, при физическо и психическо изтощение. 
Хубаво е греяното вино, защото освен тялото, сгрява и душата. Ето една от най-популярните рецепти за това чудесно питие.

Класическа рецепта

1 бутилка трапезно червено вино,
5-6 карамфилчета,
мускатно орехче — количеството му е според вкуса,
60-70 г вода, 1 суп. лъж. захар.

Карамфилчетата, настърганото мускатно орехче се заливат с водата в джезве и се варят 1 мин., след което сместа престоява около 10 мин. Виното се излива в тенджерка и се поставя на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъж захар. В никакъв случай виното не се оставя да кипне, а просто трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се излее в керамичен чайник.

За сгряване е добро е съчетанието от бъзов цвят и липов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда (най-добре с мед), да се добавя лимонов сок. 

И още контрастни обливания. 
За сгряване - контрастни бани - на краката или контрастен душ. Много помага,  проверено е. Започва се с горещо обливане, колкото може да понесе кожата - 41-43 градуса по Целзий за около 30 сек и следва 10 сек обливане със студена вода - 10-20 градуса. Добре е това да се повтори 6 пъти, но и с 3 обливания се постига някакъв ефект. 
А за краката се приготвя кофа с гореща вода - 43 градуса и кофа студена вода. Но трябва да се долива горещата вода, защото бързо се охлажда. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 


4., 8., 10, 12., 19, 25., 26., 29

.
Случайно избрани статии