начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 06.01.20
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 06.01.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

05.01.2020

3°C

вл.79%


948

21
ЗСЗ

06.01.2020

-2°C

вл.98%

952
15СЧЕСТИТ ЙОРДАНОВДЕН!

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 952 хПа и ще варира между 952 и 958 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще e преобладава разкъсана облачност, възможни са слаби прревалявания от сняг. Нахлува студен фронт от север и в тази връзка захлаждането ще продължи. Максимални температури межди -1 и +4°C, но заради вяътъра усещането ще е за по-студено време. Температурите в някои градове: София -0- -3°C, Пловдив - 0- +5°C, Стара Загора - -1-+3°C, Варна- 0-+4°C, Бургас- -+1-+5°C, Русе- 0- +3°C, Хасково - 0-+4°C.
 
UV индекс -1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бал (от 10 възможни). 
Времето е зимно и студено. Северният вятър ще поддържа тенденцията за спазми - мигрени, мускулни крампи, астамтични пристъпи, бъбречни и жлъчни колики и т.н.. То е проблемно за страдащите от студова алергия, болестта на Рейно, хората със студени краиници. При прекарване навън дълго време рискът от измръзване е реален. Където е навалял сняг - риск от подхлъзване, падане, травми. Но като цяло денят е по-добър за здравето от предния ден. 

Препоръки:
Освен магнезий срещу спазми - процедурата с бавно загряване на вода.

Във връзка с повишената вероятност за спазми помага една лесна за изпълнение процедура. Приготвя се кофа с хладка вода, телесна температура - 37-38°C. Натапят се краката и се долива гореща вода така, че за 15 минути да се достигнат 40-43°C (едва поносимо гореща). Важно е постепенното загряване. При проблемни вени същата процедура се изпълнява с ръце натопени до лактите. 

Тази процедура е много ефикасна при всякакви спазми - стенокардни пристъпи, бъбренични и жлъчни кризи, астматични пристъпи. 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

За профилактика на сърдечни пристъпи - чай от бъзов цвят. Малкоизвестен е неговият антистенокарден ефект. Освен това тази билка е много добра за сгряване в студено време. 2 супени лъжици бъзов цвят се запарват в 1/2 л вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Добре е да се налее в термос. Може да се послажда, да се добавя лимон, да се съчетава с други билки като маточина, глог, които засилват антистенокардния ефект. 

За стопляне на крайниците помага и запарката от малинови листа. 2 супени лъжици от билката се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се на няколко порции. Дозата може да се повтаря и потретва. 

При прясна травма, примерно подхлъзване през зимата със сериозно натъртване, ден два да се приема през 2 часа по 3 зрънца Арника 5 (9) СН. След това още 3-4 дни 4 пъти по 5 зрънца и да се остане на поддържащо лечение 2 х 5 зрънца.
Освен при травми, арниката е полезна за сгряване на студени крайници. Нейният ефект се подсилва от препаратит от гинко билоба и нощна иглика. 

И още - Trаumeel T - 3-4 х 1 таблетка и Тraumeel S - мехлем- 1-2 пъти да се втрива на засегнатия участък.

Защото студеното време активира ставните проблеми, малко препоръки и за болни стави -  Zeel Т - 3 пъти дневно по 1 таблетка и  Traumeel S - втриване върху проблемните зони 2-3 пъти дневно. Помага и чай от кора на върба. 2 супени лъжици се запарват 30 минути в 500-600 мл вряла вода и чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. 

Да не се забравя магнезият!

Винаги е полезно да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

И още контрастни обливания. 
За сгряване - контрастни бани - на краката или контрастен душ. Много помага,  проверено е. Започва се с горещо обливане, колкото може да понесе кожата - 41-43 градуса по Целзий за около 30 сек и следва 10 сек обливане със студена вода - 10-20 градуса. Добре е това да се повтори 6 пъти, но и с 3 обливания се постига някакъв ефект. 
А за краката се приготвя кофа с гореща вода - 43 градуса и кофа студена вода. Но трябва да се долива горещата вода, защото бързо се охлажда. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Неблагоприятните дни за месец януари 2020 по геофизичните фактори: 3., 5., 10., 13., 17., 20., 22., 25., 30.,31.

.

Случайно избрани статии