начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 09.01.20
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 09.01.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

08.01.2020

-3°C

вл.66%


961

4
З

09.01.2020

-8°C

вл.66%

957
4З
Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 957 хПа и ще варира между 957 и 962 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще e предимно слънчево. Остава студено Максимални температури между  2 и 7°C. 
 
UV индекс -1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бал (от 10 възможни). 
Времето е зимно и студено.  Студът създава проблеми за страдащите от студова алергия, болестта на Рейно, хората със студени краиници. При прекарване навън дълго време рискът от измръзване е реален. Където е навалял сняг - риск от подхлъзване, падане, травми. Но като цяло денят е по-добър за здравето от предния ден. 

Препоръки:
Наближава пълнолуние - на 10 януари е. Важно време за детокс. Може да се направи на 9-10-11 януари. 

Детоксикация с прясно изцедени сокове. Сутрин на гладно се изпиват около 10 г (1 равна с.л.) ан- глийска сол, разтворена в 50–70 мл вода. Английската сол из- тегля токсините към червата. Половин час по-късно започва пиенето на сок. Приготвя се от 2–3 лимона, 4–6 грейпфрута и толкова портокали, кол- кото са необходими за получаването на общо 2 л сок. Разрежда се с 1,5–2 л минерална вода. Пие се на порции през целия ден, друга храна не се приема. При чувство на глад привечер може да се изяде 1 ябълка или 1 портокал. Органичните киселини в плодовете подкрепят очистване- то, плодовата захар влияе благотворно на черния дроб, пред- пазва от хипогликемии и се отразява добре на тонуса. Процедурата се повтаря 3 поредни дни, а на четвъртия се прави захранване. Вместо от цитруси, сокът може да се напра- ви от ябълки. При много силно чувство на глад може да се взе- ме 1 ч.л. мед с лимонов сок (на вкус) и минерална вода. Може да се добави и пектин. Пектинът набъбва в червата, създава чувство на ситост и ускорява чистенето. 1–2 ч.л. пектин се разбъркват с половин ч.л. мед (предварително раз- творен в 1 ч.л. вода). Доливат се 100–200 мл вода и се разбива с миксер, докато стане гъсто като желе.

Детоксикация с ги Ги може да се купи от диетичните магазини. Три поредни дни сутрин на гладно се взема загрято (с температура на чай) ги, което всъщност е претопено краве масло с обрана от по- върхността му пяна. Първи ден – 30 г (6 с.л.). Втори ден – 60 г (8 с.л.). Трети ден – 90 г (10 с.л.). 30–40 мин. след изпиване на маслото в рамките на деня трябва да се изпие топла (около 70 °С) минерална/преварена вода или чай – минимум 2 л дневно. За обяд и вечеря за трите последователни дни се препоръч- ва 1 каф. чаша ориз, сварен в 1 л вода (без сол и мазнина, може да се добавят само копър и/или магданоз). При дискомфорт (гадене, главоболие, отпадналост) може да се пие цитронада, приготвена от прясноизцеден лимонов сок, малко мед и мине- рална или преварена вода. При силен дискомфорт детоксика- цията се прекратява и се повтаря на следващото пълнолуние. Четвърти ден– сутринта на гладно се вземат 1–2 с.л. рици- ново масло, 2 чаши чай. След 1–2 часа могат да се консумират плодове. За обяд и вечеря менюто трябва да е зеленчуково. Принципите на захранване са същите като при детоксика- цията със сокове. ТОЗИ ВАРИАНТ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ВЪЗПАЛЕНА ЖЛЪЧКА И/ИЛИ КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА! 

При смутен сън - чай от маточина преди лягане.

Няма специални препоръки за днес освен стандартните за студено време. Облеклото да е подходящо, да се диша през носа, да се пият топли билкови чаеве, да се избягва алкохол.

За сгряване помага физическата активност. 500-600 м изходени с по-бърз ход ще раздвижат кръвта и това ще помогне за сгряване на тялото и крайниците. 

За стопляне на крайниците помага и запарката от малинови листа. 2 супени лъжици от билката се запарват 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се на няколко порции. Дозата може да се повтаря и потретва. 

При прясна травма, примерно подхлъзване през зимата със сериозно натъртване, ден два да се приема през 2 часа по 3 зрънца Арника 5 (9) СН. След това още 3-4 дни 4 пъти по 5 зрънца и да се остане на поддържащо лечение 2 х 5 зрънца.
Освен при травми, арниката е полезна за сгряване на студени крайници. Нейният ефект се подсилва от препаратит от гинко билоба и нощна иглика. 

И още - Trаumeel T - 3-4 х 1 таблетка и Тraumeel S - мехлем- 1-2 пъти да се втрива на засегнатия участък.

Защото студеното време активира ставните проблеми, малко препоръки и за болни стави -  Zeel Т - 3 пъти дневно по 1 таблетка и  Traumeel S - втриване върху проблемните зони 2-3 пъти дневно. Помага и чай от кора на върба. 2 супени лъжици се запарват 30 минути в 500-600 мл вряла вода и чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции през деня. 

Да не се забравя магнезият!

Винаги е полезно да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

И още контрастни обливания. 
За сгряване - контрастни бани - на краката или контрастен душ. Много помага,  проверено е. Започва се с горещо обливане, колкото може да понесе кожата - 41-43 градуса по Целзий за около 30 сек и следва 10 сек обливане със студена вода - 10-20 градуса. Добре е това да се повтори 6 пъти, но и с 3 обливания се постига някакъв ефект. 
А за краката се приготвя кофа с гореща вода - 43 градуса и кофа студена вода. Но трябва да се долива горещата вода, защото бързо се охлажда. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Неблагоприятните дни за месец януари 2020 по геофизичните фактори: 3., 5., 10., 13., 17., 20., 22., 25., 30.,31.

.

Случайно избрани статии