начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 17.01.20
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 17.01.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

16.01.2020

-3°C

вл.100%


957

-
тихо

17.01.2020

-3°C

вл.98%

958
-тихоЧЕСТИТ АНТОНОВДЕН!

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 958 хПа и ще варира между 958 и 962 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). И днес и следващите дни в котловините, низините, около водните басейни ще се образуват мъгли, които ще се задържат през през по-голямата част на деня. Причина затова характерните инверсиите в този период. В по-ниските части максимални температури 0-5 градуса, в планините - 9-10 градуса. В съчетание с тихо време се натрупват много вредни емисии във въздуха. Температурите в някои градове: София - -3- +4°C, Пловдив - 1- +5°C, Стара Загора - 0-+6°C, Варна- +2-+6°C, Бургас- +3-+6°C, Русе- 0- +3°C, Хасково - +1-+5°C. 
 
UV индекс -1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-2 бал (от 10 възможни). 

Остават като определящи МТО обстановката безветрие, тихо време, инверсии. Създават се условия за натрупване на вредни емисии във въздуха, а това влошава белодробните и сърдечни заболявания. 

Препоръки:
Няма резки промени в синоптичната обстановка и няма допълнително обременяване за ЦНС и сърдечно съдовата система освен засиленото замърсяване на въздуха в резултат на инверсията. 

Остават актуални препоръките за пречистване и поддържане на белите дробове за днес, събота, неделя. 
Да се пият повече течности -вода, чаеве. Това спомага да се разреждат секретите и да се улесни прочистването на белите дробове. 
 
Заради неблагоприятния ден - чай за трудни дни - Смесват се в равни части например по 50 г листа маточина, цвят и листа глог, стрък бял имел и се разбъркват добре. По 1-2 чаени лъжички от сместа се запарват в чаша вряла вода и чаят се прецежда. Може да се изпиват по няколко чаши през деня. Тази комбинация предпазва от сърдечни пристъпи, помага за регулиране на артериалното налягане, успокоява. 
За тонус в петък и за сърцето цвят от магарешки трън - балсам за сърцето е. 2 супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 1/2 л вода. После чаят се прецежда и изпива на 3-4 порции през деня. 

За подкрепа и пречистване на белия дроб:

Ленено семе. Смила се ленено семе в електрическа кафемелачка и се разбърква с кисело мляко, сок или просто с вода. Дневна доза 1-2 супени лъж. 

Настъргва се кромид лук на ситно ренде и се смесва с равно количество мед. Сместта се разбърква добре и през 1-2 часа се взема по 1-2 чаени лъж. Тази комбинация подпомага втечняването на секретите и има добър бактерициден ефект. 

Билки при кашлица (бронхит, астма)

Да се смесят по 50 г цвят и листа слез, листа подбелборови връхчета и 30 г сладък корен. 1-2 супени лъжици от тази смес се запарват в 1/2 л вряла вода 10-20 минути и чаят се прецежда (най-добре в термос). Подслажда се  с мед или небет шекер и се пие топъл.  

Сок от черна ряпа

Днес ще припомня рецептата със сок от черна ряпа. Тя е много успешна при  кашлица, цистит и други уроинфекцииОтрязва се капак от горната част, издълбава се малко от ряпата и се поставят 1-2 супени лъжици мед или захар. Когато се образува сок, изпива се. Пак се зарежда ряпата и така - докато пуска сок. 

Повече по темата: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1657493

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Неблагоприятните дни за месец януари 2020 по геофизичните фактори: 3., 5., 10., 13., 17., 20., 22., 25., 30.,31.

.

Случайно избрани статии