начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 18.02.20
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 18.02.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

17.02.2020

-1°C

вл.91%


963

-
тихо

18.02.2020

-1°C

вл.90%

963
-тихо


Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 955 хПа, и ще варира между 954 и 955 хПа (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в низините и котловините, край водни басейни ще се образуват мъгли. Сутринта ще духа слаб вятър от изток югоизток, след обяд ще се преориентира от юг- югозпад. Максимални температури  за деня между 13° и 18°, в София около 12°. Очакваните температури в някои градове: София - -1- +15°C, Пловдив -0- +13°C, Стара Загора - +2-+13°C, Варна- +4-+9°C, Бургас- +2-+10°C, Русе- 0- +13°C, Хасково -+1-+12°C Черни връх - +3- +15°C.

И днес инверсия. На по-голяма височина е по-топло отколкото в по-ниските места. На Черни връх - +3- +15°C, в София - -1- +12°C. Инверсията е предпоставка за повишаване на вредните емисии в атмосферата, което обуславя влошаване на белодробните страдания и свързаните с тях сърдечни заболявания. 
 
UV индекс - 3 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-3 бала (от 10 възможни). 

Препоръки:

Както се вижда синоптичната обстановка е стабилна, няма резки промени и специални мерки за здравето не са необходими освен стандартните за периоди на инверсия, както вече е споменато. 

И днес ще обърна внимание на средствата за прочистване на белите дробове.

За подкрепа и пречистване на белия дроб:

Ленено семе. Смила се ленено семе в електрическа кафемелачка и се разбърква с кисело мляко, сок или просто с вода. Дневна доза 1-2 супени лъж. 

Настъргва се кромид лук на ситно ренде и се смесва с равно количество мед. Сместта се разбърква добре и през 1-2 часа се взема по 1-2 чаени лъж. Тази комбинация подпомага втечняването на секретите и има добър бактерициден ефект. 

Билки при кашлица (бронхит, астма)

Да се смесят по 50 г цвят и листа слез, листа подбелборови връхчета и 30 г сладък корен. 1-2 супени лъжици от тази смес се запарват в 1/2 л вряла вода 10-20 минути и чаят се прецежда (най-добре в термос). Подслажда се  с мед или небет шекер и се пие топъл.  

Сок от черна ряпа

Днес ще припомня рецептата със сок от черна ряпа. Тя е много успешна при  кашлица, цистит и други уроинфекцииОтрязва се капак от горната част, издълбава се малко от ряпата и се поставят 1-2 супени лъжици мед или захар. Когато се образува сок, изпива се. Пак се зарежда ряпата и така - докато пуска сок. 


Винаги е полезно да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необходимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Друго полезно средство за лекуван на бронхит и предпазване от грип и други вирусни заболявания е лавандуловото  масло. По 2 капки директно в чая, върху бучка захар няколко пъти дневно ще са още едно важно средство за предпазване от простуди. Лавандулата може да се натрива върху гърдите. 2-3 капки са достатъчни. Така се осигурява завеса зашитаваща много добре от въздушно-капкови инфекции. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Неблагоприятните дни за месец февруари 2020 по геофизичните фактори: 5., 7., 9., 11., 12., 16., 19., 22., 23.,25., 27.

Случайно избрани статии