начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 13.11.20

                                                                      БИОПРОГНОЗА ЗА 13.11.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

12.11.2020

3°C

вл.94%


961

5
ИЮИ

13.11.2020

C

вл.94%

960
4ССЗ 
                                                                                                         
Днес ще е предимно облачно над цялата страна и ще се образуват мъгли. На отделни места - слаби валежи. UV индекс 2 от 10 възможни бала.  Атмосферното налягане 960 хектопаскала и почти няма да се променя днес, в събота и неделя. Максимални температури 9-14°C, за София 10°C.  Такава ще е тенденцията за температурите и в следващите дни. Температурите в някои градове: София -+4- +10°C, Пловдив +7- +13°C, Стара Загора - +7-+12°C, Варна- +10-+12°C, Бургас- +9-+14°C, Русе- +7- +12°C, Хасково -+7-+13°C, Черни връх - --7 -+1°C. 

UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка - 1-2 бала
В събота и неделя - 14. и 15. - неблагоприятни дни. 

Препоръки:
Синоптичната обстановка е без резки промени. Прогнозата за събота и неделя е идентична с петъчната. Времето  ще е типично есенно без сътресения. Температурите са есенни, хладно време, повишена влажност на въздуха, мъгли сутринта. Няма специални препоръки свързани с времето, а те са общи за сезона. 

Джинджифил - много полезна подправка с леко лютив вкус при простуди, спадане на гласа, за укрепване на имунитета, при стави болки. Може да се дъвчат директно малки парченца от подправката или да се добавя в билковия чай.

И все пак за комфорт в събота и неделя може да се имат предвид следните средства:

1) За трудни дни като утрешния помага много дяволска уста. 1- 2 супени лъжици се кипват за 2-3 мин. в 400-500 мл вода, още 5-10 мин. запарка и чаят се пие на 3-4 порции. Дяволската уста засилва сърдечния мускул, регулира пулса и артериалното налягане, успокоява.

2) И още една комбинация ще предложа по д-р Вайс. Да се смесят в равни части - маточина, глог и бял имел. 1-2 чаени лъж. от тази смес се запарват 10-15 мин. в чаша вряла вода. Може да се пият по няколко чаши през деня.

За тонизиране и укрепване на имунната система - прясно изцедени сокове. Чаша сок от грейпфрут или нар тонизира чудесно и повишава устойчивостта на организма срещу простуди.  

Сладък корен - важна билка за прочистване на белите дробове и профилактика на обострянията на язви и гастрити, които зачестяват през есента. 

Това е една много добра билка. Тя придава сладък вкус на чая подобно на стевията и втечнява секретите. Освен това подобрява чревната перисталтика и помага при склонност към запек. Тя намалява и повишената стомашна киселинност и е полезна при язви и гастрити с повишена киселинност, при рефлукс. Препоръката е проста. Добавя се по 1/2 чаен лъж. към чая. Може в чая от липов и бъзов цвят, в чай от мащерка (полеен при бронхит), към жълт кантарион (полезен при язва, гастрит, депресии) и т.н. 


Днес ще прибавя към препоръките за предпазване от грип, Ковид-19 и банални простуди рецепта за шипково вино, което с удоволствие приемат и децата. Шипките съдържат десетки пъти до  100 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. А известно е, че витамин С предпазва от вирусни заболявания. 2-3 супени лъжици натрошени шипки да се залеят с 500-600 мл вряла вода и чаят се прецежда след 30-60 минути. Изпива се за един ден. Около 200 г натрошени шипки се поставят в 3 литров буркан. Добавя се чаша захар и се налива вода до горе. След 3-4 дни на топло се получава леко газирана приятна безалкохолна напитка- шипково вино. 

За подкрепа на имунната система подобряване на съня - чаша чай от маточина половин час преди лягане. 

Друга полезна билка е лавандулата. По 1-2 чаени лъжички се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят се прецежда. Лавандулата е много добра билка при вегетативни реакции и има антиспастичен ефект. Във Франция тя е популярна като трапезен чай, както у нас са популярни мащерката, ментата, липата. 

При ставни болки - кора от върба. 2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 30 минути. После чаят може да се прецеди и се изпива на 3-4 порции през деня. Кората от върба не отстъпва на синтетичните медикаменти. 
бъзов цвят

Във връзка със сезонното понижаване на температурите е добре да се познават ефикасни средства за сгряване. 
За сгряване - контрастни бани - на краката или контрастен душ. Много помага,  проверено е. Започва се с горещо обливане, колкото може да понесе кожата - 41-43 градуса по Целзий за около 30 сек и следва 10 сек обливане със студена вода - 10-20 градуса. Добре е това да се повтори 6 пъти, но и с 3 обливания се постига някакъв ефект. 
А за краката се приготвя кофа с гореща вода - 43 градуса и кофа студена вода. Но трябва да се долива горещата вода, защото бързо се охлажда.

Остават системните препоръки за предпазване от вирусни заболявания. За стопляне - чай от бъзов и липов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода 10 минути и чаят може да се прецеди. Изпива се през деня, топъл (да се държи в термос). Може да се подслажда.

Неблагоприятните дни за месец ноември 2020 по геофизичните фактори: 3., 4., 8., 11., 14.15., 17., 20., 24.26., 30

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Остават препоръките насочени срещу простуди и грип главно заради заболяванията причинени от корона вирус, защото не е отминала опасността. 

При простуда включително и при коронавирусна инфекция
При втрисане, мускулни болки,  главоболие, отпадналост = простуда (грип, банална вирусна инфекция или дори причинена от корона вирус) за най-бързо  ликвидиране на проблема ще помогне бърза детоксикация. Изброените симптоми са клиничен израз на токсоинфекциозен синдром. 1 супена лъжица английска сол да се преглътне с 50-70 мл вода и 24 часа да не се приема храна, но да се пият изобилно течности. 

Камфор
Камфорът е друго великолепно лечебно средство при грип и простуди. Може да се използва камфоров спирт. Обтрива се обилно гръдният кош отпред и отзад, също стъпалата и глезените и настиналият пациент се увива до шия с поне 2 одеяла, като се подпъхват и под краката. Обикновено след 1/2 час започва изпотяване и в рамките на 24 часа настъпва оздравяване.  

Във връзка с новините всяващи страх от инфектиране с коронавирус обърнете внимание на средствата предпазващи от грип. Шумът е прекалено голям, но това което предпазва от грип ще предпази и от коронавирус. Ето една извадка във връзка със свинския грип 2009 - "..Грипната епидемия H1N1 е причинила 2 900 смъртни случая в Европа към април 2010 г., което е по-малко от причинените само от сезонния грип смъртни случаи - средно 40 000 при умерена година и 220 000 при изключително тежък сезон..." И още "...от лятото на 2009 г. до cептемвpи 2010 г. починаxа над 18 400 дyши, а фаpмафцефтичният бизнеc cпечели междy 8 и 10 млpд. доалара от пpодажбата на медикaменти..." - https://www.168chasa.bg/article/8259405?fbclid=IwAR0ahqdA93lKFL7jYdOss1x2VZstR86TnJayotvuVJZww992x5-42FprNyM
и по-нови публикации - Годишно по време на грипни епидемии умират между 300 000 и 650 000 души, което се равнява на между 800 и 1 200 души на ден (данни на СЗО). https://www.manager.bg/nauka-i-zdrave/poveche-zhelanie-za-borba-i-po-malko-panika-grip-vs-koronavirus

Фокусът на здравните грижи да бъде за подобряване на имунитета, което включва и умерена физическа активност като разходки на открито и умерен спорт. 

Винаги е полезно да се приема магнезий например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. Освен това има мощни антидотни и детоксикиращи свойства, а при вирусни заболявания и бактериални инфекции се образуват токсини, които причиняват треска, главоболие, мускулни болки и т.н. Всички тези симптоми може да се повлияят перфектно с английска сол.

Написано е по-горе, но припомняме и тук.

Още при най-малки симптоми да се приеме 1 супена лъжица английска сол с малко вода, 50-70 мл и да не се приема храна 24 часа. Много често това лекува за един ден и вирусните заболявания за които още няма лекарства! 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необходимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

Друга полезна билка е лавандулата. По 1-2 чаени лъжички се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят се прецежда. Лавандулата е много добра билка при вегетативни реакции и има антиспастичен ефект. Във Франция тя е популярна като трапезен чай, както у нас са популярни мащерката, ментата, липата. 


За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно. Във връзка с корона вируса е добре да се удължи приемът поне веднъж дневно. 

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Във връзка с коментарите за заболяванията причинени от корона вирус, е целесъобразно здравните грижи да се фокусират за поддържане на белите дробове в добро състояние. С особено значение са:

1) листата от бъз - съдържат антипневмоничен фактор и може да бъдат много полезни при кашлица и всякакви белодробни страдания. Но бъзови листа не се предлагат в билковите аптеки. Затова е добре да се наберат и насушат. 2 супени лъжици нарязани бъзови листа се запарват 10-15 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Изпива се на 3-4 порции през деня. ;

2) лененото семе- съдържа бетагликани, мощен имуностимулант и слузни вещества с противовъзпалително действие - Смила се ленено семе в електрическа кафемелачка и се разбърква с кисело мляко, сок или просто с вода. Дневна доза 1-2 супени лъж. ;

3)черната ряпа - сок от черна ряпа. Тя е много успешна при  кашлица, цистит и други уроинфекцииОтрязва се капак от горната част, издълбава се малко от ряпата и се поставят 1-2 супени лъжици мед или захар. Когато се образува сок, изпива се. Пак се зарежда ряпата и така - докато пуска сок. 

4)кромид лукът - рецептите с лук (по знаменития фитотерапевт Морис Мeсеге лекувал Жан Кокто, Уинстън Чърчил, Роберт Шуман, Конрад Аденауер) .

Рецепти за бял дроб.
 Да се настърже кромид лук на ситно ренде. Смесва се с мед в равни количества например 100 г стърган кромид лук + 100 г мед. 5-6 пъти дневно да се приемат по 1-2 чаени лъж.
Една още по-ефективна рецепта - лучено вино. Препоръчвам на моите пациенти с астма, хроничен бронхит, боледували от пневмонии. В подходящ съд се смесват 200 г настърган кромид лук, 100 г чист пчелен мед, 750 мл бяло вино. Сместа престоява 5 дни и се прецежда. Изстисква се остатъкът в тензух. Приема се 2-3 пъти дневно по 30-50 мл. За един курс са необходими 4-6 бутилки по 750 мл бяло вино.

5) Билки при кашлица (бронхит, астма) 
Да се смесят по 50 г цвят и листа слез, листа подбелборови връхчета и 30 г сладък корен. 1-2 супени лъжици от тази смес се запарват в 1/2 л вряла вода 10-20 минути и чаят се прецежда (най-добре в термос). Подслажда се  с мед или небет шекер и се пие топъл.  

6) Системното пиене на чай от маточина предпазва от вирусни заболявания. Маточината помага за регулиране на сърдечния ритъм.

Полезни са много билки съдържащи етерични масла като мащерка, риган, босилек, борови връхчета, хвойна, мента, евкалипт. Те са и с мощни антиоксидантни свойства, което е важно за намаляване на пораженията причинени и от корона вируса. 

Случайно избрани статии