начало
биопрогнози
видео
     
Чай мате - парагвайски

Една от най-полезните топли ароматни напитки, която стимулира обмяната на веществата и потиска апетита, е чаят мате. Той засилва сърдечната дейност и подобрява настроението. Става и за сексуален тоник. Познат е още от древни времена. Индианците са го пиели при продължителни и тежки преходи и трудно снабдяване с храна. Те добивали тонизиращата напитка от изсушените листа на вечнозеленото тропическо дърво падуб. Чаят мате се приема за най-древната напитка на земята. Според учените той е познат още от началото на седмото хилядолетие преди нашата ера. Родина на растението йерба мате (Yerba mate) са  - Парагвай, Бразилия и Аржентина. Испанските колонизатори били първите европейци опитали мате. През XVII век  от мате се заинтересувал орденът на  Иезуитите, завладял немалко земи в Южна Америка. Монасите започнали да го доставят в Европа и чаят мате станал известен като „йезуитската напитка". През ХIХ век в Южна Америка се развихрили войни и революции и европейците забравили за мате.
Старинна парагвайска легенда разказва, че синеокият бог Пай- Шуме подарил мате на индианците, за да се напълнят сърцата им с любов, телата с енергия, а помислите с чистота. В днешно време почитатели на ароматната напитка са принц Чарлз, Диего Марадона и Енрике Иглесиас.

В южноамериканските държави могат да пият мате от сутрин до вечер, но на непознати по-скоро ще предложат кафе, а мате ще оставят за близките си. За приготвянето и сервирането му има специален ритуал подобен на китайската чаена церемония.
В Латинска Америка мате се пие със сребърна тръбичка наречена бомбиля от украсен с рисунки глинен съд.  Листата се поставят в калабасата и се заливат с малко гореща вода. Тя се загрява до около 80 градуса, но в никакъв случай не бива да кипи. Цялото количество се изпива и едва след това чаят се залива отново с гореща вода и така до осем пъти.
Най- интересното е, че мате никога не е бил просто напитка. В много страни този чай се е считал за покана за общуване. В Латинска Америка например той се сервира и при делови срещи, дипломатически приеми и светски вечеринки. Отказът за участие в такава церемония  аржентинците и паргвайците считат  за сериозна обида.

Ободряващата му мощ трае 8-10 часа

Според изследвания на парижкия институт "Луи Пастьор" чаят мате съдържа почти всички минерали и витамини необходими за нормалната жизнена дейност на организма. Той е богат на  витамини  А, С, Е, В1, В2, рибофлавин, никотиновая  и пантотенова киселина.
Напитката има и ценни минерални вещества като магнезий, калций, желязо, калий и други. Освен това в състава й влиза и уникалното вещество матеин. То зарежда с енергия и помага за концентрацията на вниманието. За разлика от кофеина матеинът не предизвиква безсъние и ускоряване на пулса. Затова може да се пие спокойно и преди лягане.
Безспорното предимство на чая мате, е че той е чудесен и безвреден тоник, чието стимулиращо действие продължава 8-10 часа. Мате съкращава бавния сън и дава възможност за бързо възстановяване на организма.
Той чисти  кръвта от отрови  и понижава холестерина благодарение на съставката холин (вещество, необходимо за нормалната работа на черния дроб). Богат е на витамин Е, поддържа сексуалната енергия и помага при разстройства на храносмилането на нервна почва.

Случайно избрани статии