начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза за 23.08.2023

                                                                   БИОПРОГНОЗА ЗА 23.08.23
Time(EET)

t° с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

22.08.2023

17°C

вл. 87


954

-тихо

23.08.2023

17°C

вл. 82

953
-

тихо Днес ще е предимно слънчево и горещо.На места ще се развива купесто дъждовна облачност.  Ще прегърми и превали. Максималните температури ще бъдат между 33-38°С, в София 33 С° Атмосферното налягане ще бъде между 952-953 хПа (средна месечна стойност - 948 хПа, данни за София). Температурите в някои населени места:София - 20-+33°, Пловдив- +22-+36°, Стара Загора - 23, +36°,  Варна- 23-+32°,  Бургас- +22  +31°, Плевен- 21, 36°, Русе- 22-+37°,  Хасково- 22-+36°, Пауново-19-+30° Черни връх-+12- +20°. 
 
UV индекс - 7 (от 10 възможни единици).
Геомагнитната обстановка (определя се от слънчевата активност)- 1-2 бала.   
Неблагоприятните дни за месец август 2023 - 1., 5., 8., 12., 15., 16., 20., 23., 24., 31.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Препоръки  

Влиянието на времето върху здравето ще се определя главно от високите температури - реален риск от прегряване, слънчасване, топлинни удари, дехидратация, обостряне на венозна недостатъчниост.

Препоръките са за силно слънце и високи температури както вчера. 

За ободряване в горещо време ще помогнат парагвайски чай, чай мате, черен изелен чай. Ментовият чай също е на почит в страните с горещ климат. 

За ободряване чай мате, известен и като парагвайски чай. Освен, че тонизира, той укрепва вените. Традиционно се консумира в големи количества в цяла Латинска Америка и в други страни с горещ климат. Той е полезен и като средство за укрепване на вените. 1-2 чаени лъжички чай мате се запарват 5-10 минути в чаша вряла вода. След това чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня.

Изобщо парадоксално е, но е факт, че топлите напитки подпомагат адаптацията в горещо време. 

Днес ще допълня с препоръка за чай каркадеКаркадето има много имена ­ хибискус, китайска роза или египетски, судански, етиопски чай.Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност. Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит. Има слабително действие тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.
Приготвянето  е стандартно. 1-2 чаени лъж. от чая се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня.

Още за по-добър тонус и ободряване - зелен чай. 1-2 чаени лъжички зелен чай се запарват 3-4 минути в чаша вода, загрята до средни мехурчета. Чаят се прецежда. Може да се подслади (с мед  най-добре), да се добави лимонов сок, който засилва ободряващото действие на този чай. 

Около пладне времето става "тежко" и при спокойно слънце без слънчеви изригвания. Когато приземният слой се нагрее въздухът олеква и се издига нагоре. При триенето с по-студените въздушни слоеве въздухът се наелектризира, увеличават се положителните аеройони и те влошават много заболявания, зачестяват вегетативни реакции като сърцебиене, изпотяване, сърдечен дискомфорт и др. 

За тежкото време след пладне е добре страдащите от сърце да приемат настойка от глог или да пият чай от цвят и листа глог. Глогът има способността да подобрява микроциркулацията на кръвта и така покрепя сърдечната дейност. Обикновено се приема 2-3 х 20 капки дневно. 

Слънцето грее силно и е целесъобразно да се спазват стандартните препоръки за добро здраве в слънчево и горещо време. 

1) Главата да е покрита

2) Да се приемат достатъчно течности над 2 л дневно чай, обикновена, минерална вода, прясно изцедени сокове.

3) Да се избягва продължителен престой на открито между 11 и 15-16 часа заради вредните UV лъчи

4) Важен е и магнезият, защото при потене се губят значителни количества от него. 

Ако се налага работа на открито продължително време или по-дълго време разходки, спорт на открито да се използват фотозащитни кремове с висок индекс на защита. 

Започват да реагират и вените над 28 градуса. Следните средства ще са от голяма полза при склонност към разширени вени.

1) Обливане с дебела струя студена вода от пръстите до кръста няколко пъти дневно е с много добър ефект.

2) Компрес рехав да не сгрява с пресни листа от конски кестен. 

3) Арника Д 6 ако се намери два пъти дневно по 10 зрънца или Арника 5 СН два пъти дневно по 5 гранули да се смучат бавно до стапяне в устата. 

4) Гелове с арника също ще бъдат много полезни като Арнигел. 2-3 пъти дневно мазане на проблемните зони. 

 Неблагоприятен ден, повишено внимание при хронични заболявания и на първо място заболявания на сърдечно съдовата система. 

1) Настойка от глог - за профилактика на сърдечни пристъпи два пъти дневно по 20 капки, при сърдечни пристъпи през 10-15 минути по 20 капки.

2) Запарка от бъзов цвят предпазва от стенокардни пристъпи. 

3) Чай от маточина успокоява и премахва спазми. 

4) Полезно е да има под ръка чай за трудни дни за неделя. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. Да се избягват значителни физически усилия от хората с исхемична болест на сърцето, както и стресови събития. Да се следи артериалното налягане, да не се пренебрегва назначеното лечение.  

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Препоръките за простуди, вирусни заболявания и грип ще бъдат изложени отново към октомври, а желаещите може да ги проследят в биопрогнозите до 16 юли. Правилата за лекуване на вирусни инфекции се отнасят и за летния грип. 

Случайно избрани статии