начало
биопрогнози
видео
     
Правилната закуска

МЛЯКО И ОВЕСЕНИ ЯДКИ АКТИВИЗИРАТ ЗА РАБОТА

Ако човек се съобразява с вътреш­ния си часовник, той трябва да прави 2 подкрепителни закуски - в 10 и 16 часа. Добре е те да включват мляко (по време на пост- ядки и семена- сусам, слънчоглед, тиквени семки, бадеми, орехи и др.), 30- 40 грама овесени ядки и белтъчни продук­ти.

При някои хора въглехидратната храна - вафла, геврек, кифла, ще пре­дизвика изливане на инсулин, който ще остане неоползотворен. В резултат на това идва необяснимата реакция на сънливост. Изливането с кафе и кола има есректа на камшика. Тези напитки тонизират, но ползата от тях е краткот­райна, а умората след това по-дълбо­ка.

Злоупотребата с тестени храни пък крие и друг риск. Те отключват така на­речения "лош" простагландин, причи­нител на тромби и алергии.Зада обър­нем баланса и да стимулираме "доб­рия" простагландин, трябва да ядем соя, бобови храни и риба вместо месо.

Добре е да включим в храненето си 1 порция седмично дребна риба - сарди­на, херинга, скумрия, риба тон или сьомга. Доказано е, че това снижава риска от инфаркт с 50 процента. (За тези, които спазват стриктно Коледния пост вместо риба- ленено семе. Смила се на електрическа кафемелачка. 1-2 супени лъж. се разбъркват с вода, нектар, компот. Може да се прибавя към овесените ядки.) Освен това морските риби са източник на ценния микроелемент селен, който подоб­рява имунния статус и повишава устой­чивостта на организма спрямо тумори. Кока-колата, фантата и други гази­рани напитки от този вид са особено вредни за здравето, защото в тях има минерална киселина. На етикета на едни от тях пише - минерална, а на други фосфорна киселина. Те не са по­лезни за организма. Известно е, че фосфорната киселина води до проме­ни в нивата на кръвната захар и в ре­зултат настъпва умора, отпадналост, сексуална слабост. Тази киселина "изяжда" и малкото селен, който полу­чаваме с храна. А той е важен антиок-сидант и е полезен за организма. Това разбира се не става от чаша- две кола, но някои хора пият с литри. Тези напит­ки съдържат подсладители и натриев бензоат. Организмът не може да го елиминира и той се трупа постепенно и вреди.

Случайно избрани статии