начало
биопрогнози
видео
     
Какво да сложим във ваканционната аптечка - интервю за БТВ

"И с подръчни средства можем да си помогнем. Те не са никак за пренебрегване, защото един инцидент по време на почивка може да унищожи цялото удоволствие", напомня доайенът на лекарите хомеопати у нас д-р Атанас Михайлов*. Ето какво обясни и сподели той в интервю за btv.bg (гледай видео в прикачения файл).

Летният грип е като зимния –

важат същите правила, обясни д-р Михайлов. Първото нещо, което трябва да се направи, е да прочистим организма от токсини. За най-малките деца това можем да го пренебрегнем, но за родителите това е важно, за да не се предават вирусите вътре в семейството – "пинг-понг ефект" го наричам.

Взема се една равна лъжица английска сол, продава се навсякъде по аптеките, с малко вода – 50-70 грама, това е важна особеност, за да може да започне изтегляне по осмотичния принцип към дебелото черво на течности и с тях разни токсини. Денят се определя за разтоварителен – не се приема храна, пие се чай, може и зелен. По-нататък могат да се използват конфекционните препарати лечение на грип, които се продават в аптеките – на всеки час по една таблетка. Добре е да има под ръка и някакво камфорно мазило, има разни варианти. То трябва да се прилага привечер, по заник слънце, тогава е ефикасно свалянето на температурата.

Прочистването на тялото е ефикасно сутрин, когато са активни стомашно-чревният тракт и бъбреците. Затова английската сол се взема сутрин на гладно.

Има четири елемента за бързо справяне с простудни заболявания и грип:

1. Натопяват се краката в кофа с вода, топла, колкото можем да търпим и е добре да се долива, да се поддържа – 40-42 градуса.
2. Използване на чаяове, които подпомагат изпотяването – липовият и бъзовият цвят са класика. Чаят е добре да е по-силен – по една супена лъжица на 500 гр вода. Приготвя се запарка – за 10 минути, прецежда се. Чаят се пие топъл. Една, две, три чаши една след друга. Колкото може повече – по-добре.
3. Камфор – разтриват се изобилно гърдите от шията и от предната страна и от към гърба.
4. Завиване до шия в легло, за да започне изпотяване.

Съвети при диария и повръщане

Постепенно се загрява вода – от 37 градуса, долива се от горещия кран постепенно, така че за 15 минути се стига до 42-43 градуса, колкото може да се понася. Важно е да се отбележи – 15 минути бавно загряване. Тази процедура помага при всевъзможни спастични състояния – главоболие, болезнена менструация и др. Подобрявайки мозъчното кръвообращение, можем да помогне и при безсъние.

При разширени вени, когато има известен риска да се провокира проблем, загряването става с натапяне на ръцете до лактите в два легена.

Принципите за лечение при диария са: чаена пауза за 12 часа (това се чете на лекции, не знам защо се пренебрегва при колегите с конвенционален подход); да се използват чаявое, полезни при диария – петопръстник, цикория, кора от нар. След 12-те часа е добре да се приготви, ако има възможност, супата на Моро, на името на италиански педиатър. Става дума за моркови, на които е извадена сърцевината, защото там е най-грубата целулоза. Варят се в тенджера под налягане 40-50 минути до час с малко вода, може и на пара, пасират се с малко солчица.

Добре е да имаме Arsenicum album – хомеопатичен препарат, който е спасявал и животи на болни от холера. След всяко изхождане по три зрънца 9CH.

Още лекове за ваканционната аптечка

Беладона
При температура, зачервяване, оток, възпален зъб (задължително се отива и на зъболекар) – тя ще помогне за елиминиране на неприятните симптоми. Помага още и при световъртежи и слънчеви изгаряния.

Ledum palustre
Блатно растение. Пази от ужилвания на комари, ако се взема системно – например пет-седем дни преди тръгване на отпуска и по някакъв необясним начин за науката, все още, прави тялото нежелано за комари. Ако се е стигнало до ужилване, много бързо неутрализира неприятния сърбеж. Това е важно хомеопатично средство и за прободни рани – например, ако сте ходили на зъболекар и от упойката може неприятно да боли три-четири дена, убождания от пирони и по-тънки предмети. Два три приема през половин час, две-три зрънца, обикновено е достатъчно.

Apis – настойка от пчела
Помага при ужилване от пчела, оса или стършел. По две-три зрънца през десет-петнайсет минути – 9 или 15 CH. Важно е за деца, които правят субхордални ларингити – падащ, дрезгав глас, лаеща кашлица, засилващ се задух. Действа същата схема.

Болката при ужилване със стършел се елиминира и при натриване с пресни бъзови листа. Те помагат за ликвидиране на ефекта от всякакво ужилване, налазване от гъсеница, опарено от медуза. Откъсва се един пресен лист, малко се намачква и разтриваме добре мястото.

Lachesis
Помага при тежки възпаления. Има хора, които не понасят слънце и топлината при хиперфункция на щитовидната жлеза.

Настойка от пресен невен
Номер едно в хомеопатичната аптека за третиране на инфекции – ожулено, прорезни рани, възпаление на очите, конюктивит. Може да си го приготвите сами - набира се пресен невен от градината или се купува, нарязват се цветовете и листата, дръжки, но само свежата част, на ситно. Поставя се в буркан и около пръст над невена спирт 70%. Може да се използва на първия-втория ден. По правило за добро извличане на настойката са необходими три седмици. След три седмици прецеждаме, в една марля се изтисква, за да няма загуби. След това 20-30 капки разреждаме в 50 грама преварена вода или минерална и съответно, ако детето си е одраскало коляното или другаде, мястото се забърсва два-три пъти. Може да се наложи и като компресче. За очите по същия начин – с два отделни тампона се забърсват очите и действа прекрасно.

Случайно избрани статии