начало
биопрогнози
видео
     
Косата капе от стрес и преумора

Косата капе от стрес и преумора

Тези. които работят непрекъснато под напрежение, олисяват по-бързо

Косата пада винаги и при всички хора. Въпросът е в количеството. През есента косопадът се усилва. Това може да е атавистичен реф­лекс, който сме наследили от четириногите или да е свързано с пренастройката в обмяната на веществата. През зимните месеци по-често боледуваме от ин­фекции, които дават тла­сък на косопада. Стресът и преумората засилват този процес. Определена роля имат и хормоналните нару­шения.

На главата има 1 милион космени луковици. От тях в активна фаза едновремен­но влизат около 150 хиля­ди. Точно те дават началото на новите косми, които ми­нават през 3 стадия - акти­вен растеж, покой и падане. Първият трае от 2 до 10 го­дини и 80 на сто от космите обичайно са в това състоя­ние. Покоят, както е извес­тно, е начало на смъртта. В този стадий космите "пре­карват" около 3 месеца и след това падат.

Всеки ден губим по сто­тина косъма. Успоредно с това други, които са били в дремещ стадий, поникват. Тика през целя живот на човек косата се обновява около 60 пъти. Броят на космите, които губим все­ки ден, не е ориентир за състоянието. Дори човек да успее да ги преброи и те да са 150- 200, това не вина­ги значи болест. Може да е "сезонен косопад".

В 80 на сто от случаите косата почва да капе по-ак­тивно при емоционални разстройства, затова в че­лото на рисковите фактори медицината поставя стреса. Ако психичното равнове­сие не се възстанови, ни­какви лекарства няма да помогнат.

По тази причина хората, които работят непрекъсна­то под напрежение, по-бър­зо олисяват. При нервно натоварване се отделя пове­че адреналин. Той наруша­ва транспорта на хранител­ни вещества към косъма за косата и кожата. Извест­но е, че естрогените удъл­жават живота на всеки от­делен косъм и ограничават косопада. Затова, преди раждане косата е хубава, а после, когато нивото на то­зи хормон в кръвта се по­нижи, почва да капе, става чуплива и лети като пух на всички посоки. Това е ес­тествен процес, който не налага специално лечение. Ако нивото на естрогените падне прекалено, това може да доведе до точково олисяване. То може да е резултат на кисти в яйчниците. Уве­личаването на андрогенните хормони пък води до не­желателно окосмяване по лицето и младежки пъпки. Ако коригираме баланса на хормоните, ще решим и те­зи здравословни проблеми.
- Рязкото
отслабване, кога­то губим повече от 10 про­цента от теглото си, също може да причини косопад. Недостигът на желязо е още една причина. Жените са по-засегнати, защото всеки месец губят около 500 мл кръв, което води до недостиг на желязо.


- Лошо
се отразяват и раз­личните химикали в храна­та - оцветители, подобрите-ли, консерванти, хормони в месото и други.


-Най-късият ден е през де­кември. Продължител­ността на слънчевото грее­не е 10 часа и половина. Често небето е покрито с облаци. Нощта е 13 часа и половина.


-Недостатъчната
светли­на не стимулира епифизата, тя е пасивна, а от нея съ­що зависи хормоналният баланс. Затова през мрач­ните дни освен че губим настроение, губим и повече косми.

Соя, грах и боб са източник на естроген

Има много естествени начини да се справим със стреса, преумора­та и недостига на основни вещес­тва в храната, за да ограничим и спрем засиления косопад. Например магнезиевите соли по­магат да победим стреса. Те се съдържат в зелените листни зе­ленчуци, бобовите растения, гъ­би, слънчоглед,  чесън.

От аптеката може да се купи магнезиев сулфат. Достатъч­но е на ден да вземам половин чаена лъжичка. Ценният микроелемент е съставна част от много комбинации на шу­мящи таблетки - магнезий и цинк, магнезий и калций. Антистресово действие има чаят от жен-шен. Друг вариант са флаконите с жен- шен с пчелно млечице. На ден могат да се вземат по 1 -2 флакона. Подходящи са комбинираните билкови чайове от риган, жълт кантарион и маточина.

Трябва да използваме всяка възможност, да сме на откри­то, на дневна светлина. За да не се лишаваме от лъчите, ко­гато денят е къс и мрачен, е достатъчно да отделяме по 20 минути за разходка на открито или за ходене пеша. В събо­та и неделя можем да намерим време излезем извън стък­ления похлупак на дома. Официалната медицина препоръчва лечение с хормони и кортизон. Негова алтернативата, която няма отрицателни странични ефекти, са фитоестрогените. Растителните хор­мони имат само полезни ефекти. Можем да си ги набавим от соята. Най- просто за приготвяне и консумация е соевото брашно, което може да се купи от диетичните магазини. Две супени лъжици, разбъркани със зеленчуков сос или во­да, могат да се добавят към яденето и това е достатъчно за деня.

Подходящо е и соевото сирене, което може да се сложи за кратко в нагорещен тиган и да се подправи със соев сос. Най-полезна обаче е покълналата соя. Серия от биохимич­ни процеси, които съпътстват процеса на покълване, я пра­вят незаменим източник на фитоестрогени. 100 грама къл­нове, добавени към която и да е салата, са напълно достатъчни. Към група на храните, които доставят фитоестроге­ни, са и бобовите - фасул, леща, грах, нахут.Различни билки и хранителни добавки също могат да помогнат за регулиране на хормоните. Например лененото семе. Достатъчни са 10 грама на ден, за да се постигне баланс. То може да се смели в кафемелачка и да се разбърка в някаква течност. Може и да се вари, но су­рово семе запазва по-добре качествата си. Подходящи са и препарати, които съдържат нощна иглика. Гамалиноленовата киселина от билката помага за баланса на хормони­те. Тя се съдържа и в овесените ядки. Поне 3 до 5 пъти седмично трябва да си правим закуска с овесени ядки. Най-простата рецепта е 3 лъжици овесени ядки, 1 пшеничени трици, които се заливат с хладка вода. Към тази каша може да се добави сусам, счукани орехи, ба­деми и малко мед за вкус. 

Маска с кисело мляко и зех­тин заздравява и подсилва косъма.

Тя се бърка с кисело мляко , към което се добавят 1-2 чаени лъжички зехтин. Косата се маже и отгоре се слага найлонова шапка, коя­то загрява скалпа и улеснявапроникването на хранителни вещества. С маската се стои поне 30 минути.
Последното
изплакване на косата трябва да е с кисела вода, за да се запази защит­ният слой на косъма, чието Рh e 5,5. Това може да се постигне като към една чаша во­да се добавят 1 -2 лъжици ли­монов сок.
След
измиване на косата в корените може да се втрият екстракти от репей, репейно масло, полски хвощ и копри­ва.

Случайно избрани статии