начало
биопрогнози
видео
     
Кашлицата

Кашлицата-напън на организма да се очисти

 Билков чай и влажен въздух втечняват секретите

 Задъхваме се, очите ще изхвръкнат от пристъпа на кашлица, текат ни сълзи. Борим се за всяка глътка въздух като удавник. Таман успокояваме първия пристъп и нещо отново почва да "дращи" по гър­лото и ни кара неудържимо да кашляме. До пълно из­тощение.
    На
въпроса как да се отървем от кашлицата, физиолозите категорично отговарят, че не бива да се борим с нея с всички средс­тва и на всяка цена, защото тя е защитна реакция, с ко­ято организмът иска да се отърве от "дразнителите" върху лигавицата. По ме­ханичен път, със силна струя въздух навън, тяло­то се опитва да се очисти от попаднали чужди тела, ви­руси и бактерии. Това, кое­то трябва да направим, е да втечним секретите, за да облекчим работата на бе­лия дроб.
    Най
-простата рецепта е като се пие непрекъснато топла вода или билков чай. Лечебните треви увелича­ват ефекта от топлата теч­ност. Ако пропуснем тази проста процедура, секре­тите стават гъсти и жила­ви, както това се случва при обезводняване с всич­ки физиологични течнос­ти в тялото. Повишената температура по време на боледуване също доприна­ся за това.
    Секретите
в белия дроб трябва да се отделят, защо­то те намаляват дихателна­та повърхност, затрудня­ват дишането и са благоп­риятна среда за развитие на вируси и бактерии.
    Освен
вода може да се пие плодов сок и всякакви течности. Черният и зелен чай пък разширява брон­хите и има ефект подобен на лекарството нофилин, което често се предписва срещу кашлица.
    Отоплението
е враг но­мер едно на кашлящия. Заг­ряването на помещението с електрическа   печка  или парно пресушава въздуха.
    Измервания
на влаж­ността сочат, че там къде­то има отопление, възду­хът е сух като в пустинята. Опитите да се овлажни ка­то се сложат изпарители, не дава нужния резултат. Най-подходящо е върху ра­диаторите да се слагат мок­ри хавлиени кърпи и те да се подменят периодично. В магазините могат да се на­мерят и специални изпари­тели.
    Кашлицата
се облекчава и от инхалации с вода, в ко­ято се слага щипка сода и сол. Към нея може да се прибавят и по 1-2 капки масло от мащерка, евка­липт или бор.
    Според
международни проучвания болните тър­сят лечение срещу кашли­ца много по-често отколко­то за други оплаквания, а разходите за лечението й в САЩ всяка година са над един милиард долара. Има обаче и евтини и достъпни начини да се справим, без да товарим организма с антибиотици. 

Спете при температура 18-20 градуса

Горещината създава среда за развитие на болестотворни микроорганизми

В помещенията, където се спи, е добре да бъде хлад­но, като най-подходящата температура е 18- 20 граду­са. Не случайно д-р Спок я препоръчва и за спалнята на бебета. Ако градусите паднат под 16° С, домашни­те акари, главна причина за алергията към домашен прах, престават да се разм­ножават, а пристъпите на кашлица се облекчават. Об­ратното, щом градусите се вдигнат над здравословната норма, въздухът в помеще­нията се насища с положи­телни аеройони. Те са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми и причина за обостряне на различни хронични заболя­вания като алергии, сърдеч­носъдови заболявания и мигрени. Сухият въздух из­сушава лигавиците и създа­ва проблеми при всички за­болявания на горните диха­телни пътища. Много често възпалението на бронхите се предхожда от възпаление на носа - ринит и се "разгъ­ва" по съседство по схемата - фарингит - фаринготрахеит - бронхит.
    Освен
това секретите на хремата, синузита и други­те възпаления локализирани в носоглътката, също са причина за кашлица и без възпалението да се смъква надолу към белите дробове. Ето защо за предпазване от бронхит и за по-бързото му излекуване е важно да се погрижим за гърлото и но­са.
    Възпаленията
, които за­сягат белодробното дърво, създават проблеми със сърдечно-съдовата система. Един обострен бронхит например, може да стане причина за сърдечна декомпенсация. Затова грижата за белите дробове е от голя­мо значение за поддържане на сърцето.  

Рецепти

Срещу хрема

 • Бадемово масло. Подходя­що е при хрема на алергична ос­нова. Слага се в носа 5- 6 пъти по З- 4 капки.
 • Лайка. Една супена лъжица лайка с 1 чаена лъжица мед и 100 г вода се варят, докато водата остане наполовина. Прецежда се, изстисква се през марля или тензух. От тази отвара в носа 5- 6 пъти на ден се капят по 3- 4 капки във всяка ноздра. Дава добър ефект при водниста хрема и за­пушен нос. Препоръчва се за бебета и малки деца.
 • Захаросан мед. По едно парченце, колкото грахо­во зърно, се слага в двете ноздри. Помага и при синузит.
 • Homeoplasmine на Boiron. Капките се слагат в но­са 2 пъти дневно при водна хрема и при запушен нос.
 • Клеева тинктура. 5-10 капки в 10 мл вода се из­ползват като капки за нос. 5- 6 пъти дневно по 3- 4 капки в лявата и дясната ноздра.  

Успокоява гърлото

 • Кромид лук. 100 грама настърган лук и 200 грама мед (в отношение 1:2). По една чаена лъжичка от сместа се взема 5 -10 пъ­ти през деня. Помага при суха кашлица, ка­то втечнява секретите и благодарение на фитонцидите на лука, -прочиства" бронхи­те.
 • Вино. 200 г настърган кромид лук, 100 г мед се оставят да киснат 4-5 дни в 750 мл бяло вино. След това се прецеждат през тензух. От сместа се пие по 50 мл 3 до 8 пъти на ден. Алкохолът има благотворно съдоразширяващо действие, а лукът втечнява секретите. Много ефикасна рецепта при хроничен бронхит, ХОББ, астма. Да се прави всяка есен профилактичен курс!
 • Ряпа (черна). Вътрешността й се издъл-бава и се пълни с пудра захар (или мед, а за диабетици с фруктоза). Оставя се да прес­тои една нощ. Сиропът се пие на сутринта. Децата също го пият с удоволствие.
 • Орехови черупки. Два- три ореха се чу­пят и се варят с черупките 5- 6 минути в 500 грама вода. След това се до­бавят 1/2 лъжица босилек и 1/2 лъ­жица индрише.
 • Нишадър. На върха на чаената лъжичка се взе­ма малко прах и се добавя в чая. Това е добро средство за ос­вобождаване от храчките. Има и билки, кои­то стимулират този процес - сладък корен, корени от иглика и жен шен.
 •  Инхалации. В чайник се кипват 50 -100 г вода, добавят се щипка сода и щипка сол. Чучурът на чайника се удължава с хартиена или гумена тръба, дълга 25 - 30 см. Вдишва се бавно и дълбоко 15 мин. След това не би­ва да се излиза на студено 2 часа.

ОРГАНИЗМЪТ САМ ИЗКЛЮЧВА МЕХАНИЗМА „ДАЙ ДА ЯМ”

Глад срещу инфекции

Грипът „яде” големи порции от запасите ни от магнезий, селен, цинк

Болестта, независимо дали е простуда или грип, дава един ясен сигнал - убива апетита. Така организмът пести сили и енергия, за да се справи с агресора - виру­си и бактерии. Ние обаче най-често не се вслушваме в този сигнал и вместо да му дадем разумна почивка, взе­маме спешни мерки. Опит­ваме се "да го подсилим" и почваме да го тъпчем със "силна" храна. Приготвяме бульон, месо, яйца и ... му пречим активно. Защото в този момент, особено ако болестта е грип, белтъчна­та храна действа като отро­ва. Тя има особен метаболи-зъм и при преработката й в тялото се отделя много топ­лина и азот, който идва от белтъка. Това товари чер­ния дроб, а той си има дос­татъчно работа. Зает е със задачата да чисти отровите, които по време на болестта са значително повече. -Без да мислим за него, ние му създаваме още работа. А бихме могли да помогнем като му дадем отдих и го ос­тавим без храна, както сам е дал заявка, изключвайки механизма "дай да ям". И вместо да се тъпчем с пре­печени филийки и ориз, да погладуваме като останем ден - два само на сокове. По време на боледуване орга­низмът има нужда от ал­кална среда. Плодово-зеленчуковите сокове му я осигуряват.
   
Ако стомахът реагира ос­тро на концентрирания сок, той може се разреди напо­ловина с вода. Най-подхо­дящ е ябълковият, който понижава температурата и действа като противоотро­ва на токсините на болест­та.
    Полезен е и сокът от мор­кови, защото осигурява градивен материал за клет­ките. Освен това той е източник на каротин, който повишава имуноглобулините тип А. Именно те гаран­тират локалния имунитет на лигавиците в гърлото и носа, които са входна врата за инфекциите.
    При боледуване основни помощници на организма в борбата с вирусите и бакте­риите са антиоксидантите- витамини А, С, Е и селен, както и микроелементите. Ролята на антиоксидантите е да неутрализират вредните свободни радикали. Това са продукти, получени при обмяната на веществата вътре в клетката, които ув­реждат клетъчните стени и ги правят уязвими от различните отрови.
    Нуждите на организма от магнезий, селен и цинк по време на боледуване нараст­ват, защото грипът "яде" го­леми порции от запасите. Белтъчната храна с която злоупотребяваме, докато сме на легло, буквално "стопява" резерва ни от магнезий. А този микроелемент е особено нужен по време на грип, защо то ни зарежда с енергия и издръжливост. Toй дава заряд от тонус на нервите, мускулите, мозъка. Селенът пък засилва съпротивител­ните сили на организма и вдига защита срещу простуда и грип. Цин­кът "бетонира" имунната система и намалява уязви­мостта от вирусни и бакте­риални инфекции. На куп тези ценни вещества можете да глътнете с бирената мая. 

Бирената мая вдига щит срещу простуда
     Бирената мая набавя на организма магнезиий и с« лен, които не се внасят с храната. А те са особено нуя ни за правилното функциониране на всички органи системи в тялото.
15
таблетки бирена мая на ден ни осигуряват нужната доза. Те се разпределят на 3 приема.
Половината
от нас не приемат с храната достатъчно магнезий. Медните соли пък не достигат при 75 на сто от хората. Това води до рязко отключване на автоимунни заболявания, отслабване на съединителнате тъкан, а стените на кръвоносните съдове стават чупливи.
    Храната
не ни осигурява и достатъчно селен, защото продуктите, които консумираме, не го съдържат в достатъчно количество, а българинът почти не обича риба и морски дарове. Средно на човек се падат по 2 кг риба годишно, докато в Япония, например, те са 80 кг. Скариди, стриди, водорасли, мекотели, които са част от менюто на средиземноморските страни, също не присъстват на българската тоапеза.
    Ценните
микроелементи се набавят на куп с бирената мая. Тя действа като имуностимулант и се препоръчва на хора с хронични заболява­ния като синузит, ринит и възпаления на гърлото.

 

 

 

Случайно избрани статии