начало
биопрогнози
видео
     
Електросмог
ЕЛЕКТРОСМОГЪТ - БИЧЪТ НА ХХI ВЕК

    Той не се вижда , не мириише, но е навсякъде. Хората са изложени на него дори когато включват бързоварчето. " Опитите показват, че магнитното поле причинява рак на млечната жлеза. " твърди проф. д-р Волфганг Льошер от Ветеринарния медицински институт в Хановер. Резултатите от изследванията на екипа му са толкова категорични, че предизвикват повторни изследвания в САЩ и Швеция. При опити с плъхове е доказано, че при стойности до 100 микротесла епифизната жлеза произвежда по - малко мелатонин (хормон с противотуморна активност). 50 % от третираните животни са развили рак на млечната жлеза. Естествено опиги с хора са недопустими, но по принцип дребните животни са по - устойчиви на вредни въздействия. В същото време шведски учени съобщават за увеличаване на левкемията сред деца, живеещи в радиус до 50 м до далекопрово-ди. Учени от Канада, Япония, САЩ и Норвегия почти едновременно алармират за въздействието на компютрите върху бременни жени - аборти, преждевременни раждания, малформации на плода. Институтът за защита на околната среда в Кьолн предупреждава за риска от катаракта като резултат на промяна в мозъчните токове при често използване на мощни мобифони. Всичко това вече предизвиква яростни спорове сред учени, общества за защита на потребителите, търговци и дори политици. Някои от обвиненията сигурно ще отпаднат, но и тези, които остават не са малко. Европейското законодателство се ориентира към допустима горна граница 100 микротесла. Това е хиляди пъти по - малко от вълните на напрежение в които се къпем ние в България.


Стойностите на електросмога в бита в микротесли, вариращи в зависимост от техническите характеристики и качеството на уреда:
сешоар - 6 - 2000
бормашина - 400 - 800
миксер - 60 - 700
електрическа фурна - 10 -180
ютия - 8 - 30
електрическа самобръсначка - 15 - 1800
прахосмукачка - 200 - 800
микровълнова печка - 72 - 200
пералня - 1 - 50
бързовар от 1 квт - 12
миална машина - 3,5- 200 и т.н.

Как да се предпазим от електросмога?
-Изключвайте всички електроуреди, които не са ви необходими в момента. Ако щепселът остане в контакта, остава и полето.
- Сравнително безопасното разстояние за повечето електроуреди е 1 м. Не стойте без нужда до включената готварска печка, хладилник, пералня.
- Таблото с бушоните е източник на особено силно електро-магнитно поле. Креслата и диваните да са на минимум 3 м от него.
- Внимавайте с електроуредите в детската стая. Трансформаторите за играчки като детска железница - на минимум 1 м от тялото на детето.
- Антената на мобифона - на минимум 5 см от главата.
Автомобилните мобифони - на минимум 40 см.
Случайно избрани статии