начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 24.12.18
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 24.12.2018
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

23.12.2018

0°C

вл.81%


949

3
СЗ

24.12.2018

C

вл.90%

945
1

СЗ
Атмосферното налягане днес сутринта е 945 хПа и през деня ще варира между 944 и 950 хектопаскала. Слабият вятър от югозапад, който донесе затопляне ще се преориентира от северозапад и температурите ще започнат да се понижават. През нощта ще започнат превалявания в начлото от дъжд. Температурите в някои градове: София - 2- 9°C, Пловдив - 3- 9°C, Варна-5- 11°C, Бургас-0- 4°C, Русе- 4-11°C. 
Времето е променливо. Предстоящите захлаждане и превалявания може да причинят влошаване на някои хронични заболявания като артрит, цистити, белодробни страдания. 
 
UV индекс - 1 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала от 8 възможни (Gismeteo). 

Препоръки
За ставните болки, които се обострят при  нахлуване на влажни маси - Dulcamara 9 CH - 2 х 5 гранули до нахлуването на циклоа и още 2 дни. Този хомеопатичен препарат помага и на пациенти с астмацистит, които се влошават преди нахлуване на циклони. 
Подходяща билка при болки - кора от върба2 супени лъжици се запарват в 1/2 л вряла вода 30 минути. После чаят може да се прецеди и се изпива на 3-4 порции през деня. Кората от върба не отстъпва на синтетичните медикаменти. 

За ободряване през деня и за отводняване - зелен чай - 1 чаена лъж. зелен чай се запарва 2-4 мин. в чаша вряла вода (но да не прекипява, само до средни мехурчета се загрява). Оставих препоръката за ободряване от времето на мрачното небе и мъгливите дни, защото зеленият чай помага за свестяване след празнична трапеза и наистина прояснява ума. 

Мента, маточина, мащерка - три ароматни билки с противоспастичен ефект, за комфорт. По 1 чаена лъж. от всяка билка да се запари 5 мин. в чаша вряла вода. Чаят се прецежда, може да се подслажда, да се добавя лимонов сок. 


Добро е съчетанието от бъзов цвят и листа от маточина. Маточината успокоява, премахва спазми, регулира сърдечния ритъм. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват 5-10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда (най-добре с мед), да се добавя лимонов сок. За повишаване на ефективността по отношение на сърцето към всяка чаша чай е добре да се добавя и смляно индийско орехче на върха на ножа. 

За по- добра работа на сърцето - настойка от глог - 2 пъти дневно по 20 капки за профилактика на стенокардни пристъпи. 

Оставям и препоръката за върбинка. Много добра билка за есента и зимата е. Много добре освежава сле празнични трапези. 

Стрък върбинка. Тази билка заслужава повече внимание в късната есен и зимата. Тя тонизира добре, подкрепя черния дроб и жлъчката и има добри противотемпературни свойства. Препоръчвам билката днес затонизиране, а при по-дълга употреба ще осигури комфорт на фона на мрачно време. 2 супени лъжици да се кипнат за 1-2 минути и се запарят още 10-15 минути. Чаят се разпределя на 3-4 порцци.  Да не се пие преди лягане, защото чрез тонизиращото си действие може да наруши съня. 

При ставни болки - кора от върба - 2 супени лъжици се запарват 30 мин. в 1/2 л  вряла вода и чаят се изпива на 3-4 порции през деня. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

И разбира се магнезий. Магнезият спомага да се поддържа сърдечния ритъм, предпазва от образуването на калциеви оксалати и фосфати в бъбреците, от перде и склеротично втърдяване на артериите. 
Магнерот - 2 х1 таблетка дневно.
Или пакетче английска сол да се разтвори в 1 л вода. Пие се два пъти дневно по 40-50 мл. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец декември 2018 (в-к "Золотое кольцо"): 7, 15, 16, 17, 18, 22, 26, 28, 29 30. 


Случайно избрани статии