начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 22.07.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 22.07.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

21.07.2019

16°C

вл.78%


952

-
тихо

22.07.2019

17°C

вл.77%

952
3

Ю

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 952 хПа и ще варира между 952 и 957 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно слънчево и температурите се повишават. Такава е тенденцията за събота и неделя. В събота са възможни краткотрайни превалявания на отделни места придружени и с гръмотевици. Температурите в някои градове: София -17- +30°C, Пловдив -21- 33°C, Варна- 20- +28°C, Бургас- 20-+30°C, Русе- 19- +34°C, Хасково - 20-+33°C.  

UV индекс - 8 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2 бала. 

Времето е горещо лятно, температури над 30 градуса на много места, натрупване на озон във въздуха (един от 4-те основни замърсители на въздуха заедно с азотните и серни окиси), рискове от прегряване, слънчасване, дехидратация определят влиянието на времето върху здравето. 

Препоръки:
Препоръките ще бъдат за внимателен  подход към слънцето, за здравословно поведение в условия на повишени нива на озона, за тонизиране в горещо време. 

Едно допълнение за шофьори, защото времето е подходящо за автотуризъм. На 200 км по няколко минути спиране за освежаване е добра идея. Яркото слънце, жегата въпреки климатиците водят до по-лесна умора и рискът от произшествия се повишава. За ободряване на път ще помогне подсладен черен или зелен чай с добавка на лимоново сок. 

За по-добра адаптация към жегите - топли течности, не охладени.

Добър избор са прясно изцедените сокове.  

За ободряване в горещо време - чай каркаде. Каркадето има много имена ­ хибискус, китайска роза или египетски, судански, етиопски чай.Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност. Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит. Има слабително действие тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.

Приготвянето  е стандартно. 1-2 чаени лъж. от чая се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня. 

С повишаването на температурите се увеличава количеството на озона във въздуха и на практика това означава засилено дразнене на кожата и лигавиците, обостряне на хроничните бронхити. Препоръката е в най-горещите часове да не се излиза на открито. Старото австралийско правило гласи: "Между 12 и 3 остани под дървото."

Вени
 
В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно

Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно.

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юли 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 2.,7,10, 16., 17., 24,  27, 31. 

Случайно избрани статии