начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 23.07.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 23.07.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

22.07.2019

17°C

вл.77%


952

-
тихо

23.07.2019

20°C

вл.72%

952
3

Ю

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 950 хПа и ще варира между 950 и 954 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно слънчево, но в източната част на страната ще проникне по-хладен въздух. Ще се развива купесто дъждовна облачност и на доста места ще превалява. Максималните температури ще варират в широк диапазон от 25 градуса в североизточните, до 34 градуса в югозападните райони. Температурите в някои градове:София -18- +28°C, Пловдив -21- 32°C, Варна- 22- +26°C, Бургас- 21-+28°C, Русе- 20- +28°C, Хасково - 20-+33°C.  

UV индекс - 7 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала. 

Времето е горещо лятно в голяма част от страната, температури над 30 градуса на много места, натрупване на озон във въздуха (един от 4-те основни замърсители на въздуха заедно с азотните и серни окиси), рискове от прегряване, слънчасване, дехидратация определят влиянието на времето върху здравето. В Източна България хладния фронт може да е причина за спастични състояния - бъбречни и жлъчни кризи,астматични пристъпи, мускулни крампи. 

Препоръки:

Във връзка с повишената вероятност за спазми помага една лесна за изпълнение процедура. Приготвя се кофа с хладка вода, телесна температура - 37-38°C. Натапят се краката и се долива гореща вода така, че за 15 минути да се достигнат 40-43°C (едва поносимо гореща). Важно е постепенното загряване. При проблемни вени същата процедура се изпълнява с ръце натопени до лактите. 

Тази процедура е много ефикасна при всякакви спазми - стенокардни пристъпи, бъбренични и жлъчни кризи, астматични пристъпи. 

Популярни билки срещу спазми - маточина и мента. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5-6 минути в чаша вряла вода и чаят може да се прецеди. Може да се подслажда, може да се изпиват много чаши през деня. Тази комбинация помага и  при мигрена. 

Помага и магнезият. Прочетете по-долу. 

Препоръките ще бъдат за внимателен  подход към слънцето, за здравословно поведение в условия на повишени нива на озона, за тонизиране в горещо време. 

Едно допълнение за шофьори, защото времето е подходящо за автотуризъм. На 200 км по няколко минути спиране за освежаване е добра идея. Яркото слънце, жегата въпреки климатиците водят до по-лесна умора и рискът от произшествия се повишава. За ободряване на път ще помогне подсладен черен или зелен чай с добавка на лимоново сок. 

За по-добра адаптация към жегите - топли течности, не охладени.

Добър избор са прясно изцедените сокове.  

За ободряване в горещо време - чай каркаде. Каркадето има много имена ­ хибискус, китайска роза или египетски, судански, етиопски чай.Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност. Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит. Има слабително действие тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.

Приготвянето  е стандартно. 1-2 чаени лъж. от чая се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня. 

С повишаването на температурите се увеличава количеството на озона във въздуха и на практика това означава засилено дразнене на кожата и лигавиците, обостряне на хроничните бронхити. Препоръката е в най-горещите часове да не се излиза на открито. Старото австралийско правило гласи: "Между 12 и 3 остани под дървото."

Вени
 
В горещо време реагират вените. Краката се подуват, натежават. И тези явления започват от 23 градуса още. 
Препоръки
С много добър ефект са студените обливания. Със струя дебела колкото палеца да се обливат краката от стъпалата и глезените нагоре до кръста. 
Хомеопатия
Аrnica 5 CH - 
2 x 5 гранули дневно

Hamamelis 5 CH - 2 x 5 гранули дневно.

Винаги е полезно да се приема магнезий, например 2 х 1 таблетка Магнерот дневно. Ето, магнезият е една добра грижа за сърцето и предпазва от всевъзможни неблагоприятни фактори каквито са и "трудните" дни. 

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необгодимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юли 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 2.,7,10, 16., 17., 24,  27, 31. 

Случайно избрани статии