начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 26.07.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 26.07.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

25.07.2019

20°C

вл.61%


952

4
СЗ

26.07.2019

20°C

вл.79%

948
-

тихо

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 949 хПа и ще варира между 949 и 952 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Днес ще е предимно слънчево и горещо. Ще е горещо и в събота и неделя.  Температурите в някои градове:София -17- +30°C, Пловдив -19- 32°C, Варна- 20- +28°C, Бургас- 20-+29°C, Русе- 18- +32°C, Хасково - 19-+30°C.  

UV индекс - 7 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-3 бала. 

Грижата за здравето ще е във връзка с високите температур и горещото време. За събота - 27 юли - грижа за сърцето  - настойка от глог- 2-3 х 20 капки.

Препоръки:

Топлината засилва проблемите на склонните към венозна недостатъчност. Силно нараства концентрацията на озона и той дразни лигавиците и кожата. Повече за озоновата алергия може да прочетете по линка: http://www.monitor.bg/article?id=436970

За комфорт във връзка с повишената концентрация на озон ще помогне чай от слез. Слезът съдържа слузни вещества, които успокояват възпалените лигавици и кожа. 1-2 супени лъжици цвят и листа от билката се запарват 10-15 мин. в 1/2 л вода. Чаят се пие на малки порции през деня. Може да се използва и като лосион за обтриване на откритите кожни участъци, най-уязвими от озона. 

За тонизиране при горещо време ще помогнат стрък петопръстник и стрък бабини зъби. По  1 супена лъжица от двете билки се кипват 2-3 минути 2 1/2 л вода и се запарват още 10 минути при загасен котлон. Чаят се прецежда и разпределя на 3-4 порции. Тази комбинация има и афродизиачен ефект. 

Припомняне на някои известни  правила (във връзка със силното слънце и горещините), които често се пренебрегват. 

-главата да бъде защитена с шапка, кърпа за глава, чадър

-да се избягва излизане на открито между 12-16 часа. Тогава слънчевите лъчи са най-агресивни. 

-да се приемат достатъчно течности - трапезна, слабо минерализирана вода, билкови чайове, прясно изцедени сокове. 

-при шофиране на дълъг път да се правят почивки през 200 км по възможност до чешма, за да може шфьорът да се освежи чрез наплискване на лицето, гърдите.

-да се предпочита предимно вегетарианска храна. Белтъчната води до по-усилено топлообразуване. 

-алкохол - след залез слънце. 

За подобряване на състоянието при венозна недостатъчност ще помогне една проста процедура - обливане с дебела колкото палеца струя студена вода от пръстите на краката до кръста и от петите до кръста. 

Хомеопатия 

Arnica 5 CH - 2 пъти дневно по 5 зрънца.

Hamamelis 5 CH - 2 пъти дневно по 5 зрънца.

Кремове съдържащи екстракт от арника,  конски кестен, червени лозови листа. 

За повече подробности може да проследите следните линкове:

http://www.monitor.bg/article?id=341937

https://www.youtube.com/watch?v=9gTTa61qzOk

Парадоксално, но е факт, че в горещо време топлите напитки са по-ефективни от студените за поддържане на тонуса и работоспособността и по-добре утоляват жаждата. Прочетете кратките представяния на чайовете каркаде и на зеления чай. 

За тонизиране и в горещи дни заслужава внимание чаят каркаде.

Каркадето има много имена ­ хибискус, китайска роза или египетски, судански, етиопски чай.

Запарката тонизира, но не съдържа кофеин. Противопоказания не са известни. Може да се пие от деца и при бременност.

Предпазва от заболявания на стомашно чревния тракт и колит.

Има слабително действие ­ тонизира гладката мускулатура на дебелото черво, което помага при атонични форми на запек, от която страдат най-вече възрастните хора. Действието е меко и щадящо. Ефектът се усеща след 2-седмична употреба. Добре е на всеки 2 месеца да се прави пауза от 7-10 дни.
Приготвянето  е стандартно. 1-2 чаени лъж. от чая се запарват в чаша вряла вода 5-10 минути и чаят може да се прецеди. Може да се изпиват много чаши през деня. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 
Магнезият регулира сърдечния ритъм, предпазва от спазми. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец юли 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 2.,7,10, 16., 17., 24,  27, 31. 

Случайно избрани статии