начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 15.12.17
                                                        БИОПРОГНОЗА ЗА 15.12.2017
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

14.11.2017

7°C

вл.93%


943

-
тихо

15.12.2017

C

вл.88%

943
-
тихо

Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд с временни увеличения на облачността, главно над Западна България. Ще се появи юг-югозападен вятър, в Източна България и северно от планините - умерен, и дневните температури ще се повишат, по- съществено в планинските райони. В западната част на Дунавската равнина и на места в Горнотракийската низина ще има мъгла и ниска облачност и там дневните температури ще останат по-ниски – около 10°. В останалата част от страната максимални - между 13° и 18°, в София около 14°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за декември и ще продължи да се понижава.

И днес времето остава нормално есенно, дори топло за сезона без резки промени в синоптичната обстановка и респективно без необходимост от специални мерки за здравето. Наближава новолуние - на 18.12. деември е. То причинява отлив на течности в тялото и намаляване на тонуса. Южният вятър и понижаващото се атмосферно налягане създават известно напрежение за сърдечно-съдовата система. 

Препоръки

Настойка от глог за профилактика на сърдечни пристъпи - 2 пъти дневно  по 20 капки, при сърдечни пристъпи - по 10-15 капки през 15 минути.

Рецептата за сърце по  П. Димков. Измиват се добре 5-6 лимона  и даже кората може леко да се обели, срязват се на 4, за да се извадят семките и се смилат ситно. Смесват се с 1 кг чист пчелен мед, 15 ситно нарязани листа от индрише и 15-20 счукани бадема или кайсиеви ядки. Да се взема по 1 супена лъжица няколко пъти дневно преди хранене или на гладно .

Есента при условия подходящи за образуване на мъгли се обострят бронхитите. Малко грижа за профилактика няма да е излишна. 

Лучено вино

Настъргват се 200 г кромид лук на ситно ренде, добавят се 100 г мед и 750 м бяло вино и сместа се разбърква добре. Престоява 5 дни и се прецежда като остатъкът се доизцежда в тензух  или преса за картофено пюре. Приема се по 50 мл 2-3 пъти дневно. За един курс  -  4-6 бутилки вино.

Оставям и билковата комбинация, защото осигурява комфорт и стабилност.

Чай от стръкове бабини зъби и цвят от магарешки трън имат добро тонизиращо действие и повишават устойчивостта на организма при неблагоприятни условия. По 1 супена лъжица от двете билкибилка да се кипнат 5 минути и след това се запарят още 10-15 минути. После чаят може да се прецеди и да се изпие на 3-4 порции. Тези билки стабилизират кръвната захар,  предпазват от пристъпи на глад, подобряват състоянието на диабетици, помагат при затлъстяване за нормализиране на теглото, благодарение на цвета от магарешки трън комбинацията укрепва сърцето. 

Атмосферното налягане е около средната месечна стойност и това е благоприятно за сърцето и тонуса. Въпреки това известна предпазливост няма да е излишна във връзка с вятърът от юг. 

Магнерот - 2 х 1 таблетка, но при необходимост може да се вземат и до 6 таблетки дневно. 

Магнезиев сулфат (английска сол) - 30 г се разтварят в 1/2 л вода и от този разтвор да се пие 2 пъти дневно по 40-50 г дневно. Непретенциозната английска сол по нищо не отстъпва на по-скъпите аналози в аптеките. В препоръчаната доза няма да се прояви слабителния ефект. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА ЗИМАТА

От октомври до март може да се направи профилактика с клеева тинктура. Тя е средство номер едно за предпазване от грип и простуди.

30 г пчелен клей се нарязват и се разтварят в 100 грама 90 - 95% етилов спирт. Оставят се за една седмица и след това се прецеждат. В аптеките се продава и готова форма.

Децата пият по толкова капки от тинктурата, на колкото години са. Например 3-годишно ще пие 3 пъти дневно 3 капки по време на грипния сезон. За профилактика е достатъчно и веднъж дневно – примерно всяка сутрин по 3-4 капки.

Клеевата тинктура може да се добави в мляко, сок или компот. Ако детето не харесва особения й вкус, послужете си с малко хитрина. Купете някакъв по-сладък сироп от ягоди, малини, къпини или арония. В шише с обем 125 мл (от сироп за кашлица)слагаме 125 капки клеева тинктура. За да се размеси добре, разклащаме шишето всеки път преди употреба. Така, давайки чаена лъжичка сироп, детето ще получава 4-5 капки клеева тинктура, която ще приема с удоволствие.

Неблагоприятните по геофизически фактори дни за месец  декември: 3, 9.,12., 18., 22., 23.,25.,30. 
Случайно избрани статии