начало
биопрогнози
видео
     
Разширени вени


КРАКАТА НАТЕЖАВАТ ОТ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

Стените на съда

се разпъват

още при 23 градуса

 Разширените вени са за­пазена болест за жените. Те боледуват 2 пъти по-често от мъжете, които също не са пожале-ни.Рискът и при двата пола се уве­личава ряз­ко след 45 години. Краката не обичат слънцето. Още при температура от 23 граду­са стените на кръво­носните съ­дове почват да се разши­ряват и отс­лабват. Хор­мони, нас­ледственост и професия допринасят за наруше­ното кръво­обращение, което отпус­ка стените на вените и предразпо­лага към за­боляването. То е по-чес­то при хора с наднорме­но тегло, явява се при бременност и дълго сто­ене на едно място, при пътуване и работа. Ня­кои профе­сии, свърза­ни с про­дължително стоене прав, като фризьори, учители, стоматолози, предразпола­гат към застой на кръвта и грозното издуване на вени­те, които наподобяват корабни въжета.

Високите температури през лятото и обезводнява­нето на организма влоша­ват състоянието. В начало­то колената отичат, а стъпалата се подуват. Това се усеща най-силно в края на деня. Краката "натежават", а кожата се опъва като ба­рабан. Обувките утесняват и почват да стискат. Ласти­кът на късите и три чет­върти чорапи се впива в месото и остава следа. По-късно се явява и парене, а по краката избиват възли и ситна плетеница от кръво­носни съдове. Това може да доведе до по-тежки услож­нения, възпаления и дори тромбози.

До тях няма да се стигне, ако отделяме по 20-30 ми­нути на ден, за да ходим пе­ша. Другата спешна грижа е отслабването - излишни­те килограми "товарят" и съдовете.

Здравос­ловната норма на ден е поне половин килограм плодове и зеленчуци и 50 грама лис­та, които съдържат целуло­за. От нея се синтезират фиброзни влакна, които укрепват стените на съдо­вете. Мазните и солени храни, трябва да се изклю­чат от менюто. Те карат чо­век да пие много вода, коя­то увеличава обема на кръвта и натоварва сърдечно-съдовата система.

Обливайте често краката с хладна и студена вода и избягвайте всякакви топли процедури.

Сауната, топлите вани както и обезкосмяването с гореща кола-маска се отра­зяват лошо. Отделяйте време за спорт. Най-полез­ни са ходенето, карането на колело и плуването.

Продължителното стое­не неподвижно зад волана, в автобуса или самолета също крие рискове. Ако ви предстои дълго пътуване, обуйте специални ластич-ни чорапи. 10-15 дни преди изпитанието, по съвет на лекуващия лекар, почнете да пиете препарати, които подобряват кръвообраще­нието. При пътуване в ко­ла на всеки час-два правете по 10-15 минути почивка като се разхождате с бърза крачка.

Всичко, което вреди на черния дроб, предразполага към застой на кръвта във вените и води  до разширя ването    им. На първо място сред храните, кои­то консуми­раме, се под­реждат жи­вотинските мазнини, тес­тените изде­лия, алкохо­лът. За това допринася и недостатъч­ната консу­мация на плодове и зе­ленчуци, ри­ба и расти­телни мазни­ни.

Обратното е в пълна си­ла - всичко, което е по­лезно за чер­ния дроб, е полезно и за вените: мед, плодове, са­лати, риба, пчелен прашец.

Като спазваме тези изиск­вания и подкрепяме работа­та на черния дроб, можем да си спестим усложненията. Най-простото предписание е в продължение на един месец да се пие чай от глухарче. 2 супени лъжици корени глу­харче се варят 5 минути в по­ловин литър вода. Чаят се пие сутрин обед и вечер 30 мин. преди храна, може и на гладно.

За "слабостта" на съеди­нителната тъкан е виновен и недостигът на медни соли в храната. Освен вените могат да се засегнат и артериите. Тогава рискът от инсулти и инфаркти рязко нараства.

Като спазваме тези изисквания и подкрепяме работата на черния дроб, можем да си спестим усложненията. Най-простото предписание е в продължение на един месец да се пие чай от глухарче. 2 супени лъжици корени глу­харче се варят 5 минути в по­ловин литър вода. Чаят се пие сутрин обед и вечер 30 мин. преди храна, може и на гладно.

За "слабостта" на съеди­нителната тъкан е виновен и недостигът на медни соли в храната. Освен вените могат да се засегнат и артериите. Тогава рискът от инсулти и инфаркти рязко нараства.

Според  статистиката 75 процента от съвременните хора не получават достатъч­но медни соли с храната. В значителни количества те се съдържат в семената- сусам, слънчоглед, тиквено семе както и в ядките - кашу, лешници, бадеми, кайсиеви ядки, орехи и др.

Богати на полезната със­тавка са бирата, бирената мая и краставиците. 200 г краста­вици осигуряват нужното количество мед за организ­ма.

Като профилактика е по­лезно ежедневно да се приема ленено семе. Най-просто е то да се смели в електрическа кафемелачка. Лененото брашно се бърка с течност, нектар, компот или просто обикновена вода. Обичайна поддържаща доза е 1- 2 супе­ни лъжици ленено брашно. При запек количеството мо­же да се увеличи на 3 супени лъжици. Освен на медни со­ли лененото е източник на полиненаситени мастни ки­селини, които пазят от тром-би (едно от честите усложне­ния при разширени вени). Слабителното му действие се отразява положително на венозната недостатъчност.

 Обливания поКнайп

Поливаме със струя студена вода краката от пръстите до кръста и от петите до кръста.

Ходене в студена вода

То действа едновре­менно като охлаждаща процедура и масаж. За целта се разхождаме в студена вода като ва­дим и топим крака от коляното под прав ъгъл, както ходи щър­келът.

Компреси с листа от конски кестен

Измиват се няколко листа от конски кестен и се закрепват с бинт за мястото, където вените са разширени. Превръз­ката не се стяга много, за да не нарушим кръ­вообращението.

БИЛКИ

Най-добрата билка за вените е хамамелис. Готовата форма се продава в билковите аптеки. Препоръчват се пре­парати на базата на базата на гинко билоба. Друга полезна билка е седефче­то (Ruta graveolens). То съдържа рутин, класическо съдоукрепващо вещество. От него се добавят по 1- 2 чаени лъ­жички и към други билкови смеси. Арниката се използва най-вече като хомеопатичен препарат. За локално прило­жение се препоръчва невенът както и конският кестен. С листата му се пра­вят компреси. Препаратите от конски кестен се използват и вътпешно.


ПОЧИВКА  

Подгответе се за дългото пътуване

Със затоплянето на времето започват и тегобите за краката. От една страна температурата създава проблеми с ве­ните, от друга продължителното пъту­ване в кола или самолет. Независимо от това как се пътува - с лека кола, автобус или влак, във всички случаи човек оста­ва неподвижен с часове. В резултат на това краката се подуват и натежават. За да избегнем усложнения е важно дре­хите и обувките да са удобни и леки.

Краката не бива да се кръстосват, за­щото тази позиция допълнително зат­руднява венозния оток. Кръвта трябва да циркулира свободно между коляно­то и слабините. Притискането в тази зо­на от тесни и впити панталони, колан и чорапи, смущава циркула­цията. Секси дънките мо­гат да се сложат след ка­то пътуването приключи. Обувките не бива да са с високи платформи и ток­чета. Най-подходящи са платнените и велурени обувки с ток до 2 см., сан­далите и чехлите, в които кракът диша свободно. По време на път трябва да се пият достатъчно течности. Това важи с особена сила, ако лекият автомобил или автобусът са оборудвани с климатик. Организмът гу­би течности, кръвта става по-гъста и лепкава. Доста­тъчно е на час да се пие по чаша плодов сок и негази-рана минерална вода. Ци­гарите и алкохолът пред­разполагат към разширя­ване на вените, а кафето обезводнява организма. Така че по време на път е добре да се въздържаме от кафе и пушене. Зелени­ят чай и чаят мате освежа-

ват и ободряват. Освен това те тонизи­рат съдове. При пътуване с кола трябва да се почива на всеки час. Опънете кра­ката, потегнете тялото, дишайте дълбо­ко свеж въздух. Така връщате способ­ността на съдовете да работят в норма­лен режим.

Добре е да се отделят по 5 минути специално за гимнастика на краката. Повдигате се на пръсти, после на пети. Това се повтаря няколко пъти. После ся­дате и правите въртеливи движения със стъпалата. Сядате, повдигате подбед-риците, повдигате пръстите при опънати крака към себе си в обратен шпиц.

 

Раз-два

ü      30 минути джогинг или интен­зивно ходене вечер през ден.

ü       Комплекс упражнения, реду­ване с плуване или занимание на велотренажьор. Добре е да се прави поне три пъти седмично.

ü      15 минути гимнастика за крака при всеки удобен случай, на всяко удобно място.

ü       Плуването осигурява идеална­та срорма на краката. Оптимални уп­ражнения- плуване на гръб, упраж­нението „ножница" и „велосипед" под вода.

ü       Не всички спортове са подхо­дящи.

 

ПОДХОДЯЩИ СПОРТОВЕ

НЕПОДХОДЯЩИ СПОРТОВЕ

Каране на колело

Тенис

Джогинг

Бадминтон

Ходене

Бодибилдинг

Ролери

 

Плуване

 

Разходки

 

Туризъм

 

Танци

 

Аеробика

 

Джаз танци

 

 

 

 

Случайно избрани статии