начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 06.05.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 06.05.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

05.05.2019

11°C

вл.76%


936

-
тихо

06.05.2019

11°C

вл.90%

934
-

тихо

ЧЕСТИТ ГЕРГЬОВДЕН!

Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 934 хПа (доста по-ниско от средната месечна стойност) и ще варира между 934 и 942 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). Ще е предимно облачно и ще превлява. С вятър от запад северозапад ще нахлува по-студен възздух, но в Източна България ще се задържи вятър от юг и ще бъде умерен и силен. Температурите в някои градове: София -7 +15°C, Пловдив -11- 23°C, Варна- 15- +18°C, Бургас- 15- +24°C, Русе- 11- +20°C, Хасково - 12- +24°C.
Южният вятър влошава сърдечно съдовите заболявания, северозападният - белодробните и ставните и затова в препоръките остават средствата за сърдечен комфорт. 

UV индекс - 4 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 2-4 бала. 

Препоръки.

За комфорт при сърдечни заболявания днес - настойка от глог - профилактично - 2 х 20 капки, при сърдечни пристъпи -  по 20 капки през 10-15 минти няколко приема. Зради ниското атмосферно налягане остава и тази препоръка. 

Полезен за сърцето е и чаят от бъзов цвят. Приготвяне - стандартно - няколко минути запарка. Това е подходяща билка с добър антистенокарден ефект за днес и утре (следващ неблагоприятен ден). Съчетава се добре с мента и маточина. По малко  повече от 1/2 супена лъжица от трите билки или 1 супена лъжица бъзов цвят и по 1/2 супена лъжица мента и маточина да се запарят 10 минути в 1/2 л вряла вода и чаят да се прецеди след 10 минути. Изпива се на 3-4 порции. Дозата може да се повтори и потрети. Комбинацията е подходяща и за практически здрави хора.
 
Във връзка с Гергьовден и празничното хапване и почерпка -  зелен чай - 1 чаена лъж. зелен чай се запарва 2-4 мин. в чаша вряла вода (но да не прекипява, само до средни мехурчета се загрява). Оставих препоръката за ободряване от времето на мрачното небе и мъгливите дни, защото зеленият чай помага за свестяване след празнична трапеза и наистина прояснява ума. 

Поленовите алергии остават главна грижа.Те ще създават проблеми на чувствителните към цветен прашец. 

Припомням няколко прости средства, които ще помогнат при тази алергия. 

Pollens 15 CH - приемат се 5 зрънца сутрин. Смучат се бaвно до стапяне.

Poumon histamine 15 CH - приемат се 5 зрънца вечер. Смучат се бaвно до стапяне.

И така до края на цъфтежите. Обикновено е достатъчно. Но ако случайно не  е,

Homeoplasmine - 2 дневно да се маже носът - при хрема като вода, запушен нос, серийно кихане.

И чай с 4 билки. Да се смесят в равни части (примерно по 50 г) корени коприва, стр. петопръстник, къпинови листа, натрошени шипки и се разбъркат добре. 3 супени лъж. се запарват 15 мин. в 1 л вряла вода. После чаят може да се прецеди и се пие като вода през целия ден. Подходящ е за всички възрасти - от нулева до пределна.Този чай има и добър ободряващ ефект. Добре е да се подслажда с мед, но може да се пие и като вода.

Не се очакват сериозни проблеми за хипертониците и сърдечно болните. Но винаги е полезно да се приема магнезий.

Това е минералът № 1 за предпазване от увреждащото действие на стреса според самия създател на теорията за стреса Ханс Селие. А неблагоприятните дни са си стрес. Освен това магнезият е чудесно средство за предпазване от спазми, за регулиране на сърдечния ритъм. 

Магнезий - предпазва от спазми и регулира сърдечния ритъм.

Най-обикновена английска сол 1 пакетче (30 г) да се разтвори в 1 л вода и се приема 1-2 пъти дневно по 50-70 мл.  Може да се използват и други варианти - шумящи таблетки, магнезиев оротат и други поне 300 мг/ден, а още по-добре по 500 или повече милиграма. 

Да се пие достатъчно вода - 2-2,5 л за възрастните. В това количество се отчитат прясно изцедените сокове и билковите чайове. Това помага при хипертония, тонизира, особено, ако се пие топла - 60-70°C. 
Ето и калкулатор за изчисляване на необходимото количество вода - http://calculator.nwcb.eu/index.php. 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец май 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1., 3.,4, 7,12, 18., 19, 21,  27, 31. 

.
.
Случайно избрани статии