начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 16.10.19
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 16.10.2019
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

15.10.2019

11°C

вл.79%


952

1
ЮИ

16.10.2019

C

вл.79%

950
-тихо


Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 950 хПа и ще варира между 950 и 953 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа). И днес ще е предимно слънчево. Времето ще е приятно есенно с температури до 20-24 градуса. Температурите в някои градове: София -9-+24°C, Пловдив -9- 24°C, Стара Загора - 10-21°C, Варна- 14- +20°C, Бургас- 14-+19°C, Русе- 9- +20°C, Хасково - 10-+22°C.  
UV индекс - 5 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-2 бал (от 10 възможни). 

Препоръки:
Синоптичната обстановка е спокойна и специални препоръки не се налагат за днешния ден. Все пак утрините са хладни, по някои места се образуват мъгли и вероятността от простуди се увеличава. Добре е да се помисли за подобряването му, за да се избегнат настинки и грип през зимата. За бъзовите листа вече е написано. Може да се обърне внимание на сиропа от бъзак - важен иномодулатор. 
Начин на приготвяне

Плодовете и захарта се смесват 1:1 В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица се прецежда в чисти бутилки. Със сиропа могат да се подслаждат билковите чайове или да се разрежда с чиста питейна вода.

Настойка от пресен невен - днешното допълнение

Преминава времето на невена, но още може да се намери и той ще е ценна подкрепа в досадното болно време през късната есен и зимата. От него  може да се приготви в домашни условия настойка, която е с мощни бактерицидни и антивирусни свойства. 1 част цветове, листа, неодървенели дръжки от невен се заливат с 5 части етилов спирт 70%. Например 50 г прясна билка се заливат с 250 мл етилов спирт. След 3 седмици настойката може да се прецеди. 10 капки от тази настойка се разтварят в 50 мл преварена вода (а по-добре сребърна вода). За предпазване от еволюция на конюнктивита на бебетата да се почистват с два отделни памука лявото и дясно око в продължение на 10 дни и всеки път, ако очите започват да се зачервяват и клепачите да се залепват. При малките деца, които тръгват на ясла или детска градина тази  процедура да се следва в продължение на един месец, когато  тръгват за пръв път или се връщат в детското заведение след ваканция.

Чай от бъзови листа - при хронични белодробни страдания. Добре е да се наберат за зимата, защото не се продават в аптеките. 

Сега жилещите насекоми са с повишена активност, запасяват се с храна за зимата и те могат да причинят сериозни проблеми на хора с повишена чувствителност. Затова, ако се пият сокове и други сладки напитки е добре да се използват сламки. Ако се стигне до  ужилване ще помогне натриване на засегнатото място с листо от бъз. Преди натриването да се извади жилото, ако е останало в кожата.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Неблагоприятните по геофизични фактори дни за месец октомври 2019 (в-к "Золотое кольцо"): 1.,  6, 13., 14, 20., 27., 29, 30. 

Случайно избрани статии