начало
биопрогнози
видео
     
Биопрогноза - 04.02.20
                                                               БИОПРОГНОЗА ЗА 04.02.2020
Time(EET)

t с отчитане на вятъра
вл. %

атм. нал. hPa
ск. на вятъра-км/ч

6:00 AM

03.02.2020

3°C

вл.93%


950

-
тихо

04.02.2020

C

вл.66%

949
10З


Атмосферното налягане днес сутринта към 6 часа беше 949хПа, но ще се понижи до 930 хектопаскала (средна мес. ст. - 948 хПа).  Югозападният вятър ще се засили и на места в северните припланински райони ще е силен и поривист. Максимални температури между 15° и 20°.  Към вечерта вятърът ще се преориентира от северозапад, температурите ще се понижават и ще започнат превалявания от дъжд, който по високите полета ще премине в сняг. Температурите в някои градове:София - +3-14°C, Пловдив - +9- +16°C, Стара Загора - +7-+14°C, Варна- +7-+13°C, Бургас- +7-+15°C, Русе- +6- +15°C, Хасково - +11-+18°C Черни връх - +5-16°C. 
 
UV индекс - 2 (от 10 възможни единици). 
Геомагнитната обстановка за деня е - 1-2 бала (от 10 възможни). 

Препоръки:
Южната компонента на вятъра на която се държи необичайно топлото време за февруари е предпоставка за обостряне на сърдечните заболявания - стенокардия, хипертония, ритъмни нарушения. Тази тенденция ще е особено засилена днес във връзка и с голяма разлика в атмосферното налягане в посока понижение. 

Най-важното за днес:

ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА 2 Х дневно по 15 минути

Поема се бавно и дълбоко дъх с ( помощта на приятен аромат- индрише, босилек, лимон... ), задържа се колкото е възможно, бавно се издишва, завършва се с изкашляне, отново се задържа, без да се достига до чувство на задушаване. Много важно за преодоляване на сърдечни пристъпи! С 3-4 вдишвания може да се прекрати ритъмно нарушение или стенокардна болка!

!Настойка от глог- 3 х дневно по 20 капки, накапани върху малко късче хляб, което се дъвче бавно 30 минути преди хранене. При сърдечен дискомфорт, сърдечни пристъпи-през 10 мин. по 10 к- ки.

Вана за краката В кофа с хладка вода ( 37° С ) се натапят краката до коленете. Долива се бавно гореща вода, така, че за 15 мин. се достига до 40 – 43°С (търпимо горещо). По желание процедурата може да продължи още 10-15 мин. При разширени вени процедурата се изпълнява с ръце, потопени до лактите. Процедурата има противоспастичен, успокоителен, сънотворен ефект. Помага още при повръщане и разстройство.

!Магнезий
     Има противосклеротичен и регулиращ сърдечния ритъм ефект. Важен е и пр профилактиката на остеопорозата. Има противостресово действие, подобрява качеството на нощния сън.Приема се вечер - по 1/2 чаена лъж. английска сол или по 1 шумяща таблетка MAGNESIUM в чаша вода. 
!Витамин Е   500 мг дневно = 5 перли от големите, по 100 мг. Може да се вземат наведнъж. (Надписът с едър шрифт 250 мг заблуждава. Под него с дребен шрифт е означено истинското количество витамин Е.

За подобряване на кръвообращението - Arnica 9 CH -  
2 х 5 гранули дневно. Има и подходящ препарат за сърце на билкова основа от Индия - Абана - 2-3 пъти дневно по една таблетка.
За сгряване - липов и бъзов цвят. По 1 супена лъжица от двете билки се запарват в 1/2 л вряла вода. Чаят се прецежда в термос. Пие се топъл. Добре е да се подслажда с мед, да се добавя лимонов сок. Бъзовият цвят се оказва чудесно антистенокардно средство. 

За предпазване на нежелани пристъпи -  настойка от глог. !Настойка от глог- 3 х дневно по 20 капки, накапани върху малко късче хляб, което се дъвче бавно 30 минути преди хранене. При сърдечен дискомфорт, сърдечни пристъпи-през 10 мин. по 10 к- ки. 


Много се коментират грипната епидемия и корона вирусните инфекции. 
Прпоръчваните тук средства са важни елементи за защита и от тези вируси: клеева тинктура, лавандулово масло, върбинка (класифицира се към адаптогените), маточината, рецептите с лук (по знаменития фитотерапевт Морис Мeсег лекувал Жан Кокто, Уинстън Чърчил, Роберт Шуман, Конрад Аденауер) .

 Рецепти за бял дроб.
 Да се настърже кромид лук на ситно ренде. Смесва се с мед в равни количества например 100 г стърган кромид лук + 100 г мед. 5-6 пъти дневно да се приемат по 1-2 чаени лъж.
Една още по-ефективна рецепта - лучено вино. Препоръчвам на моите пациенти с астма, хроничен бронхит, боледували от пневмонии. В подходящ съд се смесват 200 г настърган кромид лук, 100 г чист пчелен мед, 750 мл бяло вино. Сместа престоява 5 дни и се прецежда. Изстисква се остатъкът в тензух. Приема се 2-3 пъти дневно по 30-50 мл. За един курс са необходими 4-6 бутилки по 750 мл бяло вино. 

Системното пиене на чай от маточина предпазва от вирусни заболявания. Маточината помага за регулиране на сърдечния ритъм.


Друго полезно средство за лекуван на бронхит и предпазване от грип и други вирусни заболявания е лавандуловото  масло. По 2 капки директно в чая, върху бучка захар няколко пъти дневно ще са още едно важно средство за предпазване от простуди. Лавандулата може да се натрива върху гърдите. 2-3 капки са достатъчни. Така се осигурява завеса зашитаваща много добре от въздушно-капкови инфекции. 

За укрепване на имунната система и предпазване от простуди и грип е време за клеева тинктура. Тя е важна за всички, но особено ценна е за най-малките посещаващи ясли и детски градини. Според официалната статистика те боледуват най-много от простуди - 7-10 пъти от октомври до април. Ако се закаляват, употребяват системно морковен сок, чай от маточина и клеева тинктура, може да бъдат предпазени от ужаса за всяко семейство - градински сополи, безспирни кашлици, отити, ангини и т.н. 
Сега припомням приготвянето и употребата на клеевата тинктура. 
30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 - 95% етилов спирт след предварително нарязване или натрошаване. Приема се 3 х дневно по 30 - 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. 
Дозировката за деца: 1- 2 капки на прием за всяка година живот. Пример: 5 годишно дете приема 1-3 х 5 -10 капки дневно, 2 годишно - 2-4 капки на прием.

За профилактика на вирусни заболявания от месец октомври до м. март по 1 доза дневно, при неразположение, грипна епидемия, 3- 4 дози дневно.

По-подробно за предпазване от простуди и грип - http://lechebnik.net/?item_id=2065 

Неблагоприятните дни за месец февруари 2020 по геофизичните фактори: 5., 7., 9., 11., 12., 16., 19., 22., 23.,25., 27.

Случайно избрани статии